Kommande biofilmer – höjdpunkterna för 2023

Kommande biofilmer – höjdpunkterna för 2023

Sofie Landgren
Uppdaterad 28 december 2022 kl. 10:12 | Publicerad 26 december 2022 kl. 16:12

Vi har gjort en lista på alla "biomåsten" för 2023

Film är hetare än någonsin och vi ger tipsen på titlarna du inte får missa på bio under det nya året. Från Tom Hanks till Harrison Ford, från Disney till Brendan Fraser.

Hetaste biofilmerna 2023

a man called otto film
Foto: Sony Pictures.

A Man Called Otto – 13 januari

Från och med den 13 januari kan du se Tom Hanks i rollen som Otto Anderson, en grinig änkeman, vars enda glädje kommer från att kritisera och döma sina upprörda grannar. När en ny familj flyttar in möter han sin match i kvicktänkta och höggravida Marisol, vilket leder till en oväntad vänskap som kommer att vända upp och ner på hans värld. Filmen är den amerikanska remaken av den svenska bok och filmsuccén En man som heter Ove.

Filmens speltid är 2 timmar och 6 minuter och åldersgränsen är från 11 år. 

holy spider film
Foto:  TriArt Film.

Holy Spider – 20 januari

Det här är en svenskdansk dramathriller som handlar om Rahimi, en kvinnlig journalist, som beger sig till Mashhad, Irans heliga stad, för att undersöka en rad mord som skett under en kort tid. Gärningsmannen är övertygad om att han utför Guds verk genom att rensa gatorna från prostituerade kvinnor. Men ju närmare man kommer att avslöja mördaren desto svårare blir det att skipa rättvisa eftersom allt fler hyllar honom som en hjälte. Regisserad av Ali Abbasi.

Filmens speltid är 1 timme och 57 minuter och åldersgränsen är från 15 år.

Babylon film
Foto: Paramount Pictures.

Babylon – 27 januari

I skarven mellan stumfilm och ljudfilm består Hollywood fortfarande av ett dekadent gäng som tar plats och inte låter sig tystas, omedvetna om att moralens väktare lurar om hörnet och snart ska tvinga den sedeslösa mobben att lägga band på sig. Babylon är en berättelse som inspirerats av sanna historier från Drömfabrikens vilda begynnelse.

Filmens speltid är 3 timmar och 8 minuter och åldersgränsen är från 15 år.

kungen dokumentär
Foto: SF Studios.

Kungen – 24 februari

Under två år uppvaktade filmregissören Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon som första journalist någonsin ett ja. En unik möjlighet att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete. Inspelningarna började förra våren och sedan dess har det blivit flera möten. Ibland på avstånd, under mer formella former, som vid invigningar och statsbesök. Ibland på tu man hand, på Stockholms slott eller i parken på Solliden, vid kungens sommarboende på Öland. Samtalen handlar om allt från barndom till kungalivets toppar och dalar.

Det är första gången i historien som det pågår en dokumentärfilmsinspelning om och med en kung medan han fortfarande lever. Kungens farfar Gustaf VI Adolf och farfars far Gustaf V gav inte intervjuer.

the fabelmans film
Foto:  Nordisk Film.

The Fabelmans – 3 februari

Under sin uppväxt i Arizona efter andra världskriget, upptäcker en ung man vid namn Sammy Fabelman en omskakande familjehemlighet och utforskar hur kraften i filmer kan hjälpa honom att se sanningen. Steven Spielbergs hyllade dramafilm är baserad på regissörens eget liv.

The Fabelmans är en 2 timmar och 31 minuter lång dramafilm med åldersgräns från 11 år.

The Whale film
Foto: Nordisk Film.

The Whale – 10 mars

Det här är ett drama om en tillbakadragen engelsklärare som lider av svår fetma gör ett sista försök att återknyta kontakten med sin tonårsdotter. The Whale har redan hyllats brett internationellt, och många beskriver det som att Brendan Fraser här gör sin stora comeback i rampljuset. Oscarsstatyetten kan vara nära till hands.

Filmen är 1 timme och 57 minuter lång, åldersgräns är ännu ej bestämd.

Se trailern till The Super Mario Bros. Movie
Foto: Universal Studios.

Super Mario Bros. Filmen – 24 mars

Från Nintendo och Illumination kommer en ny animerad film baserad på Super Mario Bros. värld. Låt oss alla hoppas att den blir mer framgångsrik än försöker som gjordes på 90-talet… Denna gången är med röstskådespel av stjärnor som Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black och Charlie Day.

Filmens speltid är ännu inte officiell.

Halle Bailey som Den lilla sjöjungfrun. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures
Foto: Walt Disney Pictures.

Den lilla sjöjungfrun – 26 maj

Ariel är den yngsta och mest viljestarka av Kung Tritons döttrar och längtar efter att lära sig mer om livet på land. När hon en dag beger sig upp till ytan blir hon förälskad i den stilige Prins Eric. Trots att det är förbjudet för sjöjungfrur att umgås med människor väljer Ariel att följa sitt hjärta. Hon sluter ett avtal med den onda sjöhäxan Ursula, vilket ger henne en chans att få uppleva livet på land, men i och med det är både hennes liv, och hennes fars krona, i fara.

Filmens speltid är ännu inte officiell.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)
Foto: Walt Disney Pictures.

Indiana Jones and the Dial of Destiny – 28 juni

Harrison Ford är tillbaka i rollen som den legendariska hjältearkeologen i denna femte film i den berömda serien. Han får dessutom sällskap av Toby Jones, Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge och Antonio Banderas. Måste helt enkelt upplevas på den stora bioduken!

Filmens speltid är ännu inte officiell.

NÄSTA ARTIKEL