Christopher Walken 81 år – Filmtopp listar hans 6 bästa rollprestationer

Christopher Walken 81 år – Filmtopp listar hans 6 bästa rollprestationer

Fredrik Larsson
Uppdaterad 02 april 2024 kl. 08:04 | Publicerad 31 mars 2024 kl. 15:03

Därför är Christopher Walken en av de bästa

Den stora stjärnan har genom åren förgyllt en hel del produktioner med sin närvaro. Här listar vi några av hans absolut bästa rollprestationer.

Christopher Walken, född som Roland Walken, gjorde sitt stora genombrott i The Deer Hunter (1978). Han inledde sin karriär på teaterscenen och i TV-serier och övergick så småningom mer till filmvärlden. Han har genom åren stuckit ut med sin fantastiska förmåga att blåsa liv i karaktärer och att porträttera komplexa antagonister.

Christopher Walkens 6 bästa roller

Christopher Walken 81 år – Filmtopp listar hans 6 bästa rollprestationer
Foto: Universal Pictures.

The Deer Hunter (1978)

Genre: Krig, Drama
Regi: Michael Cimino
Med: Robert De Niro, John Cazale m.fl.

Det går inte att inleda listan utan att börja med denna klassiker om vad krig och trauman kan göra med människans sinne. Filmen handlar om några vänner från en småstad där de arbetar på ett stålverk. De drar ut i Vietnamkriget tillsammans och det ska komma att påverka dem alla på olika sätt. Christopher Walken spelar karaktären Nick, vars mentala förfall vi bevittnar på grund av vad han upplever i Vietnamkriget. Det är med en perfekt fingertoppskänsla Walken porträtterar denna karaktär.

Här kan du streama: The Deer Hunter

Nu kan du se komediserien The Outlaws
Foto: BBC One.

The Outlaws (2021-pågående)

Genre: Komedi, Drama, Kriminal
Regi: Stephen Merchant, John Butler
Med: Stephen Merchant, Darren Boyd, Gamba Cole, Jessica Gunning m.fl.

I denna TV-serie, producerad av BBC och skapad av Stephen Merchant och Elgin James, spelar Christopher Walken karaktären Frank Sheldon. Han är en bedragare som åkt fast och får avtjäna sitt straff i form av samhällstjänst tillsammans med fem andra personer. De är alla främlingar för varandra och när de ska städa upp ett gammalt övergivet hus hittar de en väska med pengar.

Christopher Walken visar sannerligen prov på sin komiska förmåga och fantastiska timing i denna fartfyllda drama/komediserie.

Här kan du streama: The Outlaws

Christopher Walken 81 år – Filmtopp listar hans 6 bästa rollprestationer
Foto: Miramax Films.

The Prophecy (1995)

Genre: Drama, Action, Thriller
Regi: Gregory Widen
Med: Elias Koteas, Virginia Madsen, Eric Stoltz, Viggo Mortensen m.fl.

Ingen kan porträttera en obehaglig ärkeängel som Christopher Walken. Det är med största finess han gestaltar en mycket kall och osympatisk figur. Här spelar han ärkeängel Gabriel som är på jakt efter en ond själ, tillhörande den nyligen avlidne överste Hawthorne, för att vinna ett krig som pågår mellan änglarna i himlen.

Denna serie finns just nu inte tillgänglig för streaming i Sverige, men du kan bevaka "The Prophecy" här för att se när den dyker upp på streamingmarknaden.

Christopher Walken 81 år – Filmtopp listar hans 6 bästa rollprestationer
Foto: DreamWorks Pictures.

Mousehunt (1997)

Genre: Komedi
Regi: Gore Verbinski
Med: Nathan Lane, Lee Evans, Vicki Lewis m.fl.

Behöver man någon som kan spela en excentrisk och lite knäpp råttfångare, ja då är det Christopher Walken man hör av sig till. Det gjorde Gore Verbinski när han regisserade Mousehunt (1997). Det är helt enkelt så att ingen kan spela en sådan karaktär som hela tiden ligger på gränsen till vansinne utan att det tippar över till överdrift.

Filmen handlar om de två bröderna Ernie (Nathan Lane) och Lars (Lee Evans) som fått ärva ett hus som skulle kosta en förmögenhet bara de renoverade huset. Problemet är bara att de har ohyra i huset i form av en liten mus som det inte tycks kunna bli av med.

Här kan du streama: Mousehunt

Christopher Walken 81 år – Filmtopp listar hans 6 bästa rollprestationer
Foto: Paramount Pictures.

The Dead Zone (1983)

Genre: Thriller, Drama, Skräck
Regi: David Cronenberg
Med: Brooke Adams, Tom Skerritt, Martin Sheen m.fl.

Få skådespelare kan spela så intensiva roller på sådant genuint sätt som Christopher Walken.

I den här gamla 80-talsfilmen spelar han karaktären John som blir påkörd av en långtradare och hamnar i koma där han blir liggande i fem år innan han vaknar upp. Han vaknar upp med förmågan att se vad som ska hända genom beröring.

Denna serie finns just nu inte tillgänglig för streaming i Sverige, men du kan bevaka "The Dead Zone" här för att se när den dyker upp på streamingmarknaden.

Foto: Summit Entertainment.

Sleepy Hollow (1999)

Genre: Drama, Skräck
Regi: Tim Burton
Med: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson m.fl.

I den här klassiska filmen av Tim Burton får vi möta en mycket obehaglig version av Christopher Walken. Han spelar nämligen den huvudlöse ryttaren som terroriserar en liten stad på 1700-talet.

Folk hittas mördade och alla har fått huvudet avhugget. De tror att ett spöke av något slag står bakom det hela, men i själva verket är det den huvudlöse ryttaren som är den skyldige. Konstapel Ichabod Crane (Johnny Depp) har skickats till staden för att lösa problemet.

Christopher Walken säger inte så mycket i den här filmen, frågan är om han över huvud taget säger någonting alls. Däremot gör han en utomordentlig insats som den huvudlöse ryttaren, när ryttaren var vid liv innan han blev av med huvudet. Det är inte de vässade tänderna som gör det, det är den där blicken som är Walkens stora förmåga i sitt skådespeleri. Hans förmåga att tala med ögonen och med bara blicken kunna få en att antingen älska honom eller känna avsky för honom, för den roll han spelar.

Här kan du streama: Sleepy Hollow

Vi alla älskar såklart födelsedagsbarnet Christopher Walken. Stort grattis på 81-årsdagen önskar vi på Filmtopp

Fredrik Larsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL