De 10 bästa fantasyfilmerna

De 10 bästa fantasyfilmerna

Uppdaterad 17 februari 2020 kl. 11:02 | Publicerad 13 mars 2016 kl. 18:03

Den perfekta verklighetsflykten.

Ibland vill du bara fly verkligheten. Lämna skolan, jobbet och allt det alldagliga bakom dig. Slå dig ner i soffan och svepa in dig själv i en varm fantasyfilt. Filmer har tjänat detta behov i decennier, med bisarra men charmerande andra världar som kommer till liv framför dig. Och visst, du kan läsa en bok istället, men det tar ju sån tid. Och du är en upptagen människa. Det är för dig fantasyfilmer finns.

Konungens återkomst - skål på det!
Foto: AB Svensk Filmindustri

Jag har satt ihop en lista med mina absolut hetaste filmtips om man är sugen på en fantasyfix – De 10 bästa fantasyfilmerna genom tiderna. Här finns filmer som innehåller magi, mystik, legender eller myter. Ingen science-fiction och tyvärr inget animerat denna gången. Om ni är mer sugna på animerade filmer, kolla gärna in vår lista över de 10 bästa animerade filmerna genom tiderna. Dessutom har jag begränsat mig till en film per filmserie. Under varje film har jag dessutom satt ut mitt betyg.

10. Willow (1988)

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer. En av de bästa fantasyfilmerna genom tiderna.

Regissör: Ron Howard

I rollerna: Val Kilmer, Joanne Whalley, Warwick Davis m.fl.

Handling: En dag hittar Willow, en bonde och magiker, ett övergivet flickebarn och tar hand om det. När ett skräckinjagande hundmonster attackerar Willows by på jakt efter flickebarnet ber han om råd från byrådet och trollkarlen The High Aldwin. Willow får i uppdrag att leta reda på ett passande hem åt barnet och ger sig iväg från sin by. Snart upptäcker han att barnet är ingen mindre än Elora Danan, som enligt profetian är den enda som kan stoppa den onda häxan Bavmorda.

Motivering: Skriven av George Lucas och regisserat av Ron Howard, en magisk kombination. Willows resa är både inspirerande och otrolig. Willow är instegsporten till fantasygenren för de unga precis som Star Wars kan fästa dem vid science-fiction. Allvarligare scener varvas med humor och våldet hålls till ett minimum. Willow platsar med all rätt med de bästa av fantasyfilmer.

betyg_3

9. Time Bandits (1981)

Foto: Handmade Films
Foto: Handmade Films. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: Terry Gilliam

I rollerna: John Cleese, Sean Connery, Shelley Duvall m.fl.

Handling: En ung pojke vid namn Kevin upptäcker ett tidshål i sin garderob. Genom hålet dyker ett gäng med dvärgar upp en dag. De är på flykt från sin härskare, The Supreme Being. Tillsammans med Kevin reser de från den ena tidsepoken till den andra på jakt efter någonting att sno. De reser genom alla intressanta händelser i historien och stöter på allt det bästa med fantasy. Från Robin Hood till Kung Agamemnon, från medeltiden till 1900-talet.

Motivering: Problemet med filmer där barn spelar huvudrollen är att skådespelet ofta blir en lägre nivå eftersom barnskådespelare saknar den erfarenhet och bredd äldre skådespelare många gånger har. Ibland kan barnen också vara för söta och gulliga för att man ska kunna ta resten av handlingen seriöst, men regissören Terry Gilliam har sett till att Kevin inte är i fokus i Time Bandits. Istället är han bara med och historien passerar förbi honom, vilket jag tror filmen vinner mycket på. Den är inte rolig på samma sätt som Monthy Python om någon förväntade sig det, men den är ändå rolig. Repliken "stinkin' Kevin" får det att sticka i sidan på mig av skratt gång på gång. Om du är sugen på att se ett äventyr genom alla olika tidsepoker i en och samma film, så har du hittat rätt.

betyg_3_5

8. Neverending Story (1984)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: Wolfgang Petersen

I rollerna: Barret Oliver, Alan Oppenheimer m.fl.

Handling: Bokmalen Bastian lever ett tråkigt liv plågad av mobbare på sin skola. En dag upptäcker han en bokaffär ägd av en gammal man som visar honom en berättelsebok, med varningen att den kan vara farlig. Han "lånar" boken och börjar läsa den uppe på skolans vind. Han dras in i boken till landet Fantasia som är i desperat behov av en hjälte som kan rädda det.

Motivering: Vem har inte drömt om att sugas in i sagovärlden och träffa alla mytologiska varelser? Om du är någonstans mellan 20 och 45 år gammal är oddsen ganska höga att du såg denna film som liten. Och den är värd att se igen bara för nostalgi-trippen det innebär. Om du inte sett den innan borde du se den ändå, särskilt om namnet Jim Henson säger dig någonting. Skaparen av Mupparna har överträffat sig själv med dockorna i denna film. Fantasia ger intrycket av en egen värld, en värld som lever och andas. En värld som drar inspiration från mycket annat inom fantasy men samtidigt ger dig något som känns originellt gör denna film väl värd sin åttondeplats bland dessa fantasyfilmer.

betyg_3_5

7. Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 (2011)

Foto: Warner Bros. Pictures
Foto: Warner Bros. Pictures. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: David Yates

I rollerna: Daniel Radcliffe, Ralph Fiennes, Emma Watson, Alan Rickman m.fl.

Handling: Harry, Ron och Hermione fortsätter sin jakt på Voldemorts tre återstående Horrokruxer, de magiska föremål som ger honom hans odödlighet. Voldemort inser snart att de jagar hans Horrokruxer och med en av dödsrelikerna, trollstaven, nu i sitt våld verkar han ostoppbar. Kan våra tre hjältar förstöra de återstående Horrokruxerna innan de själva stupar?

Motivering: Jag har aldrig varit något särskilt stort fan av Harry Potter-filmerna, i vilket fall inte efter den fjärde, Harry Potter and the Goblet of Fire, som i min mening endast kändes som en snabbspolning. Klipp bort material eller utöka de scener där det behövs! I vilket fall så såg jag resten av filmerna mycket senare och de växte mer och mer efter det. I denna åttonde film, där historien når sin kulmen, var min hype tillbaka.

Episka trollkarlsdueller, en förrädisk vätte, en drakritt och avslutningsvis slaget vid Hogwarts, den mest actionpackade sekvensen på åtta filmer och specialeffekterna är på topp. När historien dessutom får sin upplösning, och det är en bra sådan, kan man känna sig mer än nöjd. Harry Potter bidrar med åtta stycken fantasyfilmer att fly verkligheten med, men den sista är helt klart den bästa.

betyg_3_5

6. Labyrinth (1986)

Foto: Henson Associates
Foto: Henson Associates. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: Jim Henson

I rollerna: David Bowie, Jennifer Connelly, Toby Froud m.fl.

Handling: När Sarah lämnas hemma av sina föräldrar för att barnvakta sin lillebror önskar hon av misstag att vättekungen ska ta hennes bror ifrån henne. Vättekungen dyker upp och rövar bort brodern till sitt rike. Sarah får fram till midnatt på sig att ta sig till vättekungens slott i mitten av en gigantisk labyrint, för att rädda sin bror från att bli en vätte.

Motivering: Jim Hensons andra bidrag på min lista är ännu bättre än det första. För att inte ännu en gång nämna de fantastiska dockorna, så säger jag istället att David Bowie skrev fem nya låtar särskilt för denna film. Trots att Labyrinth är en av de mörkare filmerna på denna lista, monster stjäl en bebis, stenbumlingar talar i varnande tungor med dimma som strömmar ut ur deras munnar precis innan Sarah blir uppäten av en ambulerande konservöppnare, så ser jag det som en drömsk berättelse full av hopp.

betyg_3_5

5. Pirates of the Caribbean - Dead Mans Chest (2006)

Foto: Peter Mountain
Foto: Peter Mountain. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: Gore Verbinski

I rollerna: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy m.fl.

Handling: Kapten Jack Sparrow blir påmind om sin skuld till Davy Jones, kaptenen på the Flying Dutchman. För att inte bli sänd till Davy Jones i all evighet måste Jack hitta kistan som innehåller Jones hjärta. Samtidigt är Will Turner och Elizabeth Swann är dömda till hängning om inte Will kan få tag på Jacks kompass och ge den till Cutler Beckett. Jack ser sin chans och tar Will till hjälp i jakten på död mans kista.

Motivering: Den första Pirates-filmen, svarta pärlans förbannelse var bra. Allt det som gjorde den bra, pirater, svärdsdueller, mystik, magi, är fördubblat i denna uppföljare. Will och Jacks duell i smedjan i den första filmen står sig slätt mot den episka duellen mellan tre parter på ett rullande hjul i slutet på denna film. Både humoristisk och barnvänlig så passar Död mans kista för alla åldrar. En enkel femteplacering bland de bästa fantasyfilmerna.

4. Pan's Labyrinth (2006)

Foto: Estudios Picasso
Foto: Estudios Picasso. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: Guillermo del Toro

I rollerna: Ivana Baquero, Sergi López, Doug Jones m.fl.

Handling: I Spanien, år 1944, skickas en ung flicka besatt av sagor, med sin gravida mamma att bo hos sin nya styvfar, en skoningslös kapten i den spanska armén. På natten träffar hon en älva som tar med henne till en faun i mitten av en labyrint. Faunen berättar att hon är en prinsessa, men hon måste bevisa sin kunglighet genom att överleva tre stycken utmaningar. Om hon misslyckas kommer hon aldrig träffa sin riktiga pappa, kungen, igen.

Motivering: Denna film är ingenting för barn. Full av våld och läskiga varelser gör den direkt olämplig för yngre tittare men ack så mycket bättre för vuxna. Har du länge känt att du vill uppleva samma under och fascination över en sagofilm som du gjorde när du var liten, men att alla fantasyfilmer känns för barnsliga eller för genomskinliga? Pans Labyrint är filmen för dig. En sagoberättelse för vuxna där det inte är säkert att allting får ett lyckligt slut. Filmen listas dock precis utanför pallplacering för de bästa fantasyfilmerna.

3915c-betyg_4

De tre bästa fantasyfilmerna

3. The Princess Bride (1987)

Foto: Metro-Goldwyn-Meyer
Foto: Metro-Goldwyn-Meyer

Regissör: Rob Reiner

I rollerna: Cary Elves, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, André the Giant mfl.

Handling: En äldre man läser en bok som heter "The Princess Bride" för sitt sjuke och sängliggande barnbarn. Boken har gått i arv i deras familj i generationer, men den sjuke pojken är säker på att han inte kommer gilla den eftersom det är en romantisk historia. Han vill hellre höra om svärdsdueller och hämnd utan "massa pussar", men har inte hjärta att berätta för sin morfar att han inte vill höra. Sagan handlar om Buttercup, som blivit bortlovad till en prins mot sin vilja. Det är upp till Westley, hennes barndomsförälskelse, att rädda henne. Till sin hjälpa får han bland annat jätten Fezzik och svärdsmästaren Inigo Montoya, som är ute efter hämnd.

Motivering: Jag såg den här filmen när jag var liten, så pass liten att jag inte kunde komma ihåg någonting av den förutom en replik; "Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die!". Trots att jag letade efter filmen såg jag den inte igen förrän mycket senare. Äntligen fick jag veta varifrån det där barndomsminnet kom. Fram till denna dag kan jag ofta komma på mig själv med att fantisera om Inigo och hans hämnd. Varje gång jag är ute och går i skogen plockar jag upp en pinne och säger jag repliken. Ibland bara tyst för mig själv, men ibland så högt så jag blir lite generad efteråt. En film som kan sätta ett sånt avtryck är mer än värd en bronsplacering, bland de bästa av fantasyfilmer.

betyg_4_5

2. The Wizard of Oz (1939)

Foto: Warner Home Video
Foto: Warner Home Video. En av de bästa fantasyfilmerna.

Regissör: Victor Fleming, George Cukor

I rollerna: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger m.fl.

Handling: Dorothy och hennes hund Toto sveps en dag bort från det stilla livet i Kansas av en tornado, för att landa i landet Oz. Här träffar hon på nya vänner, såsom Fågelskrämman, Lejonet och Plåtmannen. Hon reser längs den gula vägen i landet Oz för att hitta trollkarlen, som kan föra henne hem och samtidigt ge hennes nya vänner det som de allra högst önskar, vilket är ett hjärta, en hjärna och mod.

Läs mer: Sju fantastiska musikaler

Motivering: Många har sett denna musikalfantasy från 1939 och ännu fler har hört talas om den. Den gula tegelvägen är välkänd och något som ofta dyker upp i nutidens popkultur. Parodierna är oändliga och det sägs ju att imitation är den högsta formen av smicker, så något gjordes ju rätt vid filmatisering av detta magiska land. Klassiska sånger som Over the Rainbow och We're off to See the Wizard har sitt ursprung i denna filmen. Om du någon gång känt dig förvirrad när någon pratar om tornadon i Kansas eller plåtmannen och fågelskrämman så vet du vilken av alla dessa fantasyfilmer du ska se.

betyg_4_5

1. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Foto: New Line Cinema
Foto: New Line Cinema

Regissör: Peter Jackson

I rollerna: Viggo Mortensen, Ian McKellen, Elijah Wood m.fl.

Handling: Frodo och Sam rör sig allt närmare Mount Doom med sin lömske vägvisare Gollum/Smeagol. De forna brödraskapet bistår Rohan och Gondors styrkor i ett sista slag på Pelennor Fields, Minas Tirith och The Black Gates mot ondskans furste, Sauron. Människor, dvärgar och alver slåss tillsammans en sista gång för att säkra deras frihet - eller gå under för alltid.

Motivering: Behöver jag ens förklara? När man pratar om fantasyfilmer går det inte att undvika att nämna Peter Jacksons Härskarringen-trilogi. Tre år i rad kammar de hem bästa rating på imdb, och en mer episk avslutning går inte att drömma om. Sagan om Konungens Återkomst ligger på delad förstaplats för flest vunna Oscars av en enskild film med 11 stycken. En åttondeplats på IMDbs top 250 filmer kan den också skryta med. Framtida skapare av fantasyfilmer kommer för evigt att försöka mäta sig med denna film.

Det är en lång film, och ännu längre i den förlängda utgåvan (vilket för övrigt är det enda värdiga sättet att se den), men den gör sig verkligen förtjänt av sin fyra timmar långa speltid. Oftast glöms tiden av och tiden passerar i ett huj. Om du någon gång sitter med en för eller eftermiddag över, slå igång denna film, du kommer inte bli besviken!

5 ögon

Är min lista rättvis? Kom dina favoriter med eller inte? Har du andra fantasyfilmer som väcker minnen som du gärna delar med dig av? Tveka inte att kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL