Den engelske patienten

Bra men bortglömda Oscarvinnare av bästa film

22 mars 2022 kl. 16:03

Vinnarna som förtjänar mer uppmärksamhet.

Nedan rankar jag fyra riktigt bra bortglömda Oscarsvinnare som under sin tid tog hem priset bästa film, men som på senare tid har glömts bort.

Det talas ofta om filmer som har vunnit Oscars men som kanske inte riktigt förtjänade det. Vissa av dem faller till och med i glömska och överskuggas på sikt av mer ansedda verk. Detta är visserligen helt i sin ordning med tanke på att Oscarsgalan och dess jury nog inte bör ses som någon absoluta sanning när det kommer till filmers kvalité, men samtidigt finns det faktiskt ett antal verk som förtjänar mer uppmärksamhet och hyllningar än vad de nu får.

How Green Was my Valley (1941)

How Green Was my Valley (1941)
Foto: 20th Century Fox.

Känd som filmen som samma år knep Oscarstatyetten från Orson Welles mästerverk "Citizen Kane", och visst kan jag absolut tycka att den andre är bättre, men samtidigt är mästerregisören John Fords arbetardrama om gruvarbetarna i Wales lite av en bortglömd diamant. Mycket bra rollprestationer av Walter Pidgeon, Donald Crisp och Maureen O'Hara, och historien griper verkligen tag i en. Skitig och tung men ändå blandad med humor. Givetvis finns det också en motsägelse i att gruvarbetarnas skitiga arbete ställs emot den gröna vackra dalen.

Finns på: iTunes, Google Play

MER LÄSNING:

Marty (1955)

Marty
Foto: United Artists AB.

50-talet var i överlag ett fantastiskt decennium för film, även om Oscarsgalan tog några märkliga snedsteg och till exempel under det fantastiska filmåret 1958 valde musikalen Gigi framför guldklimpar som Vertigo, Cat on a Hot Tin Roof och The Defiant Ones. Marty tog hem bästa film 1955 och är en fin romantisk historia om ett lite mer udda par. Alla konventioner om superskönhet, glitter och glamour är borta när en medelålders slaktare faller för en lärarinna. Filmen passar även bra in i dagens samhälle där det blir allt vanligare att sent finna lyckan och att helt starta om på nytt i medelåldern. Kanske en av Ernest Borgnines bästa rollprestationer.

Finns på: iTunes

Ordinary People (1980)

Ordinary People
Foto: Paramount.

Robert Redfords fantastiska och deprimerande drama om en dysfunktionell familj tål att ses flera gånger om. Idag minns vi mer 1980 som ett filmår som levererade mästerverk som Tjuren från Bronx, The Shining och Rymdimperiet slår tillbaka. Många idag har haft svårt att acceptera akademins val, men jag tycker samtidigt att Ordinary People verkligen ska ges en ordentlig chans. Donald Sutherland, Mary Tyler Moore och Timothy Hutton gör ett fantastiskt jobb som en trasig familj.

Finns på: YouTube Movies, iTunes, Google Play

Den engelske patienten (1996)

English Patient
Foto: Egmont Film AB.

Det talas inte mycket om Den engelske patienten längre och det är lite märkligt tycker jag. Kritiker och galor älskade den och bioframgångarna var bra, men idag har filmen mer eller mindre glömts bort. Under slutet av andra världskriget vårdar en skötare en illa brännskadad man som berättar historien om dödlig kärleksaffär. Ralph Fiennes, Kirsten Scott Thomas, Colin Firth, Willem Dafoe och Juliette Binochet är några av de stora namnen i regissören Anthony Minghellas storfilm. Har ni inte sett denna 90-tals film tycker jag det är hög tid nu.

Finns på: Google Play, Paramount+, SF Anytime, YouTube Movies, Viaplay, iTunes, C More, Blockbuster, Amazon Prime

MER LÄSNING:

 

NÄSTA ARTIKEL