Nu på bio

Det senaste på biofronten!

10 saker du förmodligen inte visste om Fifty Shades of Grey

10 saker du förmodligen inte visste om Fifty Shades of Grey

Sebastian Håkansson | Lista
21 mars 2015
Sebastian Håkansson | Lista
21 mars 2015

Spännande fakta om Fifty Shades of Grey

Vad vet du om fenomenet som är "Fifty Shades of Grey"? Intresset för både böckerna och filmerna verkar sakna motstycke. I denna lista bjuder Filmtopp på lite spännande trivia om filmen och dess källmaterial.

11
Foto: United International Picures AB

Oavsett vad du tycker om E.L. James bokserie "Fifty Shades", så går det inte att förneka att den är ett internationellt fenomen som har tagit världen med storm. Första delen, Fifty Shades of Grey, är Storbritanniens mest sålda bok någonsin och filmatiseringen som hade premiär tidigare i år blev en enorm publiksuccé. Idag tänkte jag lista 10 saker du förmodligen inte visste om boken och filmen.

10. Tro det eller ej men Fifty shades of Grey var från början skriven som en fan-fiction-bok till den omåttligt populära Twilight-serien. Boken hette då Master of the Universe.

9. Efter bearbetningen med Master of the Universe, blev boken omskriven till den trilogi vi känner till idag. Fifty Shades of Grey publicerades först i Australien, men trots sin vaga publicitet i media, så lyckades boken sprida sig genom bloggar och snack på sociala medier. Innan man ens hunnit blinka var Fifty Shades of Grey på allas läppar.

8. Trilogins författarinnan, E.L. James, har verkligen inte gått lottlös. Från bokförlaget har hon inkasserat ett sjusiffrigt belopp i amerikanska dollar. James, fick även fem miljoner dollar för rättigheterna att göra film på hennes litterära verk, detta innan alla böcker ens var släppta!

4
Foto: KappAhl

7. Som fallet är med riktigt populära böcker och film-franchiser så kan fansen inte få nog. Hur löser Fifty shades of Grey det? Jo, de producerar massivs av merförsäljningsprodukter. Idag kan du beställa hem en mängd "Fifty Shades"-prylar så som underkläder, smink, vin, handbojor, osv.

5
Foto: United International Picures AB

6. Böckerna är som bekant skrivna med ett erotiskt tema. Så frågan på allas läppar inför filmproduktionen var – hur vågade och explicita kommer sexscenerna vara?

För många blev svaret "urvattnade", medan andra tyckte de var för utmanande. En del tyckte de var sexistiska.

I vilket fall så lyckades filmen skapa en debatt. För alla de som tyckte att det var för lite eller för mesigt sex så kommer det en förlängd version på Blu-ray och DVD. I den förlängda versionen utlovas det mer vågade scener.

5. Vilka som skulle spela huvudrollerna i filmen var ett hett tema i Hollywood när det begav sig. Många skådespelare var tänkta i rollen som Christian, bland annat: Alexander Skarsgård, Charlie Hunnam och naturligtvis James Dornan som kom att spela rollen.

7
Foto: United International Picures AB

4. Trots att böckerna slagit försäljningsrekord, så har bokens litterära kvalitéer kantats av stor kritik. Språket har bland annat kritiserats för meningar som “He grabs it and tugs”, men även de aggressiva ordval som kommer från Christians mun har uppmärksammats negativt. I media har E.L. James böcker ibland beskrivits som rent tantsnusk.

3. Författarinnan av Twilight-serien, Stephenie Meyer, är dock inte ett fan av Fifty Shades of Grey, hon anser att böckerna är för vulgära, hon läser nämligen inte “tantsnusk”.

9

2. De har kommit ut väldigt många parodier på Fifty Shades of Grey, vilket kanske inte är någon större överraskning. Exemplevis Fifty Shades of Greyhound, Fifty Shades of Gay, Fifty Shades of Twilight.

1. Boken verkar ha haft en inverkan på människors privata sexliv. Hur då? Jo, försäljningen av sexleksaker och redskap ökade dramatiskt efter filmens premiär. Dock är inte alla helt tillfredsställda. Inom vissa BDSM-kretsar är utövarna otroligt upprörda då de inte håller med om framställningen av  dess aktiviteter. Verkligheten ser helt enkelt annorlunda ut.

Du hittar vår recension av "Fifty Shades of Grey" här.