Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
De bästa TV-serierna 2017 – Filmtopp tipsar

De bästa TV-serierna 2017 – Filmtopp tipsar

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
07 maj 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
07 maj 2017

Vilka är de bästa TV-serierna 2017?

Utbudet med serier är kanske större än någonsin just nu och konkurrensen är knallhård mellan de olika aktörerna. HBO Nordic och Netflix har börjat möta hårt motstånd från mindre bolag, som levererar allt bättre och bättre TV.  Viaplay har i år inte en enda TV-serie som platsar på vår lista med de bästa TV-serierna från 2017 och de har det kämpigt.

Med det ständigt växande utbudet  är det fullt förståligt att det kan vara svårt att välja serie, men framför allt hitta rätt. Vi börjar nu se slutet på 2017 och därför har vi idag listat vilka nya serier som vi tyckt varit bäst i år. Samtliga titlar nedan är helt nya serier som fick premiär under året och alla har belönats med minst en 4:a i betyg.

Vi hoppas verkligen att du som läser detta får upp ögonen för åtminstone ett par nya TV-serier du inte tidigare kände till. Här har vi även skrivit om årets bästa filmer

Betyg 4 nya TV-serier

Atypical

Stillbild från "Atypical"

Serie: Atypical
Distributör: Netflix
Skapare av: Robia Rashid
Med: Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Michael Rapaport, Brigette Lundy Paine m.fl
Genre: Drama, komedi

Socialt missanpassade tonårskillar med luvtröja har vi haft gott om i film och TV under senaste åren, men få har vågat utforska ämnet lika starkt som Netflixs nya originalserie Atypical. Inte sedan Mr. Robot har jag sett en socialt missanpassad karaktär kännas så trovärdig som just Sam (Keir Gilchrist) i denna nya charmiga och viktiga serie.

På grund av sin autism har artonåriga Sam minst sagt svårt att passa in bland ”vanliga människor”. Hans stora intresse för Antarktisk hjälper inte heller direkt som isbrytare (no pun intended) när han försöker skaffa vänner eller charma tjejer.  Tillsammansamed sin enstöring till syster och sina två föräldrar, som kämpar för att hålla ihop sitt förhållande, försöker Sam få vardagen att gå så smidigt som möjligt. Något som blir svårt efter att hans psykolog föreslår att han ska börja dejta.

Big Little Lies

"Big Little Liers". En nya tv-serier som under 2017 blev mycket populär
Foto: HBO Nordic

Distributör: HBO Nordic
Skapare: David E. Kelley, Jean-Marc Vallée
Med: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Shailene Woodley m.fl.
Genre: Drama

"Big Little Liers". En av många nya tv-serier som under 2017 blev mycket populär både bland kritiker och publiken. Med en stjärnspäckad rollista av sällan skådat slag och med samtliga avsnitt regisserade av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild) har Big Little Lies självklarhet som en av årets mest intressanta serier varit given enbart baserat på namnen knutna till projektet. Serien är en riktigt lyckad och spännande drama-serie.

Serien vann fina priser på årets Emmygala och det ryktas även att en det kan komma att bli en säsong 2!

Big Mouth (2017)

Big Mouth säsong 2
Foto: Netflix

Distributör: Netflix
Genre: Komedi

I Netflix animerade komediserie Big Mouth står puberteten i centrum. Vi får med våra hormonmonster bekanta oss med teman som osäkerhet, porrmissbruk, den första mensen och fysisk förändring. Med lika delar varm som rå humor där inget är för heligt (eller för pinsamt) att skämta om levererar Big Mouth avsnitt med högkvalitativ underhållning.

Den första säsongen av Big Mouth blev med all rätt något av en succé och väntan inför säsong 2 känns smärtsamt lång.

The Deuce (2017)

Bästa tv-serier 2017
The Deuce Foto: HBO

Titel: The Deuce – pilotavsnittet
Distributör: HBO Nordic
Skapad av: George Pelecanos & David Simon
Med: James Franco, Maggie Gyllenhaal, Gary Carr, Margarita Levieva, Emily Meade, Dominique Fishback m.fl.
Genre: Drama

“The Deuce” skildrar sexhandeln och runt Times Square på 70-talet. Som så många andra serier är det nästan ett tidsdokument, fyllt av intressanta och mångfacetterade karaktärer.

Den hårt arbetande Vincent (Franco) har en riktigt jobbig vecka. Först blir han nedslagen. Sedan besöks han av sin tvillingbrors lånehaj, som kräver honom på pengar. Slutligen lämnar han sin fru. Dessa olika förändringar i hans liv verkar dock bara ge honom förnyad kraft att söka framgång med den bar han sköter.

Vi får även följa ett antal prostituerade kvinnor och deras hallickar.  Candy (Gyllenhaal) är en prostituerad kvinna som finner stolthet i att inte ha någon hallick.

The Deuce ligger i skrivandes stund på en

Mindhunter (2017)

Mindhunter är en tv-serier från 2017
Jonathan Groff i tv-serien "Mindhunter". Foto: Netflix

TV-serie: Mindhunter, säsong 1
Distributör: Netflix
Skapad av: Doug Penhall
Med: Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cameron Britton m.fl.
Genre: Thriller, drama
Antal avsnitt: 10

Mindhunter, som bland annat regisseras av David Fincher, ger oss en inblick i hur FBI började göra profiler av seriemördare genom att intervjua de hemska männen bakom brotten. Det är häpnadsväckande spännande, särskilt med tanke på att serien är verklighetsbaserad.

Feud: Bette and Joan

Susan Sarandon som Betty Davis och Jessica Lange som Joan Crawford i "Feud: Bette and Joan", en av de bästa tv-serierna 2017.
Susan Sarandon som Betty Davis och Jessica Lange som Joan Crawford i "Feud: Bette and Joan", en av de bästa tv-serierna 2017.

Handling: Feud: Bette and Joan handlar om Hollywoodgiganterna Bette Davis och Joan Crawford, som under inspelningen av Vad hände med Baby Jane (1962) gjorde allt för att sabotera för varandra och visa vem som var filmens verkliga stjärna.

Motivation: Feud är berättad på ett sätt som tar vara på den feministiska och åldersdiskriminerande kamp de båda skådespelerskorna stod inför. Det är också tydligt att Ryan Murphys tidigare succéer hos FX har gjort att de öppnat upp pengapåsen rejält; skådespelet, fotot och kostymerna är av högsta klass. Serien kvalde in på plats 36 på IMDB:s med de bästa TV-seriena 2017.

Glow

Ensemblen i Netflix nya serie Glow

Serie: Glow (2017)
Skapad av: Liz Flahive och Carly Mensch
Genre: Komedi, Drama
Med: Alison Brie, Ellen Wong, Marc Maron m.fl.

I 80-talets Los Angeles har skådespelerskan Ruth (Alison Brie) svårt att hitta ett jobb. I behov av pengar tar hon arbete som wrestlingbrottare i ett projekt med namnet Glow (Gorgeous Ladies of Wrestling), lett av av den alkoholiserade regissören Sam Sylvia. Tillsammans med tolv andra kvinnliga amatörer tvingas Ruth gå igenom små och stora hinder på vägen mot framgång i ringen.

Motivation: Även om humorn tar mest plats i serien är det de dramatiska scenerna som är mest intressanta. I det andra avsnittet vill Sam konstruera ett missfall med hjälp av en ketchupflaska. En scen som börjar lite komiskt men som snabbt blir väldigt mörk och magstark. Som tittare vet jag inte riktigt hur jag ska känna kring det. Samtidigt blir det den scen jag minns bäst.

Iron Fist

Foto: Netflix

Distributör: Netflix
Skapare: Scott Buck
Med: Finn Jones, Jessica Henwick, Jessica Stroup, Rosario Dawson m.fl.
Genre: Action, äventyr, drama

Handling: Iron Fist, eller Danny Rand (Finn Jones) som karaktären egentligen heter, försvann spårlöst tillsammans med sina föräldrar i en flygolycka över Himalayabergen. Hans pappa var tillsammans med sin i gode vän, Harold Meachum (David Wenham), delägare i ett stort läkemedelsföretag. När Danny Rand efter femton år plötsligt återvänder från de döda och dyker upp i receptionen vid sin pappas företag, som nu styrs av Harlods barn Joy och Ward Meachum, så är det ingen som tror honom. Skulle det vara sant innebär det att Danny är miljardär och majoritetsägare i företaget – ett faktum Joy och Ward Meachum inledningsvis inte är så förtjusta i.

Motivation: När det kommer till Iron Fist som ett fristående verk enbart baserat på skådespelarinsatser, manus, foto, musik och så vidare så hade de inledande nio avsnitten varit värda en stark fyra av fem i betyg. De avslutande avsnitten ligger däremot närmare en svag trea...

Ozark (2017)

En av många nya TV-serier på Netflix
Foto: Netflix.

TV-serie: Ozark (2017)
Distributör: Netflix
Skapare: Bill Dubuque, Mark Williams
Med: Jason Bateman, Jason Butler Harner, Laura Linney, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner m.fl.
Genre: Thriller, Drama

Ozark är ingen sensationell serie, men definitivt värd att titta vidare på. Den är inte endast en kriminalhistoria, utan har även ambitionen att tackla djupare teman. Den tydligaste jämförelsen jag kan göra är Breaking Bad där en familjefar också tvingas förvandlas till en osannolik kriminell för att överleva. Ozark har inte riktigt kommit upp i samma nivå än, men har absolut potential som jag verkligen hoppas förvaltas under kommande avsnitt.

Riverdale - årets bästa ungdomsserie?

Distributör: Netflix
Skapare: Roberto Aguirre-Sacasa
Med: K.J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse m.fl.
Genre: Drama, Thriller

Handling: Vi får veta att under nationaldagen hamnar staden i chock efter att grabben Jason Blossoms oförklarligt har hittats död i en flod och flera misstänkta presenteras. När det är dags att återgå till skolbänken, dyker ett nytt ansikte upp – Veronica (Camila Mendes). Hon anpassar sig nästan omänskligt snabbt och eleven Jughead (Cole Sprouse), som gräver i Jasons fall, låter varken någon eller något gå obemärkt förbi. Han granskar ständigt, likt flugan på väggen, efter ett svar på vad som hände Jason och han tänker lösa gåtan, om det så blir det sista han gör.

Motivation: Ur ett objektivt perspektiv känns Netflix nya tv-serie Riverdale (än så länge) som en väldigt stark ungdomsserie, som hade fångat mig i yngre dagar. Den är otroligt effektivt berättat och alla ingredienser finns där, men ett par borde ha plockats bort…

 

Vår tid är nu (2017)

I huvudfokus står familjen Löwander som driver en av Stockholms finaste restauranger, Djurgårdskällaren, under krigsslutet. Restaurangen har länge ansetts vara en av de finare i hjärtat av Stockholm. Kriget har dock kastat om tärningen och efter en större investering av den äldste sonen Gustaf hopar sig problemen. Han vill försätta driva Djurgårdskällaren som familjen alltid ha gjort, men det visar sig vara svårt och konkursen närmare sig.

När ena syskonet Nina förälskar sig i en kökspojke och den mellansonen Peteråtervänder hem uppstår interna konflikter. Kan mamman Helga lyckas hålla ihop familjen?

SVT själva beskriver sin dramaserie som en av deras största satsningar någonsin och det blir en säsong 2 av Vår tid är nu.

De absolut bästa tv-serierna 2017

Alias Grace

Alias Grace en av de bästa tv-serierna 2017
Läs Filmtopps lista med De bästa tv-serierna 2017

“Alias Grace” är en semi-biografi om Grace Marks, en irländsk kvinna som dömdes till döden efter att hon anklagades för att ha mördat sin arbetsgivare och hans hushållerska på en farm i Canada år 1843. En kommitté bildades som trodde att Grace var oskyldig och ville se henne benådad. De anställde därför en psykolog (eller en doktor för hjärnan som det hette på den tiden), Dr. Simon Jordan, för att kunna se om Grace kan minnas något som kan få henne frisläppt.

Se denna nya serie på Netflix, som även sajten kritiker.se menar är en av årets bästa serie!

The Handmaid’s Tale

The Handmaiden's Tale. En av de bästa tv-serierna från 2017.
Foto: HBO Nordic

Distributör: HBO Nordic
Titel: The Handmaid’s Tale
Regi: Bruce Miller
Antal säsonger: 1
Antal avsnitt: 10
Med: Elisabeth Moss, Ann Dowd, O-T Fagbenie m.fl.

Handling: Staden Gilead står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal och leds av en galen, fundamentalistisk regim som behandlar kvinnor som statlig egendom. Som en av de få återstående fertila kvinnorna är Offred (Elisabeth Moss) en tjänarinna i överbefälhavarens hushåll, en av de kvinnor som tvingas till sexuellt slaveri i ett sista desperat försök att befolka en ödelagd värld.

I detta skrämmande samhälle, där ett enda ord kan innebära döden, rör sig Offred mellan överbefälhavare, deras elaka fruar, Martor, och andra tjänarinnor – där alla kan vara spioner för Gilead – med ett enda mål: Att överleva och hitta den dotter som har tagits ifrån henne.

The Handmaid’s Tale vann en Emmy för bästa dramaserie 2017 och kan kanske därför ses som den bästa nya TV-serien under 2017?

Detta var vår lista med de bästa TV-serierna från 2017. Saknar du någon? 

NÄSTA ARTIKEL