De hetaste svenskarna i Hollywood

De hetaste svenskarna i Hollywood

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 10 januari 2020 kl. 15:35 | Publicerad 20 maj 2018 kl. 16:00

Sveriges kulturavtryck på den andra sidan atlanten blir allt mer påtagligt!

Den här artikeln kommer redogöra för vad dagens mest framstående svenskarna i Hollywood har för aktuella och framtida projekt. Det finns mycket spännande att se fram emot!

De senaste åren har flertalet svenska skådespelare och regissörer tagit filmvärlden med storm. De starkast lysande namnen är givetvis Oscarsbelönade Alicia Vikander och Guldpalmen-vinnaren Ruben Östlund. Sveriges inflytande på den internationella filmbranschen slutar hur som helst inte där. Bröderna Skarsgård, Rebecka Ferguson och Joel Kinnaman är andra exempel på svenskar som drar igenom Hollywood med stormsteg.

Alicia Vikander

Alicia Vikander i Danish Girl
Alicia Vikander i Danish Girl

Trots att actionäventyret Tomb Raider inte gjorde någon stor succé hos amerikanska kritiker lyckades den spela in nästan 300 miljoner dollar med en budget på dryga 90 miljoner dollar. Uppenbarligen tyckte många att det var häftigt att få se Alicia puckla på skurkar efter flertalet mer dramatiska roller. Filmtopps recensent Axel Diedrichs gav filmen tummen upp och skrev att "Tomb Raider är beviset på att Alicia Vikander har hela spektrat".

Efter sin Oscarsvinst för några år sedan ses Alicia allt jämt som ett av de hetaste namnen i Hollywood. Hennes nästa film, den romantiska thrillern The Earthquake Bird, väntas få premiär under 2019. Det finns inte mycket information om filmen ännu men den ska utspela sig i Tokyo, där ett mord blir katalysator för en mystisk kärlekstriangel. Alicia spelar en av huvudrollerna och regin står Wash Westmoreland (Still Alice) för. Passa också på att läsa vår intervju med Alicia Vikander.

Ruben Östlund

The Square.
Foto: TriArt.

Sveriges mest framgångsrike auteur sedan den gyllne trion Ingmar Bergman, Jan Troell och Bo Widerberg får ändå ses som en bubblare på den här listan. Ruben har nämligen inte ännu lanserat något projekt i Hollywood. Hans senaste mångbottnade och humoristiska satirfilm The Square var en samproduktion med insatser från flera Europeiska länder. 

Hur som helst tyder mycket på att Rubens nästa projekt, titulerat Triangle of Sadness, åtminstone delvis blir finansierat och lanserat på amerikansk mark. Vad som är helt klart är att filmen blir Rubens första helt engelsktalande film, gissningsvis innehållande ett antal stora Hollywoodstjärnor. Östlund har själv förklarat att filmen på något sätt kommer beröra modevärlden och dess upphöjda ideal. Kanske en lika drypande satir på den branschen som The Square var på kultureliten och konstsfären? Vi på filmtopp är pepp!

Bill Skarsgård

Bill Skarsgård i Castle Rock

Få har nog missat Bill Skarsgård redan nu ikoniska roll som Pennywise the Dancing Clown i förra årets filmatisering av Stephen Kings välkända romansvit Det. Den svenske skådespelaren låg länge på första plats på IMDBs lista över de just nu hetaste skådespelarna. Nästa år kommer del två av berättelse om "The Loosers Club", nu som vuxna, återigen med Skarsgård som Pennywise.

Därtill är Bill nu aktuell på med en roll i efterlängtade Deadpool 2, där han spelar en giftige Zeitgeist. Som inte det vore nog har han en relativt stor roll i ytterligare en kommande Stephen King-adaption, serien Castle Rock vars historia är baserad på olika verk av den omåttligt populäre författaren. Huvudrollen spelar han dessutom i en amerikansk kommande indiethriller vid namn Villains, med beräknad premiär 2019. Det är spännande tider för Skarsgård den yngre.

Rebecca Ferguson

Rebecca Ferguson.

Rebecca Ferguson har fortsatt varit ett etablerat namn i Hollywood sedan genombrottet med Mission Impossible - Rogue Nation (2014)Sedan dess har hon hunnit spela mindre biroller i både draman och genrefilmer som Life, Florence Foster Jenkins och senast The Greatest Showman. 

Uppföljaren Mission Impossible - Fallout har premiär på bio nu i Augusti, där Ferguson återigen spelar Ilsa Faust, den kvinnliga huvudrollen bredvid Tom Cruises Ethan Hunt. Filmens trailer påvisar ett rasande högt tempo och en hisnande set-piece som ser ut att pressa gränsen för vad som är möjligt att göra i actiongenren.

Linus Sandgren

Filmfotografen Linus Sandgren är i likhet med ett annat svenskbekant namn, Hoyte Van Hoytema, väldigt eftertraktad i Hollywood. Det briljanta fotot i Damien Chazelles Technicolor-nostalgiska musikalromans La La Land (2016) gav eko i filmvärlden och belönade Sandgren med en Oscar.

Härnäst väntar ytterligare ett samarbete med Chazelle. Duon jobbar återigen tillsammans med filmen First Man, ett biografisk drama om astronauten Neil Armstrongs liv och hans resa till månen. Filmen väntas ha svensk premiär till hösten och huvudrollen i filmen görs av Ryan Gosling.

Alexander Skarsgård

En bild på Alexander Skarsgård
Alexander Skarsgård i "Big Little Lies". Foto: HBO.

Den äldsta av de tre bockarna Skarsgård måste givetvis också ha en plats på listan. Genom både Golden Globe och - Emmy-vinst för bästa biroll för insatsen i den omåttligt hyllade mini-serien Big Little Lies från förra året är Alexander Skarsgård hetare än någonsin. Visst, insatsen i Dunan Jones ofokuserade sci-fi rulle Mute är något som snabbt bör glömmas, men så var filmen också en nästan systematisk uppvisning av narrativa brister och blekt tecknade karaktärsark.

Hur som helst ser Alexanders filmografi framöver nästan löjligt spännande ut. Bland annat spelar han huvudrollen bredvid Kiera Knightley i andra världskriget dramat The Aftermath, regisserad av James Kent som tidigare gjort Testament Of Youth. Men för undertecknad når peppen otroliga höjder genom Skarsgård medverkan i den briljanta amerikanska indie-regissörens Jeremy Sauliners kommande thriller Hold the Dark. Sauliner har tillsammans med följeslagaren Malcom Blair utvecklat en säregen, suggestiv stil som passar som handen i handsken i thrillerformatet.

Noomi Rapace

Noomi Rapace som Lisbeth Salander
Noomi Rapace i Män som hatar kvinnor. Foto: Nordisk Film.

Sedan genombrottet med Milleniumtrilogin har Noomi Rapace varit en välspelad pjäs i landet i väst. Eller vad sägs som huvudroller i Ridley Scotts Prometheus och Michaël R. Roskams The Drop? Senast spelade Rapace mot Will Smith och Joel Edgerton i Netflixproducerade fantasyfilmen Bright.

Det blir riktigt spännande att se Rapace i en stor roll i Hollywoodproducerade crimedramat Stockholm, som baseras på den ökända gisslansituationen i Stockholm år 1973. Den alltid gedigne Ethan Hawke spelar huvudrollen. I rollistan finns därtill internationella stjärnor som Mark Strong samt svenska namn som Gustaf Hammarsten och Shanti Roney.

Daniel Espinosa

Snabba Cash öppnade de gigantiska skjutdörrarna till Hollywood och Espinosa tackade för chansen och tog plats. Adrenalinpillret Safe House (2012) spelade in bra med pengar, sämre gick det för Child 44 som tyvärr floppade ordentligt. Däremot spelade "Alien" inspirerade sci-fi rullen Life (2017) med Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds och ovan nämnda Rebecca Ferguson in sin budget två gånger.

Framtiden ser alltså ljus ut för Espinosa, trots allt. Härnäst väntar en amerikansk reboot på Jan Troells klassiker Utvandrarna och två olika samtidsaktuella krigsfilmer med A-skådisarna Jake Gyllenhaal respektive Casey Affleck i huvudrollerna.

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård poserar framför kameran
Foto: Filmtopp Media/Kevin Lindén.

Det går att argumentera för att Stellan Skarsgård är en av de mest framgångsrika skådespelarna som Sverige någonsin har producerat. Med över 130 roller på CV:t har det givetvis blivit endel bottennapp, men desto fler minnesvärda insatser genom åren. Samarbetet med Lars Von Trier över flera filmer, kanske mest minnesvärt i Breaking the Waves (1996), hör enligt undertecknad till ett av den moderna filmhistoriens mest lyckade.

Framöver är Stellan bland annat aktuell med en återkomst i rollen som Bill i Mamma Mia! Here We Go Again, en uppföljare på den framgångsrika filmen baserad på ABBA:s musik. Han här även en roll i Terry Gilliams The Man Who Killed Don Quixote baserad på Miguel Cervantes klassiska pikareskroman.

Detta var alltså några av de största namnen vi just nu har i Hollywood. Värt att nämna är att Fares Fares och Gustaf Skarsgård inte är med på listan, trots att de är högaktuella med den andra säsongen av Westworld.

Vilka svenska skådespelare, filmskapare och filmarbetare tror du har chans att slå internationellt? Själv slår jag ett slag för Gabriela Pichler, vars film amatör är en av årets bästa filmer!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL