Bästa komedierna 2017

Bästa komedierna 2017

Axel Diedrichs
Uppdaterad 25 februari 2020 kl. 10:02 | Publicerad 02 januari 2018 kl. 14:01

Filmtopp ger dig tips på filmer från året som gått – genre för genre – här de årets bästa komedierna 2017

bästa komedierna 2017
Foto: Triart Film

Vi kommer väl aldrig upp i gulderans nivå, det vill säga 70-talet, när gigantiska filmer som Hajen och Gudfadern gjorde väsen av sig. Men året som gått har gett oss många bra filmer, och några av dem har varit komedier. Flera av dem är inte renodlade komedier, men visst lockar samtliga till skratt!

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan över de bästa komedierna 2017:

  • Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  • Filmen måste ha haft svensk premiär under 2017. Detta kan innebära att filmer som har haft en tidigare premiär utomlands slinker med.
  • Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista, utan alla de filmer som Filmtopp har rankat högst, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

Alla tiders kvinnor

Stillbild från "Alla tiders kvinnor". En av de bästa filmerna 2017.
Foto: Scanbox Entertainment

Produktionsland: USA

Manus & Regi: Mike Mills

Genre: Drama, Komedi

Handling: Alla tiders kvinnor utspelar sig i Santa Barbara år 1979. Dorothea (Annette Bening) är en ensamstående mamma till femtonåriga Jamie (Lucas Jade Zumann) och hon känner att hon behöver hjälp med att uppfostra honom till en man. Hon ber därför Jamies bästa vän Julie (Elle Fanning) och hyresgästen Abbie (Greta Gerwig) om stöd.

Motivation: Det här är en mogen och djup film. Samtliga fem huvudkaraktärer är nyanserade och välskrivna och det finns någon för alla att relatera till. Vi får under filmens gång se många olika sidor av alla inblandade och det känns inte som om någon information är överflödig, utan allt är nödvändigt för att föra filmen framåt.

betyg_4

Jumanji: Welcome to the Jungle

bästa filmerna 2017
Foto: United International Pictures
Handling: Det har gått tjugotvå år sedan klassikern Jumanji kom ut och det var en stor glädje att ännu en gång kunna vara en del av äventyret. Den här gången välkomnar vi inte bara nya ansikten, utan också en mer modern tvist på storyn och filmen vi kommer ihåg så väl. Fyra tonåringar som sitter i kvarsittning upptäcker ett gammalt tv-spel och sugs in i djungeln där spelet utspelas, och blir de avatarer de valt. De måste nu samarbeta tillsammans för att bryta Jumanjis förbannelse – det enda sättet för spelet att ta slut så att de kan återvända hem.
 
Motivation: Jumanji: Welcome to the Jungle är en äventyrlig färd som bjuder på skratt från början till slut. Det är en härlig och spännande berg- och dalbana som har allt du söker i denna typ av film, och lite till. Filmen fick blandad kritik när den kom, men vår gästrecensent Martinez är övertygad om att filmen är en av årets bästa komedier 2017. 
 

Måste Gitt

bästa komedier 2017
Foto: Triart Film

Handling: Metin lever i Stockholms förort, nära kriminaliteten. Och dagligen skriver han en dagbok, som han en dag tappar bort. Den hittas av ingen mindre än den berömda skådespelerskan Lena Endre, som anser att den borde publiceras.

Motivation: Måste gitt bjuder på både spänning, drama och humor. Här finns en hel del oväntade vändningar och starkt skådespel. Den bästa svenska komedin sedan Smala Sussie?

Paddington 2

Björnen Paddington i "Paddington 2"
Foto: SF Studios

Handling: Vi får ta del av en otroligt romantiserad version av London, där Paddington nu lyckats bli en del av familjen Brown. Hans moster Lucy som uppfostrade honom ska fylla 100 år, och Paddington vill naturligtvis köpa en fin present till henne. Han bestämmer sig för en pop up-bok med sevärdheter från London, staden som Lucy alltid velat besöka. Problemet är att boken är väldigt dyrbar, det ligger ett mysterium bakom den. Paddington skaffar sig några jobb och samlar flitigt på sig pengar för att kunna köpa boken, men just när han börjar närma sig sitt mål, blir boken stulen.

Motivation: Samtliga bikaraktärer i Paddington 2 känns välutvecklade, och de tillför alla något till äventyret. Budskapet i den första filmen var antirasistiskt, och sensmoralen i Paddington 2 är att egoism inte är något att eftersträva. Konceptet är väldigt lyckat.

Paterson

Stillbild från "Paterson". En av många bra filmer 2017.
Foto: Scanbox Entertainment

Produktionsland: USA

Manus & Regi:  Jim Jarmusch

Genre: Drama, Komedi

Handling: Busschauffören Paterson är huvudkaraktären i filmen med samma namn. Vi följer med honom i hans vardagliga rutiner under en vecka där han flitigt skriver poesi under rasterna på jobbet, tar ut hunden Marvin på kvällspromenader (egentligen knyter fast honom utanför en bar), och lever i ett sunt förhållande med sin bohemiska flickvän Laura.

Motivation: Det är inte bara Driver som övertygar. Golshifteh Farahani glänser som flickvännen Laura, men birollsinnehavarna Barry Shabaka Henley och William Jackson Harper sticker ut mest och bidrar till det härliga barhäng Paterson ägnar sig åt om kvällarna. Jarmusch film upplevs som ett riktigt hantverk där varje detalj är uttänkt och utförd med precision.

betyg_4

Sieranevada

Bild ur Sieranevada - nya bra filmer 2017
Foto: Folkets Bio

Produktionsland: Rumänien

Manus & regi: Cristi Puiu

Genre: Komedi, Drama

Handling: I en lägenhet någonstans i Bukarest hålls en minnesstund för en bortgången man. Eftersom det bara är dagar efter vansinnesdådet mot den franske satirtidningen Charlie Hebdo kretsar en stor del av dagens diskussioner kring terror och konspirationer. På borden dukas maträtt efter maträtt fram. Snart ska de äta, de väntar bara på att prästen ska komma. Fast efter att prästen har kommit och gått, står maten fortfarande orörd på borden.

Den ena händelsen avlöser den andra vilket leder till att ingen finner ro till att sätta sig för att äta. Diskussionerna blir hetsigare ju längre dagen går, dels för att gammalt groll inom släkten kommer upp till ytan, men säkerligen också på grund av tomma magar som vrålar ”Kan vi inte bara äta någon gång?!”.

Motivation: Sieranevada är närapå tre timmar lång men den känns aldrig långtråkig, vilket är en bedrift bara det. Speciellt med tanke på att den mer eller mindre är en one location-film. Alla skådespelares felfria rolltolkningar bidrar naturligtvis också till att hålla mitt intresse uppe.

The Square

Terry Notary i filmen "The Square" - ny film 2017
Foto: Triart Film

Film: The Square (2017)

Manus & Regi: Ruben Östlund

Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary m.fl.

Genre: Drama, Komedi

Speltid: 2tim 22min

Att säga att förväntningarna på Ruben Östlunds The Square har varit annat än höga vore en lögn. Sveriges största regissör, vinnare av Guldpalmen i Cannes, är tillbaka med ett satiriskt drama om samhället och konstvärlden. Inför visningen kändes det onekligen som ett intressant recept. Och jag är inte besviken. The Square är kanske Östlunds bästa film hittills.

Handling: The Square kretsar kring Christian, eminent spelad av Claes Bang. Han är konstnärlig ledare för ett konstmuseum i Stockholm. Medan han försöker få igång sitt nya projekt ”The Square”, en avgränsad ruta som bjuder in människor till att vara hjälpsamma mot varandra, konfronteras han med sina egna värderingar och diskutabla handlingar. I ”The Square” kan man lämna sin mobil, där får ingen stjäla. Christian själv råkar däremot ut för just en mobilstöld på gatan, hans plånbok och farfars manschettknappar försvinner också. Händelsen blir startskottet på en nedåtgående spiral för Christians del.

Motivation: Filmen har något tankeväckande att förmedla, men griper även tag i hjärtat och är roande hela vägen in i mål.

Har du sett någon annan rolig film, som förtjänar en plats på denna lista bästa komedierna 2017? Tipsa oss gärna!

 

NÄSTA ARTIKEL