De fem bästa "Fredagen den 13:e"-filmerna

De fem bästa Fredagen den 13:e-filmerna

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 14 april 2016 kl. 18:04

Håller du med om rankingen?

Att göra en topp 5-lista av den kanske mest kända skräckfilmsserien är inte enkelt. De flesta Fredagen den 13:e-filmerna har en egen charm och något som tilltalar mig lite extra. Nästan varje film har samma formel – en grupp ungdomar åker ut till skogen för att förbereda ett sommarläger och attackeras sedan en efter en av en galning i hockeymask. Du som sett filmerna vet att mördaren inte dyker upp direkt och att hockeymasken har premiär först i den tredje filmen, men du förstår poängen.

f13III
Foto: Succéfilm AB

Gillar du också att känna igen okända skådespelare? Istället för att ge namnet, brukar det bli att man säger “det är ju han som är med i den där filmen där hon också är med”. Och när personen som ser filmen med mig lyckats avkoda det jag försöker säga blir det en rolig kapplöpning om vem som kommer på namnet eller filmen hen är med i först. Gillar du detta är Fredagen den 13e magiskt.

I den nio filmer långa serien (tio om man räknar med Jason X och elva om man räknar med remaken av ettan) får jag flera chanser att klämma ur mig fraser som “där är ju han som är skurken i Den nakna pistolen 2½!” och “är inte det han som är den tjocke i Class of Nuke ’em High?”. Trots så många filmer är det oerhört få av de unga skådespelarna som lyckats bli något i efterhand. Den mest uppseendeväckande kändisobservationen kan man göra i ettan där en ung Kevin Bacon blir spetsad av ett spjut när han ligger och vilar i en våningssäng.

Andra halvroliga skådisar som medverkat är Crispin Glover (Marty McFly’s pappa i Tillbaka till framtiden), Tony Goldwyn (pappan i Divergent-filmerna) och en knappt könsmogen Corey Feldman.

Nu rankar jag de fem bästa filmerna i serien…

5. Fredagen den 13:e del 3 (1982)

friday-the-13th-part-iii
Foto: Succéfilm AB

Detta var den första filmen jag såg i serien och den absolut första DVD-film jag någonsin köpte. Det tog två år innan jag kunde titta på hela filmen, vilket får ses som beröm till en skräckis. När jag nu, 13-14 år senare, är betydligt mer härdad (förstörd) är det naturligtvis inga problem för mig att se den men jag kan än idag förstå hur den tryckande stämningen var jobbig för mig som färsk betraktare av genren.

Filmen vinner på att den är väldigt isolerad. Den utsatta gruppen här är mindre än i någon av de andra filmerna och jag får känslan av att delstatens alla invånare lämnat sina hem för att de ska få spela in filmen. Berättelsen skiljer sig också något från de andra genom att innehålla ett flertal mord som sker dagtid. Detta är måhända mindre läskigt men gör också att vi tittare aldrig kan känna oss helt säkra.

4. Fredagen den 13:e (1980)

maxresdefault-7
Foto: Warner-Columbia Film AB

En majoritet av de som säger att ettan är bäst tycker så för att de sett den filmen först. Fyran är coolare, sexan är roligare och sjuan mer flippad. Men Fredagen den 13:e (1980) bör ändå hamna på listan eftersom den satte igång serien (och på sätt och vis genren). Slasherfilmer hade redan gjorts men att döma av den ström filmer om ungdomar som systematiskt mördas på campingplatser i skogen som skulle massproduceras under kommande år, går det inte att undgå vilken trendsättare den här filmen var.

Fredagen den 13:e är i sig bra, ganska nedtonad och vinner på att aldrig riktigt spåra ut (vilket en del av de senare filmerna tyvärr gör). Är du inte intresserad av slasherfilmer så borde du åtminstone se den här och Halloween (1978) för att kunna säga att du i alla fall försökt.

3. Fredagen den 13:e del 7 (1987)

friday-the-13th-7-jason-face
Foto: Paramount Home Entertainment AB

Utöver att ha filmhistoriens kanske coolaste affisch, är den här delen en nyskapande kreation. På originalaffischen står det “On Friday the 13th, Jason is back. But this time someone’s waiting.” Bara det får mig att rysa av välbehag. Istället för en stark och cool hjälte möter Jason nu motstånd i en ung tjej med telekinetisk förmåga. Det låter kanske inte farligt men den hockeymaskbärande mördaren får vad som blir hans tuffaste test hittills.

Fredagen den 13:e del 7 bärs upp av den vedervärdige Dr. Crews, en så gräslig karaktär att han kallas Bad News Crews. Han utger sig för att vara en psykolog som vill hjälpa den unga hjältinnan med att hantera hennes nya övernaturliga förmåga, när han i själva verket vill tjäna pengar på hennes “gåva”.

Som tur är ger Crews snabbt intrycket att han har lika stor chans att överleva filmen som Hitler i Undergången (2004).

2. Fredagen den 13:e del 6 (1986)

friday-the-13th-6-camp-arrival
Foto: Paramount Home Entertainment AB

Få saker retar mig mer än mediokra, moderna skräckfilmer som tar sig själva på för stort allvar. Här har du en gammal skräckfilm som absolut inte tar sig själv på allvar.

Fredagen den 13:e del 6 är lika blodig som de andra, innehåller en numera förstärkt Jason (att förklara hur han är förstärkt vore att spoila tre filmer i serien) och har dessutom den goda smaken att förse tittaren med en rejäl dos humor och självdistans. Vid den här tiden hade serien blivit ett fenomen och intresset var stort inför varje film.

Alice Cooper spelade in ett soundtrack till filmen (den sköna singeln “He’s Back (The Man Behind the Mask)”).

All humor i filmen fungerar inte, exempelvis en nästan slapstick-artad scen där Jason tar livet av några paintball-entusiaster ute i skogen. Desto roligare blir det däremot när ett par kaxiga småungar ifrågasätter en av lägerledarnas kunskaper om indianer. Det låter måhända inte som guld, men se själv!

1. Fredagen den 13:e del 4 (1984)

Jason Voorhees i Fredagen den 13:e del 4.
Foto: Paramount Home Entertainment AB

Fredagen den 13:e del 4 är inte bara den häftigaste filmen i serien, men hade även kunnat vara den sista delen. Filmen har nämligen den överlägset bästa slutfighten och det känns som att del 1-4 binds ihop på ett snyggt sätt. Naturligtvis skulle det visa sig att serien vid det här laget var alldeles för populär för att skaparna bara skulle kunna släppa det och sluta tjäna pengar på konceptet.

I min mening kan du se del 1-4 som den riktiga serien och resten av filmerna som bonusmaterial för de hängivna fansen. En av huvudrollerna spelas av Corey Feldman som vid inspelningen var 13 år gammal. Han visar var skåpet ska stå och levererar en riktigt stark skådespelarinsats.

Filmen innehåller utöver några kända namn även allt som hör till en Fredagen den 13:e-film; skyfall, kreativa sätt att mörda på film, ett par bara bröst, onödiga duschscener, en galen gubbe som förgäves försöker varna ungdomarna samt sympatiska karaktärer du som tittare kan fatta tycke för.

Om du är svag för skräckisar, passa på att spana in vår lista över de bästa skräckfilmerna. Vi uppdaterar den kontinuerligt så att du alltid ska hitta de bästa tipsen! 

Carl Österlund

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL