Blivande skådespelarstjärnor

Blivande skådespelarstjärnor

Axel Diedrichs
Uppdaterad 10 januari 2020 kl. 10:08 | Publicerad 16 februari 2015 kl. 18:25

Vem tror du kommer bli en starkt lysande stjärna?

Det finns många ikoniska namn på täppan av berömdhet i filmvärlden. I den här listan tittar Filmtopp närmare på några namn som vi tror kommer bli bland de allra största i branschen. Håller du med om Axels val?

5. NOOMI RAPACE

Noomi Rapace – Blivande stjärna
Foto: Nordisk Film AB

Nation: Sverige

Ålder: 35

Genombrott: Män som hatar kvinnor (2009)

Sveriges största internationella stjärna. Gör gång på gång varierade roller med allt från mångsidige Lisbeth Selander (Millenium) till actionhjälten Elizabeth Shaw (Prometheus).

Hon gör en minnesvärd insats i Brian De Palmas film Passion (2012), ett ångestladdat tema om maktspelet mellan en manipulativ boss och hennes lärling.

Rapaces stabila insatser har genererat i flera kommande projekt som omfattar arbete med stjärnor som Orlando Bloom, Tom Hardy, Michael Douglas, James Gandolfini och John Malkovich m.fl.

4. EDDIE REDMAYNE

Eddie Redmayne – blivande stjärna
Foto: United International Pictures

Nation: England

Ålder :32

Genombrott: The Theory of Everything (2014)

I "The Theory of Everything" gör han en av de bästa prestationer jag har sett när han tolkar fysikern Stephen Hawking.  Vi ser ett ungt forskargeni förvandlas till en rullstolsbunden familjefar som, trots sina förutsättningar, överraskar världen med sin inställning och kunskap. Redmayne är Oscarsnominerad för rollen och jag hoppas att han vinner i mars.

Trots att Redmayne är med i miljardfilmen Jupiter Ascending (2015) har han inte tappat fotfästet och har enbart ett smalt projekt på gång - dramafilmen The Danish Girl (2016)

3. JONAH HILL

Nation: USA

Ålder: 31

Genombrott: Superbad (2007)

Amerikas roligaste komiker för tillfället. Inför Superbad skrev polaren Seth Rogen den hysteriske karaktären Seth speciellt för Hill, som fick rollen. Filmen är på många sätt Hills egen när han i två timmar bjuder på charmiga och hysteriska utspel men även värme. Hill visar prov på sin utveckling och har idag två Oscarsnomineringar i bagaget.

Trots att han gör humor bäst har Hill visat att han inte är en typecast-skådespelare och jag är övertygad att drama är ett genre han kommer bemästra. En av mina absoluta favoritskådespelare! Närmsta film med Hill att hålla koll på är True Story (2015), ett drama om en journalist som upptäcker att en seriemördare under många år levt under hans namn.

2. CHANNING TATUM

Nation: USA

Ålder: 34

Genombrott: Step Up (2006)

Channing Tatum, "tjejernas favorit", har länge varit typecastad med romantiska filmer som She's the Man (2006), Dear John (2010), och The Vow (2011). Men på senare tid har han lämnat PK-träsket med Jump Street-filmerna och, trots att jag länge varit skeptisk till Tatum som skådespelare, blev jag överraskad  över hans prestation i Foxcatcher (2014). Tatum spelar OS-vinnaren i brottning Mark Schultz och gör en minnesvärd prestation i ett drama, som sett till tidigare roller är utanför hans bekvämlighetszon. Han spelar mot Mark Ruffalo och Steve Carell som båda två är Oscarsnominerade för sina insatser. Hade det varit upp till mig skulle Tatum vara nominerad istället för Ruffalo.

Tatum har stora projekt på gång med Bröderna Coen (Hail, Caesar!) och Quentin Tarantino (The Hateful Eight) där han på båda rollistor står som högst betald skådespelare.

Se upp för Channing Tatum!

1. BENEDICT CUMBERBATCH

Benedict Cumberbatch – blivande stjärna
Foto: Sveriges Television

Nation: England

Ålder: 38

Genombrott: Sherlock (2010-)

En ny publikfavorit. Gjorde debut redan 2002 i tv-filmen Fields Of Gold men har först på senare år fått glänsa i stora roller. Efter succén med Sherlock har Cumberbatch medverkat i storfilmerna Star trek: Into Darkness, 12 years a slave och Hobbit-trilogin. Men hans stora genombrott kom sent ifjol när Cumberbatch Oscarsnominerades för rollen som matematikern Alan Turing i The Imitation Game.

Jag vill jämföra Cumberbatch med Christoph Waltz (Inglourious Basterds, Django Unchained), en skådespelare som fick sitt genombrott sent i karriären och fullkomligt exploderade. Idag är Cumberbatch lika omtalad som Waltz var för ett par år sedan.

Ja, kanske är Cumberbatch för tillfället mest intressant i roller där han är ett levande mysterium och samtidigt väldigt smart. Men om han, nu när hela världen tittar, får chansen och visar att han har fler sidor, tror jag att han kan bli en av modern tids främsta skådespelare.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL