Christopher Nolan pekar ut sina favoritfilmer – här streamar du dem

Christopher Nolan pekar ut sina favoritfilmer – här streamar du dem

29 juli 2023 kl. 18:10

10 filmer Oppenheimer-regissören Christopher Nolan vill att du ska se

Från Baby Driver till Metropolis – här är några av "Oppenheimer"-regissören Christopher Nolans favoritfilmer, som han rekommenderar alla att se!

Christopher Nolan slog igenom stort som regissör och manusförfattare med filmen Memento (2000). Sedan dess har han skapat sig ett namn som en av de största – och mest inflytelserika regissörerna – av vår tid. Han ligger bakom lovprisade filmer som The Dark Knight (2008), Inception (2010), Interstellar (2014), Dunkirk (2017)

Alla Nolans filmer är influerade av antingen hans favoritfilmer, eller filmer han varit djupt imponerad av. I denna lista går vi igenom några av Nolans favoritfilmer och inspirationskällor, enligt Indiewire!

10 filmer Christopher Nolan vill att du ska se

Heat (1995) 

heat
Heat. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

Christopher Nolan har själv dragit inspiration från det här brottsdramat i sitt arbete, en film där man tydligt kan se influenserna i är The Dark Knight

I filmen av Michael Mann följer vi en grupp professionella tjuvar som hamnar i blåsväder när de ovetandes lämnar en ledtråd till LAPD under ett rån. I filmen ser vi skådisar som Al Pacino (Gudfadern), Robert De Niro (Taxi Driver) och Val Kilmer (The Doors). 

Här kan du streama: Heat (1995)

The Hateful Eight (2015) 

The hateful eight
The Hateful Eight. Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

Nolan är ett öppenhjärtigt fan av Quentin Tarantinos The Hateful Eight. Om filmen har han bland annat sagt: 

När man såg den här filmen kändes det som att den hade en ökad nivå av formalism. Det råder ett riktigt lugn och eftertanke för var kameran alltid är. Det finns också i musiken. Det finns en stor känsla för filmens historia i den.

Filmen utspelar sig under en kylig vinter i Wyoming när en prisjägare och hans fånge tar skydd i en stuga som bebos av en samling skändliga karaktärer. I filmen ser vi skådisar som Samuel L. Jackson (Pulp Fiction), Kurt Russell (Guardians of the Galaxy vol. 2) och Jennifer Jason Leigh (Ensam ung kvinna söker). 

Här kan du streama: The Hateful Eight (2015)

Baby Driver (2017)

Baby Driver.
Baby Driver. Foto: United International Pictures AB

Nolan älskade Baby Driver så pass mycket att han intervjuade skaparen bakom filmen, Edgar Wright. I intervjun är Nolan långt ifrån sparsam med lovorden –  han tycker både att filmen i sig är fenomenal och nämner bland annat att han tycker att actionscenerna är spektakulära i det att de är så otroligt välregisserade. 

I filmen följer vi den delvis hörselskadade flyktbilisten Baby (Ansel Elgort) som kan åstadkomma nästan vad som helst bakom ratten, så länge rätt låt spelas. Precis när han trott att han lyckats ta sig ur kontraktet med maffiabossen som tvingar honom att utföra rån tvingar bossen tillbaka honom till ett nytt, till synes omöjligt jobb. Utöver Ansel Elgort (The fault in our stars) ser vi bland annat Jon Bernthal (The Wolf of Wall Street) och Jon Hamm (Madmen) i filmen. 

Här kan du streama: Baby Driver (2017)

Triumfens ögonblick (1981)

Chariots of fire
Chariots of fire. Foto: SF Home Entertainment

Nolan har sagt att Hugh Hudsons Chariots of Fire är en av hans favoriter och inspirationen till Dunkirk. Den visuella prakten, sammanflätade berättelse och aggressivt anakronistisk musik är enligt honom vad som gör den till ett mästerverk värt att inspireras av. 

I den fyrfaldiga Oscarsvinnaren "Chariots of Fire" följer vi de två brittiska banidrottarna Harold Abrahams (Ben Cross) och Eric Liddell (Ian Charleson), den ene jude och den andra kristen, som båda drivs mot att vinna OS 1924 – samtidigt som de brottas med frågor om stolhet och samvete. 

Här kan du streama: Triumfens ögonblick (1981)

Blade Runner (1982) 

Blade runner
Blade Runner. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

Den dystopiska thrillern Blade Runner, med Harrison Ford i huvudrollen, var en av Nolans största influenser i skapandet av Interstellars utseende. 

I filmen, som väl inte behöver en särskilt långdragen introduktion, ser vi hur blade runners jagar rätt på, och avrättar replikanter – robotar som ser ut och agerar som människor. 

Här kan du streama: Blade Runner (1982)

For All Mankind (1989) 

for all mankind
For all mankind. Foto: Ab Svensk Filmindustri

I rymddokumentären For All Mankind används filmmaterial från NASAs Apolloprogram. Om filmen har Nolan sagt att den är en otrolig dokumentation av människans största resa. Enligt honom själv är filmen obligatorisk att se om man är ett fan av hans film Interstellar

Filmen följer olika månlandningar som NASA utfört sedan Apollo 8. 

Här kan du streama: For All Mankind (1989)

2001: A Space Odyssey (1968)

2001: A Space Oddyssey
2001: A Space Odyssey. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

 

Stanley Kubricks science-fiction film hade en extremt stor inverkan på Nolan när han såg den som barn. Han har sagt att han, när han såg den på bio, blev totalt uppslukad och kände en extraordinär känsla av att ha blivit förd till en annan värld. Han har också sagt att filmen har en ”större än livet”-känsla. 

I den Oscarsvinnande filmen ser vi hur Monoliterna pressar mänskligheten att nå stjärnorna. Efter deras upptäckt i Afrika för flera generationer sedan, leder de mystiska föremålen mänskligheten på en fantastisk resa till Jupiter. 

Här kan du streama: 2001: A Space Odyssey

Närkontakt av tredje graden (1977)

Close Encounters Of The Third Kind
Close Encounters Of The Third Kind

Enligt Nolan var Close Encounters Of The Third Kind en stor inspirationskälla i skapandet av Interstellar. Han inspirerades bland annat mycket av filmens storyline där människan stöter på Aliens i ett familjeperspektiv. 

I Steven Spielbergs Oscarsvinnande Science fiction-film följer vi Indianabon Roy Neary, som upplever att hans tysta och vanliga vardag vänds upp och ner efter ett nära möte med ett UFO. 

Här kan du streama: Närkontakt av tredje graden (1977)

Metropolis (1927)

Metropolis
Mteropolis. Foto: Atlantic Film AB 

Enligt Nolan är Metropolis en viktig prövosten i filmens historia. Filmens expressionistiska element i och med bland annat karaktärsdesignen lever fortfarande, enligt honom, vidare i film idag. 

Fritz Langs Science fiction-film utspelar sig i en futuristisk stad som är starkt uppdelad mellan arbetarklassen och stadsplanerarna. När sonen till stadens översta planläggare blir kär i en arbetarklassprofet ställs allt på ända. 

Här kan du streama: Metropolis (1927)

Den tunna röda linjen (1998)

The thin red line
The thin red line. Foto: SF Home Entertainment

Nolan har kallat Terrence Malicks krigsfilm "en extraordinär vision av krig". Han har även använt filmen som inspiration i skapandet av Dunkirk

När "The Thin Red Line" kom nominerades den till hela sju Oscarspris. Filmen är en adaption av James Jones autobiografiska roman från 1962, och fokuserar på konflikten vid Guadalkanalen under andra världskriget. 

Här kan du streama: Den tunna röda linjen (1998)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL