Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
DC:s filmuniversum rankat – från sämst till bäst

DC:s filmuniversum rankat – från sämst till bäst

Fredrik Edström | Lista
28 mars 2021
Fredrik Edström | Lista
28 mars 2021

Vart rankar Wonder Woman 84 och Zack Snyder´s Justice League in på listan?

DC:s filmuniversum har med tiden utvecklats till ett rik plats laddad till bredden med kreativitet och mångfald. Vägen dit har varit brokig och vi har fått erfara både cinematiska framgångar och floppar. Filmtopp har rankat universumets filmer från sämst till bäst.

MER LÄSNING:

5 serier för dig som älskar WandaVision

Kommande Marvel filmer 2021

Du behöver inte vända blicken långt idag innan du ser en kulört superhjältemantel swisha förbi. Superhjältarna är idag vardagsmat och har blivit sammansvetsade med vårt populärkulturella landskap. Filmatiseringarna fullständigt haglar. För hjältefantasten är Hollywood idag sannerligen en drömfabrik.

DC:s stall av hjältar utvecklas ständigt och har gått från ett gemensamt filmuniversum till att utforska fler fristående alster. Avgränsningen är numera ganska krånglig och kontinuiteten rätt grötig men vi på Filmtopp gör här ett försök att reda och och rangordna de filmer vi anser tillhöra DCEU. Som bekant fick universumet just förstärkning av Zack Snyders ursprungliga vision av Justice League och även Wonder Woman har gjort kulört comeback i WW84 - därför passar vi på att rangordna samtliga filmer ur DC:s cinematiska universum.

10. Suicide Squad (2016)

Antihjältarna i Suicide Squad.
Foto: Warner Bros. Pictures

Självmordspatrullen är ett briljant koncept som bäddar för karaktärsfriktion och en chans att föra in superhjälterullarna i de lite mindre rummen där universums existens inte står på spel vid minsta snedsteg. En frisk fläkt bland de yviga vindar som är dagens superhjältefilmer. Tyvärr hände inte detta.

Suicide Squad är ett misslyckande på så gott som alla vitala plan. Berättandet hostar fram och består nästan uteslutande av flashbacks eller montage och historien (med en hula-hula dansande Cara Delevingne i fronten) är smärtsamt generiskt grå. Tack och lov glänser Will Smiths Deadshot och Margot Robbies Harley Quinn i några fåtal scener och Viola Davis är stentuff. I övrigt är Suicide Squad ett sorgligt filmiskt misslyckande som jag hoppas att Gunn lyckas rätta till med sin kommande reboot.

9. Justice League (2017)

Hjältarna i Justice League
Foto: Warner Bros. Pictures.

"Justice League", numera också kallad "Josstice League", är den efterlängtade sammansvärjningen av världens mest ikoniska superhjältar. Tyvärr önskar jag att de kunde fått mötas i en bättre film.

Justice League är resultatet av en ryggradslös studio som fick kalla fötter efter Man of Steel och Batman v Superman kyliga mottagande. Zack Snyders vision fick maka på sig och Joss Whedon gavs ansvaret att färdigställa detta extravaganta happening i superhjältevärlden. Tack och lov är det misstaget nu åtgärdat.

Resultatet är inte nödvändigtvis undermåligt eller inkompetent – bara urbota trist och identitetslöst. Snyders stilistiska gravallvar och Whedons flams gifter sig inte och många karaktärer blir helt enkelt bortkastade. Ben Affleck ser redan ut att räkna dagarna innanför den kroppstajta fladdermusdräkten och Henry Cavills CGI-maskerade övre läpp ser, tack vare Mission Impossible: Fallout, hutlöst ful ut.

8. Wonder Woman 1984 (2021)

WW84
Foto: Warner Bros.

Uppföljaren till Patty Jenkins mirakelkvinna landade i dagarna på HBO Max. Givetvis satte jag tänderna i den från första minuten och förväntningarna övergick ganska snabbt i ett axelryck.

Den naiva, gulliga och uppfriskande dos inspiration och glädje första filmen lyckades leverera används i WW84 som ett ganska trubbigt instrument. Det blir smetigt, sentimentalt och rätt larvigt. Tonen ligger alldeles för nära familjefilmens myspys och tematiken kring att genvägar straffar sig lyckas aldrig blomstra. Tack och lov bjuds vi på några underhållande actionscener och kemin mellan Gal Gadot och Chris Pine är fortfarande bedårande.

7. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman och Stålmannen
Foto: Warner Bros. Pictures

Nu tar vi oss upp några rejäla hack i kvalitet! "Batman v Superman: Dawn of Justice" markerar Zack Snyders andra alster i DC:s filmuniversum och filmen bjuder på några rejält högkvalitativa sekvenser i en snurrig film som tyvärr spenderar en majoritet av sin speltid letandes efter fokus.

"BvS" vill för mycket. Snyder vill ge fansen en regelrätt uppföljare till Man of Steel, introducera av en fräscht rebootad Batman, introducera Wonder Woman och konstruera det skelett som ska ligga till grund för hela DCEU:s framtid. Som väntat blir det för mycket, men röran rymmer några riktiga fullträffar. Ben Afflecks benknäckande och mördande (!) Batman är en vågad och briljant tolkning och samtliga actionsekvenser är döläckra.

6. Aquaman (2018)

En bild på Aquaman
Foto: Warner Bros.

Aquaman är första placeringen på listan som krävde ordentlig hjärngympa. Aquaman splittrade mina filmiska smaklökar ner till minsta beståndsdelar.

Å ena sidan är det en festlig feberdröm där den makabra synen av Dolph Lundgren i röd peruk ridandes på en sjöhäst tillhör vanligheterna. Å andra sidan är det en ganska stimmig upplevelse, som kastar tittaren mellan färgsprakande scenarion snabbare än The Flash löpardojor. Dock väger styrkorna tyngre: en skruvad, självmedveten och visuellt sprakande superhjältefest med mycket självsäker regi signerad James Wan.

5. Birds of Prey (2020)

Birds of Prey
Foto: Warner Bros.

Birds of Prey fortsätter traditionen att vara en ganska spretig, men underhållande, upplevelse. Berättandet hoppar värre än en studsboll och ibland blir den politiska medvetenheten lite väl påtaglig, men Birds of Prey står ändå stabilt på en fjärde plats.

Cathy Yan befriar Margot Robbies Quinn ur kedjorna som var Suicide Squad och lägger intrigen på en betydligt mindre skala. Tack och lov går filmen all-in på både våldet och det fula språket vilket ger underhållningen en extra edge som är ljuvlig att se. Ewan McGregors sadistiska Black Mask är ett rötägg-deluxe och skådespelaren verkar njuta storstilat. "Birds of Prey" är härlig bagatell som underhåller - varken mer eller mindre.

4. Zack Snyder´s Justice League (2021)

Justice League
Foto: Warner Bros.

Vem hade anat att det dolde sig en sammanhängande och fullt kapabel superhjälte-fest i det vrak som var Justice League (2017). Inte jag i alla fall.

Snyders vision av rättvise-ligan är ett klimax av regissörens signifikativa drag som klockar in på blygsamma 4 timmar. Tonen är sedvanligt mörk, lemlästade kroppsdelar flyger och vi bjuds på mer slow-motion än en ängslig Matrix-kopia kan erbjuda. Skurken Steppenwolf ges mer kött på benen och Snyder introducerar till och med überskurken Darkseid som drar i trådarna bakom kulisserna. Filmen är dock inte någon knockout och dras fortfarande med en del klumpigt berättande och ruskigt ful CGI, men på det hela taget är Snyders version klart överlägsen Whedons. Justice is served.  

3. Man of Steel (2013)

På bilden ser vi Henry Cavill som superman
Foto: Warner Bros.

Henry Cavills första insats i den ikoniska röda manteln är en vattendelare för många. Man of Steel mottog ordentliga salvor kritik för sitt mörkare och inte fullt så inspirerande porträtt av hjälten som ska symbolisera "Truth, Justice and the American Way".

Jag tycker Snyders vilsna version av "Stålis" var helt rätt väg att gå. Vi bjuds på en mantelklädd hjälte som fortfarande letar efter fotfästet och som än så länge inte har ett fullt konstruerad moralisk kompass. Lägg till actionscener som, CGI-dyrkan till trots, är sanslöst intensiva.

2. Shazam! (2019)

En pojke känner på Shazams blixt.
Foto: Warner Bros. Pictures

Pow! David F. Sandbergs urmysiga alster i DC:s universum leder hjältarna till hittills outforskad terräng: familjekompatibel komedi!

Shazam! är en salig blandning av Tom Hanks-klassikern Big, komedin Kick-Ass och Stålmannen och resultatet är en genuint skoj upplevelse med ett ärligt bultande hjärta innanför den skrikgula blixten. Hade tredje akten tajtats till och erbjudit mer kreativa actionscener hade riktigt höga betyg varit inom räckhåll.

1. Wonder Woman (2017)

Wonder Woman springer över ett stridsfält.
Foto: Warner Bros.

Kvinnan med ärlighetslassot kniper förstaplatsen utan några egentliga svårigheter.

Patty Jenkins ypperliga filmatisering är en ljuvligt inspirerad rulle med avstamp i första världskriget och är ett nöje att sätta tänderna i. Actionscenerna är stentuffa, kemin mellan Gal Gadot och Chris Pine klockren och tonen är uppfriskande naiv. Wonder Woman lyckas stöpa sin hjältinna i helt rätt mängd inspiration och scenen när Diana valsar över ingenmanslandet är ren och skär superhjältemagi av högsta klass. Wonder Woman är, utan tillstymmelse till tvivel, den bästa filmen i DCEU!

Vad tycker du högt ärade läsare? Har jag rätt eller fel i min placering?

NÄSTA ARTIKEL