Världens värsta människa

De 17 norska filmerna med högst betyg på IMDb – Filmtopp tipsar!

Sofie Landgren
Uppdaterad 17 maj 2024 kl. 07:05 | Publicerad 16 maj 2024 kl. 20:05

17 filmer att fira 17 maj med!

I morgon är det den 17 maj och vi på Filmtopp vill passa på att gratulera norrmännen på deras grundlagsdag genom att lyfta fram de 17 norska filmerna med högst betyg enligt IMDb.

Tips: 17 norska filmer att välja mellan den 17 maj

X (1986)
Foto: AB Svensk Filmindustri.

17. X (1986)

Betyg på IMDb: 6,3/10

"X" är en norsk dramafilm från 1986 som handlar om Jon Gabriel, en ung och duktig fotokonstnär, som periodvis lever som uteliggare. 13-åriga Flora är alltid uteliggare, men är mer framåt i sin kamp för att klara sig. Hon är ett barn med livserfarenhet och alltför stor för sin ålder, med en tuffhet och direkthet som står i skarp kontrast till hennes enkla person.

Eggs (1995)
Foto: Polfilm HB.

16. Eggs (1995)

Betyg på IMDb: 6,7/10

"Eggs" är en norsk dramakomedifilm från 1995 i regi av Bent Hamer, med Sverre Hansen och Kjell Stormoen i huvudrollerna som handlar om två bröder i 70-årsåldern som lever ett rutinbundet liv i en stuga, när en av männens okände vuxne son dyker upp och flyttar in hos dem.

TIPS: De 17 bästa norska serierna enligt IMDb

Orions bälte (1985)
Foto: Sandrew Film & Teater AB.

15. Orions bälte (1985)

Betyg på IMDb: 6,8/10

Norsk dramathriller från 1985, regisserad av Ola Solum.

Filmen handlar om besättningen på fraktskeppet "Sandy Hook", som arbetar med transporter till och från Longyearbyen, och dras in i försäkringsbedrägeri. På en ö på östsidan av Spetsbergen, i den demilitariserade zonen, upptäcker de en sovjetisk avlyssningsstation.

de dødes tjern (1958)
Foto: Fotorama.

14. De dødes tjern (1958)

Betyg på IMDb: 6,8

"De dødes tjern" är en norsk rysare från 1958 i regi av Kåre Bergstrøm, som blev en stor framgång i sin samtid. År 1998 utsågs den till och med till Norges fjärde bästa film någonsin i en stor kritikeromröstning i tidningen Dagbladet.

Lillians tvillingbror Björn dör på ett mystiskt sätt ensam vid den gamla familjestugan. Nu, ett år senare, kommer Lillian med sina vänner till stugan för att ta farväl och sälja stället. Strax efter ankomsten börjar underliga saker att hända.

En ganska snäll man (2010)
Foto: Nordisk Film AB.

13. En ganska snäll man (2010)

Betyg på IMDb: 6,9/10

"En ganska snäll man", eller filmens originaltitel En ganske snill mann, är en norsk komedifilm från 2010 i regi av Hans Petter Moland och med Stellan Skarsgård i huvudrollen.

Filmen handlar om en morddömd man som släpps fri efter ett 12-årigt fängelsestraff och vill leva ett stillsamt liv, men vars forna kumpaner försöker få honom att hämnas på mannen som satte dit honom.

Thelma, norsk film från 2017
Foto: Triart Film AB.

12. Thelma (2017)

Betyg på IMDb: 7/10

"Thelma" är en övernaturlig dramathriller från 2017 i regi av Joachim Trier, som också står för manus tillsammans med Eskil Vogt.

Den här mystiska filmen berättar historien om Thelma som har vuxit upp med strängt religiösa föräldrar i en liten by på norska västkusten. När hon börjar studera i Oslo öppnar sig en ny värld och nya känslor dyker upp, inte minst för väninnan Anja. Samtidigt har hon börjat få märkliga, återkommande anfall som läkarna inte hittar någon orsak till. Men när Thelma kopplar ihop anfallen med sina känslor så väcker det oanade krafter till liv. Krafter som släpper fram mörka minnen från det förflutna.

Insomnia (1997)
Foto: Criterion Collection / First Run Features.

11. Insomnia (1997)

Betyg på IMDb: 7,2/10

En norsk thriller av regissören Erik Skjoldbjærg med bland annat Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna.

Polisen Engström skickas till en norsk stad i norr för att utreda ett mord. Utredningen går som i ett töcken, och när snaran ska dras åt om mördaren begås ett fatalt misstag, och Engström hamnar själv i oväntat fokus.

Vägvisaren, norsk film från 1987
Foto: Sandrew Film & Teater/Carolco Pictures

10. Vägvisaren (1987)

Betyg på IMDb: 7,2/10

"Vägvisaren" är en norsk-samisk film från 1987 i regi av Nils Gaup som dessutom är den första samiskspråkiga filmen någonsin. Filmen blev oväntat nog en internationell succé och nominerades bland annat till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film 1988.

En samepojkes familj mördas av ett rövarband av tjuderfolket. De fångar honom och använder honom som vägvisare, och samen får använda all sin list för att utkräva hämnd.

Psalmer från köket (2003)
Foto: AB Svensk Filmindustri.

9. Psalmer från köket (2003)

Betyg på IMDb: 7,3/10

"Psalmer från köket" är en svensk-norsk dramakomedi från 2003 som Bent Hamer fick idén till när han läste om köksundersökningar som har företagits i Sverige under efterkrigstiden.

Under funktions-forskningens guldålder visste rationaliseringsivern inga gränser. En svensk hushållsforskare tvingas ifrågasätta sina värderingar efter mötet med en norsk enstöring, vars köksrutiner han blivit utsänd för att dokumentera.

Repris (2006)
Foto: Triart Film AB / Nordisk Film AB.

8. Repris (2006)

Betyg på IMDb: 7,3/10

Det här är en dramakomedi om vänskap, galenskap och kreativitet, om kärlek och sorg och stora ambitioner och om det ofta obehagliga mötet mellan förväntningar och verklighet. Filmen är regisserad och skriven av Joachim Trier och beskrivs ha en specifik stil och en berättarstil som driver historien framåt på ett rikt och okonventionellt sätt.

Två vänner skickar in sina manus till ett förlag samtidigt. Den ena blir refuserad, den andra antagen, men går in i en psykos. Ett drama om vänskap, kärlek, litteratur och Oslo.

Jakten (1959)
Foto: ABC-Film / Norsk Filminstitutt.

7. Jakten (1959)

Betyg på IMDb: 7,3/10

En norsk dramafilm från 1959 i regi av Erik Løchen, med Tor Stokke, Rolf Søder och Bente Børsum i rollerna som handlar om ett triangeldrama mellan en kvinna och två män som är ute i de norska fjällen för att jaga fågel. Med inspiration från Bertolt Brechts idé om "verfremdungseffekt" har filmen en aktiv berättarröst som samtalar med rollfigurerna under filmens gång.

Filmen fick ett positivt kritikermottagande i Norge när den släpptes och tävlade bland annat vid filmfestivalen i Cannes 1960 och blev tilldelad pris för sitt imponerande ljudarbete.

Zero Kelvin – Kärlekens fryspunkt (1995)
Foto: Sandrew Metronome.

6. Zero Kelvin – Kärlekens fryspunkt (1995)

Betyg på IMDb: 7,3/10

En dramathriller regisserad av Hans Petter Moland med Stellan Skarsgård i en av rollerna.

Den unge poeten Henrik Larsen lämnar på 1920-talet sin flickvän i Oslo och ansluter sig till en årslång polarexpedition på Grönland. Där får han tillbringa den långa vintern i en hydda med en erfaren sjöman och den diaboliske expeditionsledaren.

Fjols til fjells (1957)
Foto: Norenafilm.

5. Fjols til fjells (1957)

Betyg på IMDb: 7,3/10

"Fjols til fjells" är en norsk svartvit komedifilm från 1957 i regi av Edith Carlmar.

På ett högfjällshotell försöker hotellreceptionisten Poppe och piccolon Rudolf att få gästerna att trivas. Detta leder dock allt som oftast till problem och otrevligheter för gästerna. När två gäster som ser identiska ut kommer till hotellet, som portiern Poppe tror är samma person, uppstår många humorfyllda situationer.

The beautiful country (2004)
Foto: Sony Pictures Classics.

4. Det vackra landet (2004)

Betyg på IMDb: 7,4/10

"Det vackra landet", eller The Beautiful Country som är filmens originaltitel, är en dramafilm från 2004 regisserad av norska filmregissören Hans Petter Moland med bland annat Nick Nolte i en av huvudrollerna.

Denna vackra film berättar historien den utstötte pojken Binh som anses ha ett mindre mänskligt värde än andra. Binh växte upp hos fosterföräldrar på den vietnamesiska landsbygden. Hans mor var vietnames och hans far amerikansk soldat. En dag får han upplysningar om var han kan hitta sin mor och så börjar den fantastiska resan som tar honom ut i vida världen.

Elling (2001)
Foto: Universal Pictures Nordic AB.

3. Elling (2001)

Betyg på IMDb: 7,5/10

En norsk dramakomedi baserad på romanen Brødre i blodet av Ingvar Ambjørnsen, regisserad av Petter Næss.

Filmen handlar om Elling och Kjell Bjarne, två män som närmar sig 40 år. Efter längre tid på mental-institution har de nu fått en "trygdeleilighet" i Oslo. Därifrån följer vi dem i deras kamp for att anpassa sig till ett normalt liv. Detta är en komisk historia om de två vännernas kamp för att överleva tvångstankar och neuroser, och tillsammans hittar de mekanismer som sätter dem i stånd att övervinna sin fruktan, och därmed kan de på sitt eget sätt återvända till ett normalare liv.

Världens värsta människa (2021)
Foto: Triart Film AB.

2. Världens värsta människa (2021)

Betyg på IMDb: 7,7/10

En prisbelönad dramakomedi skriven av Eskil Vogt och regisserad av Joachim Trier.

Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger in på en fest, träffar hon den yngre och charmige Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få ett nytt perspektiv på livet. Men hon inser snart att vissa livsval redan ligger bakom henne.

The Pinchcliffe Grand Prix (1975)
Foto: Sandrew Metronome.

1. The Pinchcliffe Grand Prix (1975)

Norsk stop motion-animerad film från 1975 skapad av Ivo Caprino, baserad på författaren Kjell Aukrusts persongalleri. Filmen är den största norska filmsuccén genom tiderna och således den mest sedda norska filmen!

Cykelreparatören och byoriginalet Reodor Fälgen, hans två goda vänner och medhjälpare uppe på Flåklypatoppen, optimisten och sågverksarbetaren Solan Gundersen och pessimisten Ludvig bygger racerbilen Il Tempo Gigante för att ställa upp i loppet Flåklypa Grand Prix. Detta under överinseende av deras sponsor, oljeshejken Ben Redic Fy Fazan och hans livvakt och privatchaufför Emanuel Desperados. Disponenten Rudolf Blodstrupmoen och hans synske medhjälpare Mysil Bergsprekken ställer dock till mycken oreda, vilken sorgfälligt rapporteras i Flåklypa Nyheter.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL