Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De bästa filmerna med Mark Wahlberg

De bästa filmerna med Mark Wahlberg

Sebastian Håkansson | Lista
23 juni 2017
Sebastian Håkansson | Lista
23 juni 2017

Från Marky Mark till en starkt lysande Hollywood-stjärna.

Han är en reformerad karaktär, som har gått en lång väg från det sena 80-talets rappare "Marky Mark" till att agera i några av de bästa filmerna i den moderna Hollywood-eran. Ja, Mark Wahlberg har verkligen klivit in på arenan för de ledande manliga skådespelarna och här kommer fem anledningar till detta.

The Departed

De bästa filmerna med Mark Wahlberg
Foto: Sandrew Metronome

Det skulle ha varit lätt att missa Wahlberg i den skådespelarensemble som spelade i Martin Scorseses episka historia från 2006 om den irländska maffians grepp om Boston, Massachusetts. Som tur är för Wahlberg sticker hans gestaltning som svärande FBI-agent ut även i en ensemble bestående av Jack Nicholson, Leo DiCaprio, Matt Damon, Martin Sheen och Alec Baldwin. Filmen i sig själv är för irländska Boston vad Maffiabröder är för italienska New York och New Jersey, med många av Scorseses välbekanta berättargrepp i dem båda. Den här filmen fokuserar dock på den opålitliga karaktären hos de som arbetar undercover, oavsett om det är de federala agenterna eller maffian, och det är inte förrän precis i slutet man kan gissa vem som arbetar för vem.

The Other Guys

De bästa filmerna med Mark Wahlberg
Foto: Walt Disney Studios

The Other Guys är en polisfilm, som är smartare än de flesta i en urvattnad genre, där Wahlberg för första gången (på denna lista) har ett roligt samarbete med Will Ferrell.  Skrivbordspolisen Allen Gamble (Ferrell) i New York City är tveksam till att arbeta på gatorna. Detta är olyckligt för hans nya partner Terry Hoitz (Wahlberg) som saknar spänningen och är fast besluten att få ut dem där det händer igen, och vips har denna klassiska komedi med omaka partners tagit form. Paret får jobba mot poliserna Danson (Dwayne "The Rock" Johnson) och Highsmith (Samuel L. Jackson), som är de totala motsatserna till vår olycksaliga duo och deras direkta konkurrenter. Så här långt är allt bekant, men denna komedi lyckas ändå trycka in fler skratt än de flesta, många av dem tack vare en gravallvarlig Wahlberg.

The Gambler

De bästa filmerna med Mark Wahlberg
Foto: United International Pictures

I denna nyinspelning av originalet från 1974 tar Mark Wahlberg över den roll som spelades av James Caan, men med nytt namn. Jim Bennett (Wahlberg) är en litteraturprofessor från Los Angeles med ett allvarligt spelberoende. Detta är en till viss del ett direkt resultat av hans professionella filosofi om att antingen ha allt eller inget. Detta enorma spelbehov gör att Bennett har skulder till allt och alla, inklusive en illvillig chef som spelas av John Goodman som gång på gång testar hans övertygelser. Oscarsvinnande Brie Larson, som spelar Bennets partner, har precis som Wahlberg sina rötter i Sverige. Denna gemensamma bakgrund gör paret mycket tilltalande och en verkligt trovärdig kombination.

Ted

De bästa filmerna med Mark Wahlberg
Foto: United International Pictures

Mark och hans bästa kompis Ted – en marijuanarökande, skitsnackande teddybjörn som blir levande – är Thunder Buddies, bröder för livet, i denna första av tre filmer (nummer tre har ännu inte kommit) från Seth McFarlane som skapade Family Guy. Humorn är snarlik den i hans populära tecknade tv-serie, om än en aning mer vuxen och politiskt inkorrekt. Ted är en hysterisk nostalgitripp med sex, droger, slagsmål och brott som polarna blir indragna i. Dessutom blir Ted kidnappad av en manisk Giovanni Ribisi som är fast besluten att få pengar för denna pratande teddybjörn.

Daddy’s Home

De bästa filmerna med Mark Wahlberg
Foto: United International Pictures

Ännu en komisk film med Wahlberg och ännu ett framträdande tillsammans med Will Ferrell, denna gång som två pappor. Den ena biologisk och den andre styvpappa som tävlar om kärlek och beundran från barnen som är inblandade. Resultatet blir en komedi som drivs framåt av Ferrells gravallvarliga pappa och hans försök till slapstick för att överträffa Wahlbergs muskelknutte som kör Harley Davidson. Detta fångas perfekt av Ferrells misslyckade försök att "låna" nämnda Harley och imponera på barnen. Men det gör bara allt värre, mycket värre. Wahlberg, i sin roll, levererar en vanlig man i kontrast till Ferrells roliga man. Men han visar upp en självbelåten sida och porträtterar en oskuldsfullhet, som vi vet att han inte har, perfekt när han försöker utmanövrera mannen som uppfostrat hans barn. Ni kan förvänta er att en uppföljare kommer inom kort.

Vilken film med Mark Wahlberg tycker du är bäst? Tipsa gärna!