De 6 ädlaste karaktärerna i Game of Thrones

De 6 ädlaste karaktärerna i Game of Thrones

Andreas Ziegler
Uppdaterad 22 februari 2020 kl. 15:02 | Publicerad 13 juni 2017 kl. 19:06

Vem är din favorit i Westeros?

Game of Thrones har bjudit oss på några av TV-historiens mest förkastliga karaktärer. Denna lista hyllar de mer ädla karaktärerna.

Kit Harington som Jon Snow i Game of Thrones
Foto: HBO

George R. R. Martins bokserie, som kallas Sagan om is och eld i Sverige och A Song of Ice and Fire på engelska, presenterar oss för en rad olika karaktärer, som många gånger är för komplexa för att man ska kunna dela in dem i ”goda” och ”onda”. Det finns däremot de karaktärer som, klart och tydligt, är onda. Som Joffrey Baratheon och Ramsay Snow/Bolton. Det är lite mer ont om renodlat ädla karaktärer.

För att vara tydlig utesluts alltså karaktärer som kanske kan ses som ”goda”, men vars motiv antingen lutar åt det mer förkastliga eller som regelbundet utför diverse förkastliga handlingar. Detta gör att Khaleesi/Daenerys (Emilia Clarke) inte inkluderas på denna lista, dels för att hon tidvis använder sig av extremt brutala taktiker och för att hennes slutmål är erövring. Tyrion (Peter Dinklage) får inte heller en plats på listan, mest på grund av två mord och det faktum att hans manipulativa taktiker grundar sig i en självbevarelsedrift och inte i något ädelt motiv. Även om karaktärerna på listan har ett antal liv på sina samveten, har deras motiv och taktiker alltid varit ädla.

Innan ni fortsätter läsa bör ni vara medvetna om att denna lista innehåller en hel del spoilers. Så har ni inte sett sjätte säsongen av Game of Thrones än, borde ni inte fortsätta läsa.

Här är, hur som haver, sex av mina favoriter av de ädla karaktärerna i "Game of Thrones".

6. Jorah Mormont (Iain Glen)

Emilia Clarke och Iain Glen i Game of Thrones
Foto: HBO

Hans bakgrund är allt annat än ädel. Han ärvde sin position som huset Mormonts överhuvud när hans far frivilligt tog värvning i The Watch. För att kunna tillgodose sin frus dyra vanor, började han sälja tjuvjägare som slavar. När han blev påkommen förlorade han sin titel och flydde från kungariket. Strax innan han träffade Daenerys värvades han som spion av Varys (Conleth Hill), med ett löfte om att få tillbaka sin titel om han hjälpte kungariket att hindra Daenerys från att ställa till bekymmer. Han finner snart respekt för den unga drottningen och blir hennes mest lojala följeslagare, som är redo att göra vad som helst för att skydda henne och hjälpa hennes i hennes kamp. När Daenerys upptäcker att han varit spion, förvisas han. Men inte ens då slutar han kämpa för henne. Inte ens när han blir infekterad av Greyscale, som kommer förvandla honom till en slags zombie så småningom, slutar han kämpa för sin drottning. Senast vi såg honom, förlät Daenerys honom och sa att han skulle återvända till henne när han funnit ett botemedel.

5. Catelyn Stark (Michelle Fairley)

Michelle Fairley i Game of Thrones
Foto: HBO

I ett patriarkalt samhälle föll det på Robb Stark (Richard Madden) att ta över sin fars titel och kamp efter denne dött. Det är dock endast med hjälp av sin mors styrka och råd som Robb klarar av att styra upp kampen mot Lannister-släkten. Trots att hon är ingift i familjen, förkroppsligar hon all den styrka som gör att Stark-släkten kan sägas vara den ”goda” familjen i Game of Thrones. Hon är principfast och ser inte kampen som ett sätt att säkra makten för sin familj, utan som ett sätt att bekämpa den korruption som Lannister-släkten förgiftar hela kungadömet med. När Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) tillfångatas skulle ingen ha tyckt det varit konstigt om hon tagit ut sin hämnd på denna man, som är högt uppsatt i den familj som är hennes dödliga fiende. Istället väljer hon att tro Jaime när han säger att han kommer säkra hennes döttrar frihet i utbyte mot att hon släpper honom. Dessvärre blev hennes ädla intentioner också hennes fall, då fienden inte ens respekterar seden att inte skada de gäster som de bjudit på mat och dryck.

4. Eddard ”Ned” Stark (Sean Bean)

Sean Bean i Game of Thrones
Foto: HBO

Denne mans ädla natur har till och med utvecklats efter hans död. Han hade troligtvis hamnat högre på listan, kanske till och med tagit förstaplatsen, om det inte vore för att hans ädla natur även gjorde honom blind för hur förkastliga hans fiender är. När hans vän, Robert Baratheon (Mark Addy) visar sig vara en svag och dålig kung, ifrågasätter han inte sin kung. Han tackar inte heller nej till att ta en position i sin kungs Lilla råd, trots att han egentligen inte vill ha den. De flesta känner till och respekterar Neds ädla natur. När Robert ligger döende skriver han till och med över makten till Ned, som kommer vara kronans förvaltare tills Joffrey (Jack Gleeson) blir gammal nog att ta över tronen. Roberts döende önskan visar sig vara ungefär lika mycket värt som pappret den är skriven på. Neds mest ädla handling är dock att han hävdat att Jon Snow är hans oäkting, så att Robert inte skulle döda pojken, som i själva fallet är en av Targaryen-släktens fullvärdiga arvingar. Detta trots att det innebär att han sårar sin fru djupt genom att påstå att han haft en affär med en annan kvinna.

3. Brienne of Tarth (Gwendoline Christie)

Gwendoline Christie i Game of Thrones
Foto: HBO

I ett patriarkalt samhälle är Brienne något så ovanligt som en kvinnlig krigare. Hon bär rustning, men är, tekniskt sett, inte en riddare. Detta hindrar henne dock inte från att ta de eder hon svär på fullaste allvar. Efter Renly Baratheon (Gethin Anthony) blir mördad svär hon sin trohet till Catelyn Stark och lovar henne att hitta hennes döttrar och försäkra sig om deras säkerhet. Detta visar sig vara bra mycket lättare sagt än gjort, då Stark-familjens medlemmar är svåra att hitta. Hon ger inte upp sitt sökande ens efter Catelyn Stark dör. Hon spenderar flera år med att rida över hela kungariket i sökandet efter Stark-döttrarna. Hon hamnar, gång på gång, i livsfarliga situationer. Det enda som räddar henne är hennes skicklighet som krigare och, om vi ska vara ärliga, en hel del tur. När hon äntligen finner Sansa Stark, svär hon sin trohet till henne. Med i alla fall ett par delar av Stark-familjen samlade igen, känns det som att Briennes ädla natur och styrka som krigare kommer vara en stor tillgång för familjen (passa också på att läsa om några Game of Thrones-teorier).

2. Jon Snow (Kit Harington)

Blodtäckt Kit Harington i Game of Thrones
Foto: HBO

Jon Snows barndom var inte så lätt. Ned Stark såg till att han alltid hade mat och husrum. Jon knöt även starka band till de flesta av sina, vad han trodde var, halvsyskon (egentligen kusiner). Catelyn Stark avskydde hans närvaro, som alltid påminde henne om hennes mans svek. I slutändan såg Jon inte någon framtid i Winterfell, Stark-familjens huvudsäte. Så han tog värvning i The Watch, vars soldater för det mesta består av män som fått välja mellan döden eller värvning. Jon blir snart en mycket plikttrogen medlem av The Watch. Han får genomlida kyla, kamp på liv och död, att se sina vapenbröder dödas och blir till och med mördad själv i slutändan. Han stred aldrig för sig själv som medlem i The Watch, utan utförde sin plikt. När han slutligen lämnar The Watch, gör han det för att hjälpa Sansa återta Winterfell. Det har diskuterats en hel del om att scenen där Jon nästan begravs levande i ett hav av kroppar, men slutligen kämpar sig till ytan, markerade födelsen av den Jon Snow som äntligen kommer kämpa för något han tror på och inte bara på grund av någon pliktkänsla. Det ska bli intressant att se vad han egentligen tror på.

1. Ser Davos Seaworth (Liam Cunningham)

Liam Cunningham i Game of Thrones
Foto: HBO

Ser Davos’ medverkan är ganska liten, både i serien och i böckerna. Trots detta är han min favoritkaraktär i båda. I en värld som handlar om makt, girighet och hämndbegär är det skönt att veta att det fortfarande finns de som tror på lojalitet och förstår vikten av att kunna skilja på rätt och fel. Det är egentligen rätt ironiskt att den mest ridderliga av alla adelsmän är den före detta smugglaren.

Men det kanske är just på grund av sin enkla bakgrund som han kan behålla sitt perspektiv. När vi först möter honom har han svurit sig till Stannis Baratheon (Stephen Dillane), som är en kall och tjurskallig man, vars enda motivering till att han borde sitta på järntronen är att Robert Baratheon, tekniskt sett, inte lämnade några arvingar efter sig. Stannis förtrollas och styrs av den mystiska Melisandre (Carice Van Houten). Allteftersom tiden går fattar han sämre och sämre beslut, baserade på Melisandres försäkringar. Dessa beslut inkluderar bland annat att försöka storma Winterfell med en underlägsen, utmattad och svältande armé. Slutligen offrar han även sin egen dotter, eftersom Eldguden kräver kungligt blod. Ser Davos sviker dock aldrig sin kung, trots att dennes handlingar är så avskyvärda.

Till skillnad från Brienne, ser Ser Davos inget skäl att fortsätta vara lojal mot Stannis efter denne dött; hade han varit det, hade han följt Melisandre. Istället beslutar han sig för att ansluta sig till Jon Snow, en återuppstånden oäkting. Detta beslut säger en hel del om Ser Davos. När han själv får välja vem han ska alliera sig med, väljer han inte den starkaste, mäktigaste eller rikaste personen han hittar. Istället väljer han den person med ädlast motiv.

I The Battle of the Bastards (både en titel på ett avsnitt och namnet på det slag som utkämpas) för han befälet för reservstyrkorna. När huvudstyrkan är omringad och nästan säkert kommer bli dödad till sista man, oberoende på reservstyrkornas insatser, bestämmer sig Ser Davos för att, trots att det nästan helt säkert innebär hans egen död, ansluta sig till striden. Och han gör det med ett av mina favoritcitat från serien: ”We may as well be taking shits back here”.

Säsong 7

Sophie Turner i Game of Thrones
Foto: HBO

Detta är alltså en topp-6-lista istället för en topp-5-lista, som är vanligare, eftersom Game of Thrones har sex säsonger hittills. Topplistan är inte indelad efter säsonger, men det kändes passande. Det känns lika passande att skriva något om vem jag hoppas kommer vara den mest ädla personen i den kommande sjunde säsongen. Jag hoppas att det kommer vara Sansa Stark (Sophie Turner).

Hittills har hon varit en passiv deltagare. Hon har skickats från Joffrey, till Tyrion, till Little Finger (Aidan Gillen) och slutligen till Ramsay Snow/Bolton (Iwan Rheon). Hon har fått utstå psykisk och fysisk misshandel och till och med blivit våldtagen. Då hon var kvar i King’s Landing medan resten av hennes familj var utom räckhåll för Lannister-släkten, kanske det inte fanns så mycket hon kunde göra. Det är upp till var och en att avgöra.

När hon slutligen återförenas med Jon Snow, den enda familjemedlemmen som verkar vara kvar i livet, får vi äntligen se en viss styrka i henne. Hon vill återta sitt hem. Hon mer eller mindre beordrar Jon att hjälpa henne. När hon slutligen har Ramsay, sin äkta man och våldtäktsman, i sitt våld, tar hon ut sin hämnd och uppvisar den hänsynslöshet som behövs för att vinna ett krig. Jag anser inte att detta betyder att hon inte kan utvecklas till en lika ädel matriark som hennes mor var; det fanns nog inte en enda person i publiken som inte tyckte Ramsay kom ganska billigt undan. Min förhoppning är att hon ska återupprätta sin familjs namn, som återigen kommer stå för lojalitet, ädla avsikter och styrka (och pessimistiska ledord om vädret).

TIPS: Buzzfeed rankar de mest tragiska dödarna i Game of Thrones

Vilka karaktärer tycker du är ädlast i Game of Thrones?

NÄSTA ARTIKEL