Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bra romantisk film

Bra romantisk film

Filmtopp
Filmtopp | Lista
11 augusti 2015
Filmtopp
Filmtopp | Lista
11 augusti 2015

Filmerna att se med din käresta.

Är du sugen på bra romantisk film? Här kommer i vilket fall tre tips på bra romantisk film.

1. The Theory of Everything (2014)

Bra romantisk film
Foto: United International Pictures AB

Tips på bra romantisk film: The Theory of Everything.

Har du en extra mjukhjärtad dag och suktar efter att få snyfta framför vita duken, rekommenderar jag att du går och ser James Marshs film.

The Theory of Everything är baserad på boken Travelling to Infinity: My Life with Stephen (2007), skriven av Jane Hawkings. Filmen hade fem Oscarsnomineringar just Eddie Redmayne vann priset för årets bästa manliga huvudroll.

När den kände astrofysikern Stephen Hawking (Eddie Redmayne) drabbas av svår muskelsjukdom väntar en tuff kamp för honom och hustrun Jane (Felicity Jones).

The Theory of Everything visar på många sätt vem Stephen Hawking är. Han är inte bara en briljant forskare inom fysik men en varm och skör pappa, trollbunden av sin familjs starka kärlek till honom. När jag tittar på Eddie Redmaynes porträtt av Hawking så glömmer jag ibland bort att jag tittar på en skådespelare. Hans rollkaraktär, som till stor del av filmen inte har många repliker, uttrycker sig oerhört starkt. Hans prestation genom filmen är fantastisk och hur han utan ord kan säga så mycket är oförglömligt.

betyg 4

 2. A Room with a View (1985)

"A Room with a View" har allt ett riktigt bra kostymdrama ska ha: fantastiska miljöer och slående scenografi som får en att gapa, vackra kostymer, underbar musik och såklart fullproppad med kärlek. Allt är pampigt, mycket och maffigt och man blir nästan mätt på intryck efter en kort stund in filmen. Men vad gör detta när handlingen är enkel och karaktärerna inte särskilt invecklade, det blir en väldigt fin balans av det hela.

Filmen börjar i Florens, Italien i början på 1900-talet. Vi får se Lucy (Bonham Carter) och hennes betydligt äldre kusin Charlotte (Smith) befinna sig i sitt rum på pensionaten där de ska bo under sin vistelse. Charlotte känner sig lurad och beklagar sig över det faktum att de har tagit sig ända till Florens utan att få ett rum med utsikt, istället vetter rummets fönster åt en betydligt mindre smickrande bakgård.

Senare samma dag på pensionatets restaurang har Charlotte fortfarande inte accepterat tanken på att hon ska få bo i ett rum utan utsikt, något hon ältar fram och tillbaka under hela middagen. Där och då presenteras Mr. Emerson (Denholm Elliot) och hans son George (Sands) som mer än gärna byter rum med Lucy och Charlotte av den enkla andledningen att Mr. Emerson säger sig ha utsikten i sitt hjärta. Redan där tänds en gnista mellan Lucy och George.

En tid senare befinner vi oss i Surrey, England, Lucy ska gifta sig med den präktiga, tråkiga men ack så rika Cecil Vyse (Day Lewis). En man vars karaktär på många sätt är motsatsen till George. Men kan Lucy verkligen glömma gnistan som tändes i Florens?

betyg 4

Kuriosa: Filmen vann Oscar för bästa kostym, bästa manus efter förlaga, bästa scenografi och nominerades bland annat för bästa regi och bästa film.

3.  Järn 3:an (2004)

Bra romantisk film
Foto: Triangelfilm AB

"Järn 3:an" är intressant av många anledningar. Historien är originell, skådespelet starkt och berättandet ovanligt. Det förekommer ingen som helst dialog mellan de två huvudrollsinnehavarna och de pratar knappt med någon annan heller, men trots deras tystnad så lyckas de förmedla sina känslor, utveckla sin relation till varandra och utveckla sina egna karaktärer på ett gripande, trovärdigt och mycket vackert sätt. Vi behöver inte höra våra hjältar prata verbalt med varandra, det räcker med blickar och ansiktsuttryck. Vi behöver inte veta deras bakgrundshistoria, det räcker att vi känner med deras ensamhet och deras kärlek till varandra. Detta är poesi.

Tae-suk (Hyun-kyoon) överlever genom att bryta sig in i främlingars hus och leva hos dem medan de är bortresta. Där stannar han en natt eller två och betalar tillbaka genom att fixa det som behövs fixas i hemmen, t.ex. tvätta, diska eller reparera diverse trasiga apparater. Hans ensamma levande förändras när han mitt i ett inbrott stöter på en kvinna (Seung-yeon Lee) som är redo att fly från sin våldsamme man. Snart börjar en annorlunda och vacker kärlekshistoria ta plats.

betyg 4

Detta var tre snabba tips på bra romantisk film från Filmtopp.

NÄSTA ARTIKEL