De 10 bästa dokumentärerna från 2016

10 nya bra dokumentärer

Uppdaterad 10 februari 2022 kl. 13:02 | Publicerad 25 maj 2017 kl. 17:05
ANNONS
ANNONS

Titlarna för dokumentärfilmsälskaren.

För att kora de bästa dokumentärerna från 2016, tog Filmtopp hjälp av det ideella initiativet Influence Film Club. De är experter på dokumentärfilm och har tagit fram en lista med de tio bästa dokumentärerna från det gångna året.

Vilka är de bästa dokumentärerna från 2016?

1. Martha & Niki

Bild på Martha och Niki
Foto: Folkets Bio

Denna Guldbaggevinnande film, regisserad av Tora Mårtens, följer dansduon Martha & Niki – deras drömmar, vänskap och väg till att bli de första kvinnliga världsmästarna i streetdance 2010.

2. Embrace

Bild från "Embrace". En av de bästa dokumentärerna 2016.
Foto: Body Image Movement

När kroppsidealaktivisten Taryn Brumfitt publicerade okonventionella före- och efterbilder där hon trots det rådande idealet gått upp i vikt, sågs de av mer än 100 miljoner människor världen över och väckte en internationell mediestorm. Embrace

följer Taryns resa där hon utforskar kroppshatet på global nivå och inspirerar till att förändra hur vi tänker kring våra kroppar.

3. Det 13:e tillägget

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Foto: Netflix

Befolkningen i USA utgör 5 % av världens population med trots det är 25% av alla världens fängslade i samma land och 40% av dem är svarta män. Det 13:e tillägget ger en djupgående inblick i USA:s fängelsesystem och avslöjar landets historia av rasism.

4. Tickled

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Foto: Magnolia Pictures

Tickled följer journalisten David Farrier som stöter på en mystisk tävling i kittling på nätet. När han undersöker saken närmare stöter han på kraftigt motstånd, men det hindrar honom inte från att försöka gå till botten med en berättelse så märklig att den kunnat vara påhittad.

5. Cameraperson

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Foto: Big Mouth Productions

En dokumentär för både filmskapare och filmälskare. Cameraperson bygger på det oerhörda filmmaterial som filmaren Kristen Johnson filmat åt andra under sin karriär, men presenterat i nya sammanhang som betonar hur ögonblick och situationer särskilt berört Kristen.

LÄS MER: HBO släpper dokumentär om David Bowie

6. Weiner

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Även Filmtopp tyckte Weiner var en av de bästa dokumentärerna från 2016. Foto: Nonstop Entertainment

Flera politiker har upplevt hur den egna karriären spårar ur, men få är de urspårningar som blivit så väldokumenterade som i denna skarpa och smärtsamt roliga film. Med unik tillgång till Anthony Wiener, hans familj och kampanjteam mitt under kampanjen för att bli New Yorks borgmästare, dokumenteras en politisk krasch av episka proportioner.

 7. Notes on Blindness

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Foto: ARTE

Denna uppföljare till de prisbelönta kortfilmerna med samma namn, är en långfilm som dokumenterar John Hulls extraordinära resa in i ”en värld bortom syn”. Med eget dokumenterat ljudmaterial och nytt kreativt grepp om dokumentärformen, handskas han med sin transformation in i en värld som blind.

8. The Islands and the Whales

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Foto: Intrepid Cinema

Den traditionella jakten av sjöfåglar och pilotvalar är fortfarande viktig föda för de som lever på Färöarna – men tider förändras – både miljöförändringar och yttre kulturella krafter hotar deras levnadssätt. The Islands and the Whales ger en gripande och vacker bild av globaliseringens olika effekter, sett ur ett särdeles lokalt perspektiv.

9. The Lovers and the Despot

De 10 bästa dokumentärerna från 2016
Caption

Efter kollapsen av deras glamourösa romans, blir en känd sydkoreansk filmregissör och en skådespelerska kidnappade av den filmgalne nordkoreanska diktatorn Kim Jong-il. Tvingade att göra filmer i världens märkligaste stat får de en andra chans för kärlek, men bara en chans att fly.

10. Fear of 13 

De 10 bästa dokumentärerna från 2016

I den här psykologiska thrillern står en dödsdömd fånge och talar inför domstol precis innan sin egen avrättning. Vartefter han berättar sin historia blir det mer och mer tydligt att ingenting är som det verkar. Som ett klassiskt brottsdrama med vändningar och överraskningar, gör en sista chockerande twist att allt vi tidigare trott oss veta plötsligt ses i ny dager.

Detta var de 10 bästa dokumentärerna från 2016 enligt Influence Film Club. Saknar du någon titel på listan?

Samtliga titlar hittar du på Influence Film Club hemsida.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL