Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De bästa julfimerna

De bästa julfimerna – Här är filmerna som gör jultiden magisk

Filmtopp
Filmtopp | Lista
18 december 2018
Filmtopp
Filmtopp | Lista
18 december 2018

Låt mig önska er en God Jul!

Vad passar bättre dessa tider än en liten lista på de bästa julfilmerna?

De bästa julfilmerna

De tre bästa julfilmerna genom tiderna då...

På plats 3 hittar vi: Miracle on 34th street (1994).

de bästa julfilmerna

(Tillägg är dock att första originalet kom ut 1947 och är regisserad av George Seaton men väljer ändå den senare då den känns modernare).

Filmen handlar om självaste jultomten som befinner sig i New York och försöker övertyga människorna om att han faktiskt existerar.

En ”vanlig” människa med ”vanliga” brister som helt enkelt vill alla väl men som inte går hem hos alla, men finner en fin vänskap hos ett barn som egentligen inte tror på tomten. Det är en vacker och mysig film som verkligen ger oss en riktig julkänsla.

På plats 2 då: The Santa Clause (1994).

de bästa julfilmerna

The Santa Clause (eller ”Nu är det jul igen” som den kallas på svenska) är första filmen i en serie av 3. De alla är jultraditioner i min familj men ettan är den bästa av dem.

Mr Scott Calvin (spelas av Tim Allen) är en frånskild man som jobbar på ett stort leksaksföretag. En kväll när han har sin son hos sig så hör han konstiga ljud från taket, han går ut och finner självaste jultomten som ramlar ner från hans tak. När tomten ramlat ner och Scott går fram för att kolla att allt är bra, finner han bara en tomtedräkt, han tar på sig dräkten (efter mycket tjat från sonen som kommit ut) och sen är äventyret igång.

En varm, kärleksfull och underbar film som borde vara jultradition i alla hem.

Högst upp på pallen hittar vi självklart: Ensam Hemma (1990)

Ensam Hemma är ju för väldigt många en självklar jultradition, den första i en filmserie bestående av 5 filmer.

Jag personligen älskar dem 2 första filmerna med Macaulay Culkin som spelar ”Kevin”, ett barn som av misstag blir lämnad hemma när hans familj åker iväg på semester, och får ta itu med två lite klantiga inbrottstjuvar (som spelas av Joe Pesci och Daniel Stern).

Filmerna går mer eller mindre ut på att Kevin ska försvara sitt hus och utsätter inbrottstjuvarna för diverse ”hembyggda fällor” som får oss att skruva lite på oss av smärta hemma i soffan. Älskvärda filmer med massor av kärlek och skratt.

Så, där har ni den, de tre bästa julfilmerna genom tiderna. (Ja jag vet att jag fastnat lite i 90 talet här men ärligt talat, då kom de bästa filmerna.)

Så, om vi bara ska hålla oss till de bästa julfilmerna under 2000 talet då...

Då hittar vi på plats 3: Elf (2003).

de bästa julfilmerna

En humoristisk film om ett människobarn som av misstag råkar följa med jultomten med tillbaka till Nordpolen och bli uppfostrad av en tomtenisse.

Han börjar med åren känna att han inte riktigt passar in längre (då han är typ tre gånger så stor som sina vänner) och får till slut reda på att han har en biologisk familj i New York.

Med Will Ferrell i huvudrollen så förstår vi ju redan här att filmen kommer spåra ur lite, och det gör den, men på ett barnsligt och mysigt sätt.

Plats 2: Polarexpressen (2004).

Polarexpressen är en animerad film med röster från bland annat Tom Hanks och Leslie Harter.

Detta är en film för mig som kommit lite i skymundan, när man pratar julfilmer som nämns inte denna så ofta och jag tycker det är synd för det är fin och vacker berättelse om en pojke som bor i Michigan (USA) på början av 50talet som börjar bli tveksam på om jultomten existerar.

Klockan 23:45 på julaftonsnatten så stannar klockan plötsligt och ett expresståg anländer utanför hans hus som tar honom med till Nordpolen för att få träffa jultomten.

En väldigt fin film om gemenskap och tradition.

Och även här måste vi ju ha en etta eller hur, och den knips ju självklart av: Grinchen (2000).

de bästa julfilmerna

Egentligen behöver jag ju inte berätta mer om den här filmen... Men men, slänger in lite info i alla fall: Jim Carrey gestaltar figuren ”Grinchen” som bor på berget intill byn Whoville, som befinner sig på en snöflinga. Han hatar julen och vill gärna ställa till med hyss för befolkningen när det nalkas mot jul (ungefär som vargen i Bamsesagan).

Alla tycker att Grinchen ska hålla sig där uppe på berget utom en liten nyfiken flicka som heter Cindy Lou Who som börjar nysta i varför Grinchen inte tycker om julen. En underbar, varm film med ingredienserna skratt, bus, äventyr och kärlek.

Så där har ni det gott folk, de bästa julfilmerna. Tack för mig...

Patrick Borgefors

Se en annan av våra listor på bra julfilmer här!

NÄSTA ARTIKEL