Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bill Murray – hans bästa scener

Bill Murray – hans bästa scener

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 september 2021

Bill Murray – 71 år och fortfarande lika aktuell.

Det var när jag såg äventyrsfilmen "Zombieland (2009)", som jag inspirerades att göra en lista på Bill Murrays bästa scener. I en scen i Zombieland besöker ett gäng överlevare skådespelarens hem och trots att Murray, som spelar sig själv, bara är med i några minuter tar han över filmen fullständigt.

Bill Murray i Groundhog Day
Foto: Stiftelsen Svenska FilminstitutetCaption

Bill Murray är en av de få skådespelare jag vet, som kan lyfta en film på väldigt kort tid och precis som giganter i Brad Pitt och John Goodmans storlek har Murray gjort många fantastiska birollsinsatser.

Murray är idag 71 år gammal men förhoppningsvis ser han inte slutet på sin karriär.

Nedanför följer min lista på Bill Murrays bästa scener.

***VARNING FÖR SPOILERS***

Zombieland (2009)

Bill Murray som Zombie
Foto: Walt Disney Studios

Under hans karriär har mycket av Murrays komik legat i att spela med en dyster ton. I Zombieland gör han inget undantag när han nedtonat uppskattar överlevarnas besök. I scenen ligger fokus på honom och han får utrymme att glänsa.

Han visar upp sitt zombiekamouflage (kolla bild) och bestämmer sig för att skrämma två av överlevarna, men sprattet resulterar i att de skjuter honom till döds. Innan Murray stämplar ut lämnar han berättelsen med en punch-line och en pik till skaparna av Garfield (i vilken han gör rösten till katten Gustaf).

Döendes får han frågan: "what's your biggest regret?" och svarar: "I don't know... Garfield, maybe.". Det här är en av de roligaste "i stormens öga"-scenen jag har sett.

Kingpin (1996)

Bill Murray
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

På den tiden bröderna Farrelly var komedikungar var även Bill Murray det. I Kingpin spelar han skurken Ernie McCracken och med sin roll visar han upp en annan kvalité i sin humor, den elaka.

Läs också: Recension - A Very Murray Christmas (2015)

Bowlingduellen mellan Murrays och Woody Harrelsons karaktärer är en legendarisk uppgörelse. Här anspelar humorn på utstyrsel och kroppsspråk. Murray säger inte mycket men hans övertag i scenen utstrålar ångest starkt nog för att du ska kunna ta på den.

Det här är elak humor i sitt esse och det passar Murray utmärkt.

Lost in Translation (2003)

Bill Murray
Foto: Focus Features

Sofia Coppolas "Lost in Translation" är Murrays mest minnesvärda dramaroll. Han spelar den före detta filmstjärnan Bob Harris, som fattar tycke för en yngre kvinna. I en scen ska Harris spela in en whiskyreklam i Tokyo, men problemet är att hans japanska kollegor inte talar engelska och han kan inte förstå hur han regisseras.

Humorn är väldigt mogen och Bill Murray klär sig väl i den sortens kostym. Han blev Oscarsnominerad för sin insats.

Rushmore (1998)

Bill Murray
Foto: Buena Vista Pictures

I "Rushmore" gör Bill Murray en av sina viktigaste roller eftersom filmen var hans Wes Anderson-debut och hans början på tyngre roller. I filmens så kallade "hiss-scen" gör han ett litet framträdande som lämnar ett stort avtryck.

Hans karaktär Herman Blume har nyligen förlorat sin livs kärlek och som manusförfattare är det ett vanligt knep att låta sina karaktärer börja röka när de mår dåligt. I scenen tänder inte Murray en cigg men istället två. Strax efteråt säger han: "I'm a little bit lonely these days". Därefter lämnar Murray hissen.

Det är en gripande känsla Murray förmedlar bäst!

NÄSTA ARTIKEL