De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 mars 2017
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 mars 2017

Vem i X-Men är din favorit?

Jag har plockat ut de, i mitt tycke, mest intressanta karaktärerna så som de framställs i filmerna om X-Men. Jag har även valt att inkludera karaktärer från spin-off filmer då de ingår i samma filmuniversum. På listan förekommer karaktärer som synts i flertalet filmer men även karaktärer som fått begränsat utrymme. Avslutningsvis får Storm och Cyclops ursäkta, men ni har i mitt tycke aldrig lyckats vara tillräckligt intressanta som karaktärer för att förtjäna en plats på min topp 10-lista.

10. Negasonic Teenage Warhead

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Brianna Hildebrand

Syns i: Deadpool (2016)

Negasonic Teenage Warhead, mutanten med det osmidiga namnet, har än så länge bara skymtats i X-Men spinoffen Deadpool och hade där begränsad tid. Trots sitt korta framträdande lyckades hon väcka tillräckligt intresse för att motivera en tionde plats på den här listan, mycket tack vare hennes kaxiga attityd. Under sin korta tid i filmen uppvisar hon mer attityd än majoriteten av samtliga X-Mens karaktärer och lyckas väl med att munhuggas med självaste Deadpool. Det här är en karaktär som jag gärna ser mer av.

9. William Stryker

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Brian Cox, Josh Helman, Danny Huston

Syns i: X-Men 2 (2003), X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016).

William Stryker har förekommit som både ung och gammal i olika X-Men filmer. Den mest framträdande skildringen står Brian Cox för i X-Men 2 där även Strykers koppling till Wolverine avslöjades. Det är dock mer än Strykers involverande i Wolverines bakgrund som gör honom intressant. Det här är en person som utan krafter och med likvärdiga doser strategi och hat var nära nog att förgöra alla mutanter.

8. Beast

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Kelsey Grammer, Nicholas Hoult

Syns i: X-Men: The last stand (2006), X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016)

Beast framstår kanske vid en första anblick som föga intressant. Han är en mutant som i sina unga år inte vill kännas vid sina mutantgener och därför skapar ett vaccin för att dölja sitt odjurslika utseende. Det som jag ändå anser gör Beast intressant är hans engagemang för sina medmänniskor. Han är den stadiga killen som i slutändan vill göra gott men som emellanåt brottas med en inre konflikt. Han är även X-Mens motsvarighet till James Bonds Q.

7. Quicksilver

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Evan Peters

Syns i: X-Men: Days of future past (2014), X-Men: Apocalypse (2016)

Quicksilver är mer eller mindre marvels motsvarighet till DC Comics The Flash. Han är alltså snabb, rysligt snabb! På grund av delade rättigheter för karaktären har han synts i både X-Men och Avengers filmuniversum, men här alltså fokus på X-Men. Anledningen till Quicksilvers placering på den här listan är att han står i centrum för båda sina filmers absolut coolaste scener där han, med en axelryckning, räddar dagen för sina kollegor.

6. Jean Grey

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Famke Janssen, Sophia Turner

Syns i: X-Men (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: The last stand (2006), The Wolverine (2013), X-Men: Apocalypse (2016)

Jean Grey är en mutant som har telepatiförmåga likt professor X men även förmågan att förflytta objekt med tankens kraft. Det som tilltalar mig med Jean som karaktär är hennes empatiska sidor i kombination med ett inre mörker som skänker henne en mystisk aura. Det var något som delvis utforskades i X-Men: the last stand men som tyvärr inte lyckades fullt ut. Det finns god potential för vidareutveckling av karaktären som även sägs ha en stor roll i nästa X-Men film.

5. Mystique

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Rebecca Romijn, Jennifer Lawrence

Syns i: X-Men (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016)

Mystique var för mig en ganska anonym och emellanåt tråkig karaktär i de första X-Men filmerna där hon spelades av Rebecca Romijn. Hennes förmåga att ta vilken mänsklig skepnad som helst var häftig första gångerna men sen var det inte så mycket mer karaktären. Det ändrades dock med smyg-rebooten X-Men: First Class och filmerna som följde. Hon framställdes nu genom Jennifer Lawrence ur ett djupare perspektiv och karaktären tilläts utvecklas. Hon gick från sårbar och vilsen till stark och målmedveten och blev en av de mest intressanta karaktärerna i de filmer hon medverkade i.

4. Professor X

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Patrick Stewart, James McAvoy

Syns i: X-Men (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016), Logan (2017).

Professor X, eller Charles Xavier som är hans fulla namn, är en mutant med oerhört stark telepatiförmåga. Utifrån sina krafter betraktas han som en av de absolut starkaste mutanterna men kan för ett otränat öga betraktas som sårbar utifrån sin begränsade rörelseförmåga då han är rullstolsburen. Det faktum att han är rullstolsburen upplevs dock aldrig som ett hinder på något sätt, varken för Charles eller någon annan.

Det som skapar ett intresse för karaktären är dock främst hans personliga egenskaper, han är en idealist som eftersträvar en värld där människor och mutanter kan leva i samråd. Han visar att han tror att detta är möjligt och ser det goda i varje människa. Patrick Stewarts gestaltning kännetecknar främst denna sida av professor X medan McAvoy skildrar en yngre version som ännu vacklar i sin övertygelse. Båda lyckas väl med att skapa ett intresse för karaktären som tillhör en av de mest intressanta karaktärerna.

3. Magneto

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelad av: Ian McKellen, Michael Fassbender

Syns i: X-Men (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016)

Magneto är en mutant med förmågan att kontrollera metall av olika former. Till skillnad mot professor X så anser Magneto att mutanter står över människor och att jorden tillhör endast dem. Han drivs av ett hat mot människor som odlats under många år till följd av traumatiska erfarenheter då han som barn såg sina judiska föräldrar mördas under nazi-Tysklands regi och sedan som vuxen fick bära vittne till sin egen familjs död.

Det som gör Magneto intressant är framför allt två saker. Dels hur han fungerar som motpol till den idealistiska professor X, hur han betraktar saker och ting ur helt andra synvinklar samtidigt som han hyser viss respekt för den uppfattning som professor X har. Det andra som gör Magneto intressant är hans bakgrund. Hans bakgrund fylld av tragiska händelser gör att man har en viss förståelse för motiven till hans handlingar även om man inte accepterar dem. Han undviker således att bli en stereotyp antagonist och framstår istället som komplex. Något som framför allt de nyare X-Men filmerna bidragit till.

2. Deadpool

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Ryan Reynolds

Syns i: Deadlpool (2016)

Innan någon säger något, ja Deadpool var även med i X-Men Origins: Wolverine och spelades även där av Ryan Reynolds. Det var dock en helt annan karaktär och som sedan mer eller mindre raderades från X-Mens filmuniversum på grund av att han var så usel. Det gjordes en ny version som äntrade scenen 2016 och vilken succé det blev! Ryan Reynolds gör en strålande insats och ger liv åt den snabbkäftade, ultravåldsamma och stundvis vulgära legosoldaten.

Deadpool har genomgått svåra smärtor både fysiskt och psykiskt vilket satt djupa spår hos honom. Bland annat blev hans ansikte deformerat under det experiment som triggade hans mutation: förmågan att läka. Efter det blev han mer eller mindre odödlig men utan förmåga att återskapa sitt ansikte. Han använder mycket humor, ofta för att dölja sitt plågade inre, även i till synes gravallvarliga stunder vilket gör att han emellanåt kan framställas som totalt vrickad. Slå samman detta och du har en otroligt mångfacetterad karaktär med en komplexitet som till och med överstiger Wolverine.

1. Wolverine

De 10 mest intressanta X-Men-karaktärerna
Foto: Twentieth Century Fox

Spelas av: Hugh Jackman

Syns i: X-Men (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men Origins: Wolverine (2009), X-Men: First Class (2011), The Wolverine (2013), X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016), Logan (2017).

Wolverine är den karaktär som det satsats mest på i X-Mens filmuniversum och som i många stunder mer eller mindre burit filmserien på sina axlar. Han gestaltas av Hugh Jackman som gjort det under 17-års tid. Det är en lång tid och det märks hur engagerad han varit i rollen då den växt och utvecklats under årens gång. Wolverine har likt Deadpool upplevt ohyggliga händelser men där Deadpool använder sin snabba käft tar Wolverine hellre till nävarna och sina klor.

Wolverine betraktar inte sig själv som en hjälte men försöker ofta agera rättfärdigt utifrån sina egna principer vilket ofta innebär att skydda de som står honom nära. Hade Clint Eastwoods ”mannen utan namn” från Dollar-filmerna varit en mutant, så hade han varit Wolverine. Han är X-Mens stora mystiska antihjälte och en given etta på min lista.

Rickard Axelsson