De 10 sämsta datorspelsbaserade filmerna enligt IMDb

De 10 sämsta TV-spelsbaserade filmerna enligt IMDb

19 mars 2023 kl. 09:03

När bra spel lyckats bli usla filmer

I äran av den makalösa HBO-serien "The Last of Us", som är baserad på TV-spelen med samma namn, tittar vi tillbaka på katastrofala TV-spelsadaptioner vi istället behövt lida genom.

Super Mario Bros. 1993
Foto: Buena Vista Pictures.

Super Mario Bros. (1993)

IMDb-betyg: 4.1/10

Vi inleder listan med den ökända filmen som bygger på Nintendo-ikonen Super Mario. Super Mario Bros. har Bob Hoskins och John Leguizamo som rörmokarduon, som de inte på något sätt påminner om.  Istället för att adaptera det färgrika källmaterialet fick vi istället se en konstig dystopi där ödlor har makten, fast o människoform för att man ska kunna se Dennis Hooper spela deras kung. En total katastrof blev det, men nu efter trettio år får Nintendo en chans att göra rätt för sig med en Mario-film som förhoppningsvis är bra. 

Double Dragon
Foto: Gramercy Pictures.

Double Dragon (1994)

IMDb-betyg: 3.9/10

Baserad på arkadspelet Double Dragon, som i sig har inte mycket story att adaptera, vilket gav filmskaparna mycket frihet. Slutprodukten blev ändå bara en konstig blandning av dåliga idéer som gör den nästan för jobbig att se. 

In the name of the king
Foto: 20th Century Fox.

In the Name of the King – A Dungeon Siege Tale (2008)

IMDb: 3.8/10

Denna film är baserad på Dungeon Siege-spelserien, men saknar tydlig koppling. Som många av de sämsta spelbaserade filmerna på den här listan, är en regisserad av Uwe Boll. Inte ens stora kändisar som Jason Statham, John Rhys-Davies, Ron Perlmanm och Burt Reynolds kunde rädda det förfärliga manuset som stjäl alldeles för mycket från Sagan om Ringen

Street Fighter: Chun Li
Foto: 20th Century Fox.

Street Fighter: Legend of Chun-Li (2009)

IMDb: 3.7/10

Inte för att förvirra med Street Fighter som släpptes 1994. Här pratar vi om filmen som har fokus på fan-favoriten Chun-Li. Denna filmen är baserad på segaspelet Street Fighter IV och är djupt plågad av stelt skådespeleri, usel dialog och tråkig regi. Det enda värde som filmen har är mängden klipp den givit oss på TikTok och Youtube som vi kan skratta åt.

mortal kombat annihilation
Foto: New Line Cinema.

Mortal Kombat Annihilation (1997)

IMDb: 3.6/10

Baserad på arkadspelet Mortal Kombat 3 är denna film en uppföljare på filmen Mortal Kombat som släpptes 1995. Trots att den ska vara sammankopplad till filmen innan, var det nästan inga skådespelare som återvände till sina roller, kanske för att de läste manuset. Till och med ena skaparen av Mortal Kombat spelserien, Ed Boon, ska ha sagt att han inte var förtjust i filmen. 

Far Cry
Foto: 20th Century Fox.

Far Cry (2008)

IMDb: 3.2/10

En annat spelserie som föll offer för Uwe Bolls regi är Far Cry. I huvudrollen har vi den tyske stjärnan Til Schweiger, som bidrar till filmens avvikande ton från spelen. För vad som förväntas att vara en rolig actionfilm är i själva verket en utdragen och tråkig film med stel dialog, jobbiga skämt och repetitiva actionscener. Faktumet att den är sedd som en av Bolls "bättre" filmer bara bevisar hur låg ribban är.  

King of fighters
Foto: Entertainment Entertainment.

The King of Fighters (2010)

IMDb: 3/10

Baserad på fighting-spelet med samma namn, är King of Fighters ett till exempel på en adaptation som saknar källmaterialets essens. Usel story, usla effekter och usla skådisar i en helhet som känns väldigt billig 90-tal. Det är svårt att gräva fram en enda höjdpunkt, men det skulle väl vara någon fightscen som faktiskt är helt okej.

Bloodrayne
Foto: Boll KG Productions.

BloodRayne (2006)

IMDb: 2.9/10

Innan Far Cry slog Uwe Boll till med en annan film på listan, hans hårt mottagna version på vampyrspelet BloodRayne. Även den här gången avviker han helt från spelets story, och man kan undra hur han kom att få göra fler filmer efter den här. Men framför allt undrar man väl hur han fick med sig Ben Kingsley på rollistan? Nej, med sitt tredje försök att adaptera ett spel till film, lyckas Uwe Boll inte med att förbättra det hela avsevärt.

Alone in the dark
Foto: Lions Gate Films.

Alone in the dark (2005)

IMDb: 2.4/10

Uwe Boll skulle dock nå ännu lägre botten innan hans ovan nämnda filmer på listan. Hans filmversion på skräckspelet Alone in the Dark var ett totalt misslyckande. Inte bara är den en av de sämsta filmerna som var ursprungligen ett spel, men den är också en av de sämsta filmerna någonsin. Den blev så dåligt mottagen att han som grundade spelserien valde att inte sammankoppla sina spel med filmen på något sätt.

House of the dead
Foto: Artisan Entertainment.

House of the Dead (2003)

IMDb: 2.1/10

Vi trodde att Uwe Boll ändå hade nått sin botten med Alone in the Dark, men ack så fel vi hade. Den absolut sämsta av alla TV-spelbaserade filmer kan bara vara House of the Dead, som var det försöket hos Boll att göra en film utifrån ett spel. Filmens story om ett gäng ungdomar som snart finner sig under attack av zombies, är så obeskrivlig tråkig att man somnar. Actionscenerna och det usla skådespeleriet ledde till att amerikanska tidningar kunde ge House of the Dead rubriken "It's so bad, it's bad".

Många år och otaliga försök har lett oss fram till serien "The Last of Us", som är en gudabenådad upplevelse i jämförelse med dessa titlar. Tack och lov för att den TV-spelsbaserade serien finns.

 

 

NÄSTA ARTIKEL