Canceled: 10 skådespelare som gått skräcken till mötes

Canceled: 10 skådespelare som gått skräcken till mötes

Filmtopp
26 augusti 2023 kl. 08:00

Världskändisar få arbetsgivare vill ta i

Filmtopp listar kända skådespelare och TV/film-profiler som blivit anklagade för grova brott och andra övertramp, och sedan dess haft svårt att få jobb. Här är 10 skådespelare som blivit canceled...

10 skådespelare som har blivit canceled

Enkelt uttryckt innebär cancelkulturen att en offentlig person, dess karriär, popularitet och/eller berömmelse har lidit på grund av något den sagt, har gjort eller påstås ha gjort, som anses oacceptabelt. Det handlar ofta om opassande uttalanden eller anklagelser om våldsamma, sexistiska, rasistiska, homofobiska eller transfobiska beteenden eller kommentarer.

När anklagelserna offentliggörs väljer såväl fans som arbetsgivare att vända de anklagade profilerna ryggen – de blir helt enkelt canceled. Nedan listar vi tio skådespelare vars karriärer dalat eller helt tagit slut på grund av fenomenet.

Johnny Depp

Johnny Depp. Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Det var rejält blåsigt i flera år kring Johnny Depp och hans ex Amber Heard, och det hela kulminerade med en sällan skådad rättegång som uppmärksammades världen över – en rättegång som Depp i slutändan vann. Sedan dess har Depps resa tillbaka till rampljuset tagit viss fart, men först efter att han fick leva i det dolda i många år och med betydligt färre valmöjligheter än tidigare.

En av de tydligaste konsekvenserna av att Depp blev canceled var att han ersattes i den tredje delen av Fantastiska vidunder-serien, Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter, där Mads Mikkelsen tog över hans tidigare roll.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres Show
Foto: Warner Bros. Television.

Efter att ha byggt upp en karriär som en av USA:s största talkshow-värdar kollapsade Ellen Degeneres imperium i kölvattnet av anklagelser om en mängd övertramp och rasism på arbetsplatsen. 

Häromåret publicerade BuzzFeed en serie artiklar där Ellens talkshow beskrevs som en "giftig" arbetsmiljö. Detta ledde till en intern utredning och flera personalavgångar, vilket i slutändan förstörde talkshowens kanske solida byggstenar: Ellens mysiga personlighet. I maj 2022 sändes det sista avsnittet av The Ellen DeGeneres Show, efter 19 säsonger.

Armie Hammer 

Armie Hammer i "Rebecca".
Foto: Netflix.

År 2021 blev året då Call Me By Your Name-stjärnans karriär vände drastiskt.

I januari det året gick flertalet kvinnor ut och vittnade om psykiska och fysiska övergrepp i deras relationer med Armie Hammer. I mars inledde Los Angeles-polisen sedan en förundersökning om våldtäkt efter att en av exflickvännerna hållit presskonferens tillsammans med högprofilerade kvinnorättsjuristen Gloria Allred. På konferensen berättade exet om en fyra timmar lång våldtäkt i 2017 som skådespelaren misstänks för.

Tidigt 2021 hoppade Armie Hammer av inspelningen av filmen Shotgun Wedding (där han skulle ha spelat mot Jennifer Lopez) och drog sig ur dramaserien The Offer där han hade huvudrollen. En månad senare droppades han av sin agentur och publicist. 

Michael Richards 

Seinfeld. Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

Som “Cosmo Kramer”, Jerry Seinfelds granne i sitcom-serin Seinfeld åren 1989-1998, vann Michael Richards tre Emmystatyetter. Skådespelarens karriär blev varken mycket längre eller omfattande än så.

År 2006 uppträdde Michael Richards med standup på Laugh Factory i Los Angeles. Under sitt gig blev han störd och häcklad av en grupp i publiken och bröt ut i raseri. Incidenten videofilmades i tre minuter med en mobilkamera som visade Richards utbrott med inte bara ett, utan flera, grovt rasistiska uttalanden. Bland annat ska han sagt: “Fifty years ago we’d have you upside down with a [...] fork up your ass. That’s what happens when you interrupt a white man, don’t you know?”.

2007 meddelade Michael Richards att han avslutar sin ståupp-karriär, mestadels på grund av incidenten, och sedan dess har vi sett honom i mycket begränsad utsträckning.

Gina Carano 

The Mandalorian. Foto: Disney+.
Foto: Disney+.

I början av 2022 petades skådespelerskan och tidigare MMA-fightern Gina Carano från Disney+ succéserie The Mandalorian. Det var efter att 38-åriga skådespelerskan lade upp ett Instagram-inlägg där hon jämförde att vara republikan med att vara jude under Förintelsen: “Judar slogs ned på gatorna, inte av nazister utan av sina grannar... till och med barn. Eftersom historien är redigerad inser de flesta i dag inte att nazisterna kunde samla ihop tusentals judar eftersom regeringen först hade fått deras egna grannar att hata dem för att vara judar.”

Disney-ägda Lucasfilm meddelade även att hon inte kommer medverka i något av deras Star Wars-projekt framöver. 

Lea Michele 

Lea Michele i "Glee". Foto:
Foto: 20th Century Fox Television.

Den före detta Glee-stjärnan sparkades under 2021 från ett uppdrag efter att en rad nu raderade tweets postades av Glee-kollegan Samantha Marie Ware. Enligt Ware ska hennes tv-debut varit ett rent helvete på grund av Lea Micheles mobbning och Michelle ska vid ett tillfälle hotat att få Wade sparkad av serieskaparen Ryan Murphy

Ware var inte ensam om att vara missnöjd med kollegan. Heather Morris, som spelade Brittany Pierce i Glee, har även hon sagt att hennes motspelare var "obehaglig" att arbeta med.

Louis C.K.

Louie
Foto: 20th Television.

År 2017 släppte New York Times en rapport där flera kvinnor hävdade att Louis C.K. använde sin makt i komedivärlden för att sexuellt trakassera och skrämma dem. Rapporten beskriver fem kvinnors vittnesmål från mitten av 90-talet till 2005.

HBO kickade följaktligen C.K. från Jon Stewarts insamlingsshow Night of Too Many Stars och kanalen tog dessutom bort tidigare material med komikern, medan Netflix droppade ett kommande projekt. FX, som hade ett mångårigt samarbete med C.K., skrev i ett uttalande att man klippt banden med både honom och hans produktionsbolag, för gott.

Brian Warner (Marilyn Manson)

Marilyn Manson
Foto: Starz.

I februari 2022 utnämnde Westworld-stjärnan Evan Rachel Wood sångaren och skådespelaren Marilyn Manson till sin påstådda förövare. ”Jag står med de många offren som inte längre kommer att vara tysta”, delade hon på Instagram den 1 februari. Wood och Manson hade ett förhållande när skådespelerskan var 18 och Manson var 36, och paret var kort förlovade 2010.

Efter Woods uttalande gick över 15 kvinnor ut offentligt och berättade om Mansons övergrepp mot dem. Hans historia av anklagelser mot sig går tillbaka nästan 25 år i tiden. Manson förnekade anklagelserna.

I tredje säsongen av Starz American Gods hann Manson medverka i två avsnitt som sångare i ett death metal-band med Vikingatema. Starz klippte sedan bort honom ur resterande avsnitt som han hade hunnit spela in.

Kevin Spacey

House of Cards.
Foto: Netflix.

Den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren Kevin Spacey blev 2017 anklagad för att ha gjort ett sexuellt närmande mot skådisen Anthony Rapp som vid tidpunkten var 14 år gammal. Spacey fick till följd av den ramaskri som uppstod sparken av Netflix där han var högst aktuell med serien House of Cards. Hans färdiginspelade medverkan i Ridley Scotts All the Money in the World gjordes om på nytt med Christopher Plummer i hans ställe.

Sedan de första anklagelserna har Spaceys tillvaro präglats av fler anklagelser och en rad rättegångar.

James Gunn – blev canceled och kom tillbaka

James Gunn.
Foto: Marvel.

År 2018 fick skådespelaren och regissören James Gunn sparken från Guardians of the Galaxy Vol. 3. Det var efter att ett antal gamla tweets börjat cirkulera på nätet som filmbolaget Marvel Studios valde att agera. Suicide Squad-regissören hade i sina tweets skämtat om bland annat pedofili och våldtäkt.

Gunn lämnade ett offentligt uttalande samma dag som han sparkades: "Jag förstår och accepterar de affärsbeslut som fattades i dag. Jag har ångrat dem i flera år eftersom de inte speglar den person jag är i dag."

Men efter att flera av Gunns kollegor, bland annat Chris Pratt, skrev ett öppet brev och starkt uttryckte hur mycket de tycker om honom och att vi alla kan göra misstag, fick de honom slutligen att återanställas. I dag är Gunn återigen högst verksam i Hollywood.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL