Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmer med Dracula

Bildspecial: Dracula genom åren

Oscar Vilhelmsson | Lista
06 augusti 2017
Oscar Vilhelmsson | Lista
06 augusti 2017

Nedan går vi igenom hur gestaltandet av vampyren har sett ut genom filmhistorien.

Historien om greve Dracula har sitt ursprung ur skräckromanen Dracula, skriven av den irländska författaren, Bram Stoker år 1897. Vartifrån Stoker fick sin inspiration är inte helt klart, men det tros komma från den grymma fursten Vlad III Dracul som levde under 1400-talet och styrde över Valakiet i nuvarande södra Rumänien.

Nosferatu (1922)

I denna tyska stumfilm går Dracula under namnet greve Orlok. Handlingen bygger på boken där en fastighetsmäklare skickas till grevens slott i Transsylvanien då Orlok vill köpa hus i Tyskland. Under sin vistelse känner mäklaren obehag och att något inte riktigt står rätt till i slottet. Greven sover mycket och när mäklaren tillslut upptäcker att hans sovplats är en krypta förstår han att Orlok i själva verket är den mytomspunna vampyren Nosferatu.

Mysteriet Dracula (1931)

I denna klassiska skildring av legenden Bela Lugosi har Dracula drogat en man nämnd Renfield. Han har blivit hans tjänare och ser efter honom under grevens resa mot London. Väl där ger sig Dracula på två unga kvinnor, vilket fångar uppmärksamheten hos den ena kvinnans fader. Han kontaktar en specialist kallad Dr. Van Helsing, som snart upptäcker Draculas mörka hemlighet och bestämmer sig för att stoppa honom.

Läs också: Hollywoods historia - Del 9: Skräckduellen - Bela Lugosi vs. Boris Karloff

Draculas son (1943)

En kvinna vid namn Kathrine Caldwell är besatt av övernaturliga krafter. Hon kommer i kontakt med greve Alucard (läs baklänges) som blir hennes ledsagare inom området. Men en vän till hennes familj börjar ana oråd och tillsammans med en specialist samma område beslutar de sig för att sätta stopp för Alucard innan Kathrine förloras för gott.

Christopher Lees "Dracula"

Förmodligen kommer den allra mest klassiska karaktäriseringen av greve Dracula från ikonen Christopher Lee. Under sin karriär gestaltade han vampyren hela nio gånger, varav två gånger utanför USA. De övriga sju listas nedanför.

  • I Draculas klor (1958)
  • Dracula - mörkrets furste (1966)
  • Draculas våldnad (1968)
  • Blodsmak (1970)
  • Draculas märke (1970)
  • Dracula A.D. 1972 (1972)
  • Dracula och djävulsdyrkarna (1973)

Läs också: Porträtt: Christopher Lee (1922-2015)

Dracula (1979)

Greve Dracula är med om ett skeppsbrott, men räddas av unga Mina Van Helsing. Tillsammans med sin vän Lucy försöker de få honom att kännas hemmastadd i främmande England. Hans främsta mål är att hitta en brud åt sig och börjar därför uppvakta Lucy. Men när Mina hittas mystiskt död kallar de anhörig på hennes far, Dr. Abraham Van Helsing. Han förstår snart att det är en vampyr som ligger bakom dödsfallet och att Dracula är gärningsmannen. Han bestämmer sig då för att rädda Lucy från hans våld innan det är försent.

Dracula (1992)

I denna trefaldigt Oscarsbelönade version ser vi Gary Oldman i rollen som greven. Handlingen är baserad på originalhistorien från boken där en ung advokat (Keanu Reeves), reser till Transsylvanien från London. Han blir snart Draculas fånge, och när greven får se en bild på hans fästmö, Mina Murray (Winona Ryder), åker han till London för att göra henne till sin brud. I övriga roller ser vi bland andra Anthony Hopkins som professor Abraham Van Helsing.

Dracula – Död men lycklig (1995)

En parodi på historien av Oscarsbelönade Mel Brooks. Englands förmögna personer attackeras av Dracula, vilket leder till att Dr. Van Helsing kallas in för att rädda dem. I huvudrollen ser vi stjärnkomikern Leslie Nielsen

Dracula 2000 (2000)

I den här tolkningen har Abraham Van Helsing tagit sig an en lärling för att bli vampyrjägare. Samtidigt är hans dotter fången i New Orleans hos hans gamla nemesis, greve Dracula. Tillsammans lämnar de London för att befria henne och bekämpa vampyren en gång för alla. Här ser vi Oscarsbelönade Christopher Plummer som Van Helsing, samt Gerard Butler i rollen som Dracula.

Dracula: The Dark Prince (2013)

Dracula har förlorat sin hustru. En dag korsas hans väg med den vackra Alina. Hon är slående lik hans mördade brud och han blir genast förälskad. Han kidnappar henne och för henne till sitt slott där han ska försöka vinna hennes hjärta.

Dracula Untold (2014)

Historien om hur Dracula skapades. Den unge lord Vlad lever ett stillsamt liv med sin familj och styr över ett litet kungarike. Men en dag kräver en turkisk krigsherre att han ska ge ifrån sig ett tusen pojkar, inklusive hans egen son, så han kan bilda en armé. För att kunna stoppa honom uppsöker Vlad en fruktansvärd kraft som kommer ge honom styrkan att kunna försvara sitt rike, men till ett högt pris.

Gillar du Dracula? Kommentera gärna din favorit med greven!