DC:s filmuniversum rankat – från sämst till bäst

DC:s filmuniversum rankat – från sämst till bäst

Fredrik Edström | Lista
06 april 2019
Fredrik Edström | Lista
06 april 2019

Vilken av DC:s kroppsstrumpor håller högst kvalitet och vilka borde genast skickas till textilåtervinningen?

DC:s filmuniversum har kanske inte nått de höjder man hoppats på, men det finns trots allt en hel del sevärt i utbudet. Filmtopp har rankat universumets filmer från sämst till bäst.

Så gott som alla Dc-hjältar
Foto: DC Comics

Du behöver inte vända blicken långt idag innan du ser en kulört superhjältemantel swisha förbi. Superhjältarna är idag vardagsmat och har blivit sammansvetsade med vårt populärkulturella landskap. Filmatiseringarna fullständigt haglar. För hjältefantasten är Hollywood idag sannerligen en drömfabrik.

Den senaste hjälten att glänsa på vita duken är Harley Quinn och hennes rövarband i filmen "Birds of Prey" som redan nu finns tillgänglig att streama. Vi på Filmtopp vet att det är bäst att smida medan järnet är varmt så därför passar vi på att rangordna samtliga filmer ur DC:s cinematiska universum, i folkmun kallat DCEU. Mycket nöje!

8. Suicide Squad (2016)

Antihjältarna i Suicide Squad.
Foto: Warner Bros. Pictures

Självmordspatrullen är ett briljant koncept som bäddar för karaktärsfriktion och en chans att föra in superhjälterullarna i de lite mindre rummen där universums existens inte står på spel vid minsta snedsteg. En frisk fläkt bland de yviga vindar som är dagens superhjältefilmer. Tyvärr hände inte detta.

Suicide Squad är ett misslyckande på så gott som alla vitala plan. Berättandet hostar fram och består nästan uteslutande av flashbacks eller montage och historien (med en hula-hula dansande Cara Delevingne i fronten) smärtsamt generiskt grå. Tack och lov glänser Will Smiths Deadshot och Margot Robbies Harley Quinn i några fåtal scener och Viola Davis är stentuff. I övrigt är Suicide Squad ett sorgligt filmiskt misslyckande.

7. Justice League (2017)

Hjältarna i Justice League
Foto: Warner Bros. Pictures.

Justice League är den efterlängtade sammansvärjningen av världens mest ikoniska superhjältar. Tyvärr önskar jag att de kunde fått mötas i en bättre film.

Justice League är resultatet av en ryggradslös studio som fick kalla fötter efter Man of Steels och Batman v Supermans kyliga mottagande. Zack Snyders vision fick maka på sig, halvvägs in i produktionen, och Joss Whedon gavs ansvaret att färdigställa detta extravaganta happening i superhjältevärlden.

Resultatet är inte nödvändigtvis undermåligt eller inkompetent – bara urbota trist och identitetslöst. Ben Affleck ser redan ut att räkna dagarna innanför den kroppstajta fladdermusdräkten och Henry Cavills CGI-maskerade övre läpp ser, tack vare Mission Impossible: Fallout, hutlöst ful ut.

6. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman och Stålmannen
Foto: Warner Bros. Pictures

Nu tar vi oss upp några rejäla hack i kvalitet! Batman v Superman: Dawn of Justice markerar Zack Snyders andra alster i DC:s filmuniversum och filmen bjuder på några rejält högkvalitativa sekvenser i en snurrig film som tyvärr spenderar en majoritet av sin speltid letandes efter fokus.

BvS vill för mycket. Snyder vill ge fansen en regelrätt uppföljare till Man of Steel, introducera av en fräscht rebootad Batman, introducera Wonder Woman och konstruera det skelett som ska ligga till grund för hela DCEU. Som väntat blir det för mycket för en och samma produktion men röran rymmer några riktiga fullträffar. Ben Afflecks benknäckande och mördande (!) Batman är en vågad och briljant tolkning och samtliga actionsekvenser är döläckra.

5. Aquaman (2018)

En bild på Aquaman
Foto: Warner Bros.

Aquaman är första placeringen på listan som krävde ordentlig hjärngympa. Aquaman splittrade mina filmiska smaklökar ner till minsta molekyler.

Å ena sidan är det en festlig feberdröm där den makabra synen av Dolph Lundgren i röd peruk ridandes på en sjöhäst tillhör vanligheterna. Å andra sidan är det en ganska stimmig upplevelse, som kastar tittaren mellan färgsprakande scenarion snabbare än The Flash löpardojor. Dock väger styrkorna tyngre: en skruvad, självmedveten och visuellt sprakande superhjältefest!

4. Birds of Prey (2020)

Birds of Prey
Foto: Warner Bros.

Birds of Prey är det senaste tillskottet till DCEU-familjen och den fortsätter traditionen att vara en ganska spretig, men underhållande, upplevelse. Berättandet hoppar värre än en studsboll och ibland blir den politiska medvetenheten lite väl påtaglig, men Birds of Prey står ändå stabilt på en fjärde plats.

Cathy Yan befriar Margot Robbies Quinn ur kedjorna som var Suicide Squad och lägger intrigen på en betydligt mindre skala. Tack och lov går filmen all-in på både våldet och det fula språket vilket ger underhållningen en extra edge som är ljuvlig att se. Ewan McGregors sadistiska Black Mask är ett rötägg-deluxe och skådespelaren verkar njuta storstilat. Birds of Prey är härlig bagatell som underhåller i mängder.

3. Man of Steel (2013)

På bilden ser vi Henry Cavill som superman
Foto: Warner Bros.

Henry Cavills första insats i den ikoniska röda manteln är en vattendelare för många. Man of Steel mottag ordentliga salvor kritik för sitt mörkare och inte fullt så inspirerande porträtt av hjälten som ska symbolisera "truth, justice and the american way".

Jag tycker Snyders vilsna version av "Stålis" var helt rätt väg att gå. Vi bjuds på en mantelklädd hjälte som fortfarande letar efter fotfästet och som än så länge inte har ett fullt konstruerad moralisk kompass. Lägg till actionscener som, CGI-dyrkan till trots, är sanslöst intensiva.

2. Shazam! (2019)

En pojke känner på Shazams blixt.
Foto: Warner Bros. Pictures

Pow! David F. Sandbergs urmysiga alster i DC:s universum leder hjältarna till hittills outforskad terräng: familjekompatibel komedi!

Shazam! är en salig blandning av Tom Hanks-klassikern Big, komedin Kick-Ass och Stålmannen och resultatet är en genuint skoj upplevelse med ett ärligt bultande hjärta innanför den skrikgula blixten. Hade tredje akten tajtats till och erbjudit mer kreativa actionscener hade riktigt höga betyg varit inom räckhåll.

1. Wonder Woman (2017)

Wonder Woman springer över ett stridsfält.
Foto: Warner Bros.

Kvinnan med ärlighetslassot kniper förstaplatsen utan några egentliga svårigheter.

Patty Jenkins ypperliga filmatisering är en ljuvligt inspirerad rulle med avstamp i första världskriget och är ett nöje att sätta tänderna i. Actionscenerna är stentuffa, kemin mellan Gal Gadot och Chris Pine klockren och tonen är uppfriskande naiv. Wonder Woman är utan tvivel den bästa filmen ur DCEU!

Vad tycker du högt ärade läsare? Har jag rätt eller fel i min placering?