De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger

De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger

30 juli 2023 kl. 08:00

Hollywoodstjärnans bästa filmer enligt IMDb

Arnold Schwarzenegger har hunnit med mycket i sin långa karriär – alltifrån tyngdlyftning till att vara Kaliforniens guvernör, men det är ändå filmrollerna som befäster honom som stor stjärna i Hollywood. I samband med hans födelsedag, passar vi här på att lista Schwarzeneggers just nu fem bästa filmer, så som de är rankade på hemsidan IMDb.

Senast var Arnold Schwarzenegger aktuell med den nya serien Fubar, som hade premiär den 25 maj på Netflix. Där spelar han en CIA-agent som efter att ha upptäckt en familjehemlighet kallas tillbaka i fält för ett sista jobb. Under sin nu långa karriär har han hunnit med mycket, och eftersom han är fyller år i dag tittar vi tillbaka på det han har gjort tidigare och listar hans fem bästa filmer – enligt hemsidan IMDb

Här är Arnold Schwarzeneggers 5 bästa filmer – enligt IMDb 

De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger
Foto: United Artists.

5. Långt farväl (1973) 

Betyg på IMDb: 7,5/10 

Privatdetektiven Philip Marlowe (Elliott Gould) blir ombedd av sin vän Terry (Jim Bouton) att köra honom till Mexiko. När Philip återvänder till Los Angeles blir han förhörd av polis angående Terrys frus bortgång då han är misstänkt för detta. Det förblir han tills rapporter kommer om att Terry ska ha begått självmord i Mexiko, vilket Philip inte alls tror på. Han tar då ett nytt fall för att hjälpa en kvinna, Eileen Wade (Nina van Pallandt), som har ett förflutet med Terry. 

Efter en mycket framgångsrik karriär som bodybuilder under slutet av 60-talet och början på 70-talet började Arnold Schwarzenegger dyka upp på film. Han vann titeln Mr. Olympia sex år i rad 1970–75 innan han tog ett steg tillbaka från tyngdlyftningen. Hans andra film i karriären är just Långt farväl, där han dock inte är krediterad. Han spelar en kumpan till en gangster och syns enbart en kort stund, men det är ändå en del av grunden till vad som skulle komma att bli en lång och lyckad skådespelarkarriär i Hollywood. 

Här streamar du: Långt farväl (1973)

De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger
Foto: Svensk Filmindustri.

4. Total Recall (1990)

Betyg på IMDb: 7,5/10 

Den uttråkade byggarbetaren Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) lever år 2084 och drömmer om att resa till den numera koloniserade planeten Mars. Ett företag, Rekall, kan plantera minnen i folks hjärnor av att ha varit på Mars, trots att de faktiskt aldrig varit där. Douglas genomgår denna procedur, men under tiden går någonting fel och ställer hela Douglas liv på sin spets, för vad är egentligen verklighet och vad är minnen?

Som de flesta av Arnold Schwarzeneggers filmer är Total Recall action, dock med tillägget science fiction och i alla fall ett försök till djupare handling. Den är på flera sätt provokativ, men med specialeffekter som åldrats väl och tvister i handlingen som tar en i flera olika riktningar bygger det upp en spännande resa. Filmen är definitivt inte för alla, men ändå värd en titt ifall man uppskattar Schwarzeneggers roller. 

Här streamar du: Total Recall (1990)

De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger
Foto: Fox Film.

3. Rovdjuret (1987) 

Betyg på IMDb: 7,8/10 

Soldaten Dutch (Arnold Schwarzenegger) anlitas av den amerikanska staten för att frita en grupp politiker som hålls fångna i Guatemala. Han och hans team, som består av vapenexperten Blain (Jesse Ventura) och CIA-agenten George (Carl Weathers), reser till Centralamerika, men där upptäcker de snabbt att någonting är fel. De hittar flera döda kroppar och inser att de är jagade av någon sorts varelse med utomjordlig styrka och kamouflageförmåga. 

Kritikernas ord om Rovdjuret är “en del sci-fi, en del skräck, en del action – massa muskler” vilket på ett korrekt sätt sammanfattar de flesta av Schwarzeneggers mest kända filmer. Rovdjuret är en typisk actionfilm från eran som den är ifrån. Den kommer inte med något värst nytt, men den använder sig av de olika komponenterna för action och science fiction på ett bra sätt. Även detta är en film för den som uppskattar Schwarzeneggers roller där män med stora muskler fightas mot ett odjur. 

Här streamar du: Rovdjuret (1987)

De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger
Foto: Svensk Filmindustri.

2. Terminator (1984)

Betyg på IMDb: 8,1/10 

En robot (Arnold Schwarzenegger) gjord för att utrota som är förklädd till människa skickas från år 2029 till 1984 för att döda Sarah Connor (Linda Hamilton). Företaget Skynet vill förgöra Sarah då de vet att hennes ofödda son kommer leda ett slag mot dem i framtiden. En soldat, Kyle Reese (Michael Biehn), skickas även han från framtiden, men för att rädda Sarah från Terminatorn och tillsammans försöker de fly. Filmen är regisserad av en annan Hollywoodlegendar – James Cameron

Terminator är en av de klassiska filmer som räknas till skaran av riktiga kultfilmer. Även om man inte sett Terminator vet oftast de flesta ändå vad den handlar om och att det är den filmfranchise som Arnold Schwarzenegger är som mest förknippad med. Det var här han fick sitt stora genombrott som skådespelare och det är definitivt en film som man bör ha sett. Och ifall man redan har sett den så kan man gott se om den. 

Här streamar du: Terminator (1984)

De 5 bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger
Foto: Columbia TriStar Films (Sweden) AB.

1. Terminator 2: Domedagen (1991)

Betyg på IMDb: 8,6/10 

Uppföljaren till succéfilmen som kom sju år tidigare; även denna regisserad av James Cameron. Filmen utspelar sig elva år efter den första. Sarah Connors (Linda Hamilton) son John (Edward Furlong) är den som kan rädda civilisationen i framtiden under ett kommande robotuppror och är därför målet för en robot skickad från framtiden för att döda honom. Roboten från första filmen, (Arnold Schwarzenegger), skickas då tillbaka för att rädda John. 

Även om Arnold Schwarzenegger gjort olika filmer, däribland komedi och julfilm, är det ändå action han förknippas mest med. Det är ingen slump att det är just den första och andra filmen i Terminator–serien som ligger högst upp på listan eftersom det är här han gör sin främsta roll. Det är inget onödigt snack, bara en spännande story och gammal hederlig action, och det är ju faktiskt inte så bara det. 

Här streamar du: Terminator 2: Domedagen (1991)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL