De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?

De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?

Uppdaterad 14 februari 2020 kl. 16:02 | Publicerad 07 november 2015 kl. 20:11

Nedan har jag listat de i mitt tycke bästa rymdfilmerna. Är jag galen?

Oftast kategorisera filmer som utspelar sig i rymden innanför genren Sci-Fi, men idag tänkte vi göra ett försök att kategorisera några "rymdfilmer" på begäran av våra läsare. Nedan har vi lista 6 stycken tips på rymdfilmer som vi tycker är sevärda. Hoppas du hittar någon favorit!

6. Alien (1979)

Alien – en av de bästa rymdfilmerna som gjorts!
Foto: 20th Century Fox

Regi: Ridley Scott

Med: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt, Ian Holm m.fl.

”In space no one can hear you scream”. I en av Ridley Scotts mest ikoniska filmer sätts vi in i farkosten Nostromos smala och klaustrofobiska utrymmen tillsammans med Ellen Ripley (Sigourney Weaver).

Ripley och de sex andra personerna i besättningen har påbörjat färden hem till jorden när de mottar en signal från en närliggande planets måne. På månen upptäcker de ett okänt rymdskepp som störtat och tre av personerna i besättning lämnar farkosten för att undersöka det. Efter en liten incident lämnar besättningen månen, men nu tillsammans med en åttonde passagerare.

Filmen utvecklade sci-fi- konceptet till skräckfilm. Ridley Scott skapar en starkt klaustrofobisk känsla genom hela filmen och man vill bara ut ur skeppet. Instängd i ett skepp, mitt ute i rymdens tomma inte, finns det ingenstans att fly från vad som jagar dig.

Sedan starten 1979 har det kommit ut en mängd rymdfilmer kring Alien. Spana in den här sammanställningen över alla Alien-filmerna som gjorts.

5. Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)

De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?
Foto: Fox-Stockholm Film Distribution AB

Regi: George Lucas

Med: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, James Earl Jones m.fl.

Efter att den gula inledningstexten har rullat och rebellernas skepp har susat förbi skärmen jagade av rymdimperiets "Star Destroyer" var Sci-fi genren aldrig densamma. I George Lucas första upplaga av Star Wars originaltrilogi sätts vi direkt in i galaxens inbördeskrig mellan rebellerna och rymdimperiet.

Rebellerna har stulit ritningarna till imperiets rymdstation som prinsessan Leia (Carrie Fisher) gömmer i minnet av roboten R2-D2 innan hon blir tillfångatagen. R2-D2 och sin kompanjon C-3PO flyr från skeppet och hamnar på ökenplaneten Tatooine där de träffar vår hjälte, Luke Skywalker (Mark Hamill).

George Lucas revolutionerade Sci-fi genren med Star Wars visuella effekter och dess fantasyliknande handling utspelad i rymden. En av de största filmserierna någonsin sparkades igång och är idag, nästan 40 år senare, fortfarande är vid liv. A New Hope – En av de bästa rymderna som gjorts.

4. Aliens (1986)

De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?
Foto: AB Fox Film

Regi: James Cameron

Med: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton, Lance Henriksen m.fl.

James Cameron tog över stafettpinnen efter Ridley Scott och regisserade den mer actionpackade andra upplagan i Alien-serien. Efter att ha legat i hypersömn i 57 år hittas Ellen Ripleys (Sigourney Weaver) räddningskapsel och hon tas till en rymdstation där hon får vård.

Ripley dras senare med som rådgivare på ett uppdrag där hon och ett gäng marinsoldater ska undersöka en rymdbas som de har förlorat kontakten med.

Alien är läskig, men Aliens är både läskig och en extremt bra actionfilm med en otroligt intensiv tredje akt. James Camerons uppföljare både levererade och lyckades överträffa originalfilmen. Ellen Ripley etablerades som en stark kvinnlig karaktär i första rymdfilmen, men går steget längre i Aliens och kommer för alltid vara galaxens tuffaste kvinnliga karaktär.

3. 2001: A Space Odyssey (1968)

De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?
Foto: AB Metro-Goldwyn-Mayer

Regi: Stanley Kubrick

Med: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester m.fl.

2001: A Space Odyssey är ett episkt mästerverk av Stanley Kubrick. Filmen tar upp allt från människans utveckling och evolution, från att vi uppfinner det första verktyget (vapnet) till att vi tar oss ut i rymden och skapa artificiell intelligens.

En av Stanley Kubricks bästa filmer. Självklart inte en film för alla då tempot kan vara segt ibland med dess långa och kvarhängande bilder, ett element som samtidigt gör Kubricks filmer så unika. 2001: A Space Odyssey är filmad på ett otroligt vackert sett med visuella effekter som fortfarande idag ser väldigt bra ut och får en att undra hur de kunde göra det på 60-talet?

Tips på två moderna rymdfilmer

2. Interstellar (2014)

De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?
Foto: Twentieth Century Fox AB

Regi: Christopher Nolan

Med: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain m.fl.

Åsikterna är blandade, men vare sig du gillade eller hatade filmen, går det inte annat än att Interstellar är ett visuellt mästerverk och Christopher Nolans mest ambitiösa projekt hittills.

Jordens resurser håller på att ta slut och det går inte att rädda vår planet. Bonden Cooper (Matthew McConaughey), som tidigare varit testpilot för Nasa, blir utvald av ett gäng forskare till ett uppdrag i ett sista försök att rädda mänskligheten. Cooper och forskarna lämnar jorden i rymdskeppet Endurance och färdas genom ett maskhål de upptäckt nära Saturnus. På andra sidan maskhålet finns ett helt annat solsystem med tre möjliga hemplaneter att bosätta sig på.

Christopher Nolans nästan tre timmar långa film blir aldrig långtråkig tack vare dess otroligt intressanta handling, visuella effekter och starka skådespelarprestationer. Filmen får en att undra varför man inte själv sitter och funderar på hur vi ska rädda mänskligheten från klimatförändringarna eller svarta hålens mysterium

1. Gravity

De sex bästa rymdfilmerna – vilka av våra tips ser du?
En bild på en astronaut famlandes i rymden. Foto: Twentieth Century Fox AB

Gravity kan utan tvivel även kan klassas som en bra katastroffilm, även om den också kan ses som en riktigt bra rymdfilm. Sandra Bullocks karaktär svävar från den ena drömskt vackra katastrof till den andra där ett helvete bryter lös var och varannan minut. Filmen utspelar sig nästintill helt i rymden och har fått mycket fin kritik för sin verklighetstrogna filmdesign! 

Detta var min lista på de sex bästa rymdfilmerna, som gjorts – en högst subjektiv rangordning.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL