Därför ska du se Chicago serierna

Därför ska du se Chicago serierna

Andreas Ziegler
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 21:09 | Publicerad 21 januari 2019 kl. 16:01

Flera av Chicago-serierna finns tillgängliga på Viaplay.

Dystopier, drakar och drogbaroner i alla ära, men många vill fortfarande se TV-serier som bjuder på lite gammal hederlig drama, spänning och kärlek. Chicago Fire, PD och Med bjuder på flera hundra timmar av just detta.

Affisch med rolluppsättningarna från Chicago Fire, PD och Med.
Foto: Viaplay

Dick Wolf (f. 1946) har producerat TV-serier i över trettio år. Mest känd är han troligtvis för Law & Order och dess spinoff-serier. Law & Order blev en riktig långkörare med 20 säsonger mellan 1990-2010. Spinoffen Law & Order: Special Victims Unit är nu även den inne på sin tjugonde säsong.

Det finns ingen större hemlighet bakom Wolfs framgång. Han använder en relativt enkel formel för sina TV-serier. Poliserna, utredarna och advokaterna i Law & Order utreder olika fall varje vecka. Huvudkaraktärerna är alla passionerade, intelligenta och sympatiska. Och det är nästan alltid intressant att se hur utredarna pusslar ihop händelseförloppet.

2012 producerade Wolf Chicago Fire, som alltså handlar om en brandstation. Detta ledde snart till att tre andra serier producerades; Chicago PD, Chicago Med och Chicago Justice. Dessa serier skiljer sig åt rätt mycket, vilket gör att det finns något för nästan alla smaker. Det finns ett antal avsnitt som är så kallade crossover. Därför kan den som vill följa händelseförlopp som börjar i en serie, fortsätter i en andra och avslutas i en tredje. Här är en guide som redogör för vilken ordning avsnitten ska ses i. 

Med det sagt, kan serierna för det mesta ses var för sig. Den här artikeln är en guide till de fyra serierna som utspelar sig i Chicago.

Chicago Fire

Taylor Kinney, Monica Raymund och Jesse Spencer i Chcago Fire
Foto: Viaplay

Chicago Fire utspelar sig på brandstation 51 i Chicago. Det är ett tätt sammansvetsat gäng vi möter. Vi får följa brandmännen och sjukvårdarna både på jobbet och i deras privatliv. Då de är som en enda stor familj, är gränsen mellan de två sfärerna ofta rätt suddig. För det mesta är detta till deras fördel, men inte alltid.

Under varje avsnitt får vi följa med på olika dramatiska utryckningar. Det är allt från olyckor som kräver brandmännens styrka och kompetens till klassiska bränder. Dessa sekvenser är ofta väldigt spännande och ibland emotionella.

Den största styrkan med Chicago Fire är karaktärerna. Boden (Eamonn Walker) är den auktoritäre fadersfiguren som håller hårt på etiken, men alltid sätter sin personals välbefinnande i första rummet. Severide (Taylor Kinney) är den löjligt snygga och våghalsige räddningsledaren som jobbar hårt och har ett något struligt privatliv. Gabby Dawson (Monica Raymund) är den hårdhudade sjukvårdaren med ett hjärta av guld. Chicago Fire bjuder även på en och annan underbar kärlekshistoria, men jag tänker inte förstöra spänningen genom att tala om mellan vilka karaktärer.

Chicago Fire fortsätter vara den bästa av serierna som utspelar sig i Chicago med en väl avvägd blandning av spänning, kärlek och dramatik.

4 av 5

Chicago PD

Huvudkaraktärerna i Chicago PD.
Foto: Viaplay.

I Chicago PD får vi följa den så kallade underrättelseenheten, ledd av den stenhårde Hank Voight (Jason Beghe). De använder sina kontakter på gatorna, elektronisk övervakning och gammalt hederligt polisarbete för att lösa sina fall.

Den största styrkan i Chicago PD är att den skiljer sig från andra polisserier i hur poliserna arbetar. Voight har ett förflutet som en korrumperad polis, men har fortfarande sina kollegors respekt för att han använder alla tillgängliga metoder för att lösa de brott som hamnar på hans bord.

Voight och hans poliser använder ofta metoder som utpressning och tortyr för att lösa sina fall. Voight är den värsta av dem. Hans hårdhänta behandling av buset gör att han har en hel del gemensamt med Dirty Harry. Det kanske låter ruggigt, men personligen finner jag det tillfredsställande att se seriemördare, pedofiler och brutala gängmedlemmar få lite stryk och darra av skräck.

Vi får även följa poliserna lite i deras privatliv. Det är dock för lite av detta för att det ska vara särskilt intressant. Skådespelarprestationerna är överlag lite skakiga. Veteranskådespelaren Elias Koteas är dock alltid bra som den läskigt lugna Al Olinsky.

Chicago PD engagerar oss inte i huvudkaraktärerna närmelsevis lika bra som Chicago Fire, men är en någorlunda spännande kriminalserie med en smutsig twist.

Betygssymbol för 3 av 5

Chicago Med

Huvudkaraktärerna i Chicago Med
Foto: Viaplay.

Chicago Med är lite som en ny version av Cityakuten. Den utspelar sig på akutmottagningen på ett sjukhus i Chicago. Läkarna och sköterskorna tar hand om nya patienter varje vecka.

Vi får inte följa läkarna och sjuksköterskorna särskilt mycket utanför sjukhuset. Som tur är, utvecklas och fördjupas karaktärerna genom sitt arbete, som ofta gör att de står inför val som blir högst personliga. Detta har Chicago Med gemensamt med Cityakuten, som hade en liknande utformning.

Cityakuten är fortfarande en av de bästa dramaserierna jag sett. Det var en serie som var spännande, blodig och ofta väldigt rörande. Chicago Med kan inte mäta sig med Cityakuten, men det är fortfarande spännande, blodigt och rörande nästan varje vecka.

Läkarna och sjuksköterskorna som jobbar i akuten är alla löjligt snygga. Jag klagar dock inte på detta, då de alla levererar stabila prestationer. Den bästa prestationen står dock den överviktige karaktärsskådespelaren Oliver Platt för. Han spelar en psykiatriker som arbetar på akuten. Alla, både patienter och anställda, kommer till honom för råd. Och han har nästan alltid något väldigt vettigt att säga.

Chicago Med är en spännande och rörande serie där karaktärerna utvecklas och fördjupas under arbetets gång. Oliver Platt är så bra i rollen som psykiatrikern Daniel Charles att betyget höjs till en stabil fyra.

4 av 5

Chicago Justice

Huvudkaraktärerna från Chicago Justice.
Foto: Viaplay.

Chicago Justice fick bara en säsong. Och jag kan förstå varför. Detta är inte en serie jag direkt rekommenderar, men jag vill ändå skriva ett par ord om den, eftersom jag nämnt alla andra Chicago-serier.

Chicago Justice utspelar sig på åklagarämbetet i Chicago. Peter Stone (Philip Winchester) och hans utredare arbetar för att fälla brottslingar i Chicago. Den här serien har ett antal problem, vilka jag tror är anledningen till att den bara fick en enda kort säsong.

För det första verkade serien inte kunna bestämma sig för om den var en polisserie eller ett rättegångsdrama. Denna blandning kanske fungerade i andra serier producerade av Wolf. Den fungerade dock inte för Chicago Justice. I jämförelse med andra rättegångsdraman, var själva scenerna i rättegångssalen ofta rätt tama.

Det största problemet med Chicago Justice var dock att karaktärerna var svagt definierade och inte vidare intressanta. Det ska föreställa att Peter Stone är sonen till en av karaktärerna i Law & Order. Det var nog meningen att detta skulle vara en intressant vinkel. Personligen tycker jag att Stone för det mesta var fyrkantig och tråkig. Ibland kunde han dock vara intressant i rättegångssalen.

När Stone var tvungen att använda okonventionella metoder i Chicago Justice var serien som bäst. Det kan hända att serien hade funnit ett starkare fotfäste om den fått fortsätta. Som det är nu är det inte en serie jag kan rekommendera.

Filmtopps betygssybol för två av fem.

Crossover

Karaktärer från både Chicago Fire och Chicago PD.
Jesse Lee Soffer och Sophia Bush från Chicago PD och Taylor Kinney från Chicago Fire. Foto: Viaplay.

Efter ett par säsonger, efter Chicago PD börjat, började det finnas avsnitt med crossover. Det finns nu minst ett par tillfällen per säsong där crossover äger rum. Dessa avsnitt är alltid lite mer dramatiska, lite mer spännande och lite mer välproducerade. Med andra ord är dessa avsnitt väldigt sevärda.

Det är därför jag lade in en länk till den kronologiska guiden ovan. För ses inte avsnitten i rätt ordning, kan det lätt blir förvirrande och/eller frustrerande att bara få se första eller sista delen av en crossover.

För att göra det lite extra jobbigt har Wolf dessutom bestämt sig för att göra avsnitt som är crossover mellan Chicago PD och Law & Order Special Victims Unit. Så även om dessa avsnitt oftast är sevärda, är det också rätt frustrerande, eftersom Law & Order Special Victims Unit inte är lika tillgänglig som Chicago PD.

För närvarande finns Chicago Fire (5 säsonger), Chicago PD (4 säsonger) och Chicago Med (2 säsonger) på Viaplay.

Jag tog kontakt med Viaplay angående resterande säsonger. De meddelade att inget var spikat än. Så det kanske kommer fler säsonger om tillräckligt många tittar på serierna.   

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL