David Attenborough fyller 98 år – här är hans bästa dokumentärer enligt IMDb

David Attenborough fyller 98 år – här är hans bästa dokumentärer enligt IMDb

Ivar Sandberg
08 maj 2024 kl. 18:05

De bästa av Attenboroughs dokumentärer

I dag firar vi att en av film- och tv-historiens mest uppskattade röster och profiler fyller år. Grattis säger vi till David Attenborough, som fyller 98 år!

Zoologen David Attenborough är en av de mest uppskattade profilerna inom brittisk tv, och främst för sina djur- och naturdokumentärer. Som ungdom var han väldigt intresserad av djur och fick ett stipendium för att studera till zoolog. Sedan 1952 har han arbetat inom tv och är trots sin ålder fortfarande aktiv.

I dag fyller Attenborough 98 år och det firar vi genom att räkna upp några av hans bästa serier.

Attenboroughs bästa serier enligt IMDB

Frozen Planet
Foto: BBC.

Frozen Planet (2011-2012)

IMDb-betyg: 9,0/10

Frozen Planet är en 6 delars dokumentär serie som fokuserar på vildlivet på de tuffa glaciärerna i Arktis och Antarktis. I sin original visning var serien i 7 delar men den har sedan dess blivit omklippt till sex avsnitt där varje är omkring 48 minuter lång. I denna serie följer vi flera makalösa djur och vi får lära oss hur de lever. Vi får bland annat träffa knölvalar, pingviner, gråvargar, och isbjörnar i denna intressanta dokumentär med vackra bilder.

Du kan se serien här: Frozen Planet

Frozen Planet II
Foto: SVT.

Frozen Planet II (2022-2023)

IMDb-betyg: 9,0/10

Frozen Planet II är uppföljaren till den tidigare nämnda Frozen Planet. Serien tar en närmare titt på arktiska djur. Några av dem känner vi igen från första delen, men vi får även bekanta oss med nya djur, såsom sibiriska tigrar och snöapor. Serien tar en närmare titt på hur klimatförändringar ändrar habitatet och hur det hotar djuren. 

Du kan se serien här: Frozen Planet II

Life on Earth
Foto: BBC.

Life on Earth (1979)

IMDb-betyg: 9,1/10

I denna äldre dokumentärserie får vi träffa flera djur omkring hela planeten för att ta reda på vard djuren har för ursprung. Serien består av 13 avsnitt där varje är ca. 55 minuter långt. Serien är vackert filmad men är även speciell för att den innehåller den första videon av en tofsstjärtfisk. Utöver det får vi också se gorillor, sköldpaddor, koraller, och mycket mera. 

Du kan se serien här: Life on Earth

Planet Earth III
Foto: SVT.

Planet Earth III (2023)

IMDb-betyg: 9,2/10

Den här serien är den tredje delen i Planet Earth-serien. Planet Earth III består av 8 avsnitt som är omkring 50-60 minuter var. De olika avsnitten fokuserar på olika områden och tittar på olika djur på de platserna. Vi får se pälssälar vid kusten, drakfiskar i havet, saigaantiloper i öknen, grodor i regnskogen, björnar i skogen, samt flera andra djur. Serien visar även hur bland andra vargar påverkas av klimatförändringar och undersöker människan och djurs relationer.

Du kan se serien här: Planet Earth III

Our Planet
Foto: Netflix.

Our Planet (2019-2023)

IMDb-betyg: 9,3/10

Den här Netflix-produktionen släpptes i två delar; det finns total av 12 avsnitt varav varje är omkring 50 minuter långt. Serien centrerar kring människans påverkan på planeten, främst angående klimatförändringar. I serien tas vi med över jorden för att se hur djur lever och har blivit påverkade av människor.

Du kan se serien här: Our Planet

Blue Planet II
Foto: BBC.

Blue Planet II (2017)

IMDb-betyg: 9,3/10

Blue Planet II är en dokumentärserie på 7 avsnitt som visar vilka djur som lever under vattenytan. Serien tar plats i 39 olika länder och de olika avsnitten handlar om olika delar av planeten. Vi får träffa späckhuggare i Norge, valrossar i Arktis, spindelkrabbor på havets botten, havssköldpaddor i korallreven, och många fler djurarter.

Du kan se serien här: Blue Planet II

Planet Earth
Foto: BBC.

Planet Earth (2006)

IMDb-betyg: 9,4/10

Den här serien är den första delen i den älskade Planet Earth-serien. Serien består av 11 avsnitt som är omkring 60 minuter långa. Likt många andra av dessa dokumentärer tas vi på en världsomspännande resa över planeten för att undersöka de olika djuren som finns på vår jord.

Du kan se serien här: Planet Earth

Planet Earth II
Foto: BBC.

Planet Earth II (2016)

IMDb-betyg: 9,5/10

Attenboroughs bästa serie enligt IMDb är Planet Earth II. Serien börjar med att visa oss olika djur på olika öar, därefter visar serien vilka djur som bor på berg och vilka problem de har. Vi får se djungeln, öknen, savannen och upptäcka platsernas fantastiska djurliv. En mer otippad plats som visas i serien är hur djur lever i städer. Vi får se pilgrimsfalkar i New York som jagar efter stads duvor, vi får möta leoparder i Mumbai som jagar grisar och flera andra djur som finns i städer runt om i världen.

Du kan se serien här:  Planet Earth II

Grattis David Attenborough!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL