Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
DC:s Bästa Filmer – Filmtopp rankar och tipsar

DC:s Bästa Filmer – Filmtopp rankar och tipsar

Evelina Block | Lista
17 december 2017
Evelina Block | Lista
17 december 2017

De bästa DC-filmerna – vilken är din favorit?

I denna artikel listar vi på Filmtopp de bästa DC-filmerna. Listan kommer kontinuerligt att uppdateras allteftersom nya DC-filmer kommer.

Mask med Guy Fawkes som motiv

Här kommer du att få se filmer som har minst 4 av 5 ögon i betyg av någon skribent här på filmtopp, samt vara en långfilm. Filmerna är sorterade efter bokstavsordning och betyg.

Betyg: 4

Batman Begins (2005)

Bild på Christian Bale och Michael Caine i Batman Begins.
Foto: Warner Bros. Pictures

Regi: Christopher Nolan

Manus: David S. Goyer (story) och Christopher Nolan med David S. Goyer(filmmanus)

Med: Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman, Margot Kidder, m.fl.

Genre: Action, Äventyr, Thriller

Handling: När hans föräldrar dödas flyr den unga miljonären Bruce Wayne (Christian Bale) till Asien, där han tränas under Henri Ducard och Ra's Al Ghul, i hur man bekämpar ondskan. Väl tillbaka i Gotham adapterar Bruce bilden av en fladdermus för att ingjuta rädsla i de skurkar och korrupta som tagit över hans hemstad.

Motivering: Vill man grotta ner sig i Batman är Batman Begins precis det man letar efter. Utmärkt handling och imponerande rollprestationer. Christopher Nolans Batman-filmer står sig som några av de mest seriösa superhjältefilmerna, utan att för den skull plocka bort karaktärisering eller seriemytologi.

Batman (1989)

Foto: Warner Bros Pictures

Regi: Tim Burton

Manus: Sam Hamm och Warren Skaaren

Med: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Pat Hingle, m.fl.

Genre: Action, Äventyr

Handling: Småskurken Jack Napier (Jack Nicholson) återuppstår efter en hemsk olycka som en manisk brottsling, Jokern, och påbörjar genast sitt skräckvälde i Gotham City. På liknande premisser har staden Batman, den maskerade brottsbekämparen, uppstånden ur ett barns trauma. Som om inte det vore nog, har fotojournalisten Vicki Vale (Kim Basinger) tagit sig till Gotham för att skriva en artikel om denna mystiske Batman.

Motivering: Ett stilistisk mästerverk i operatisk gravitas, som visar Batmans tragiska liv utan att för den skull helt fördriva honom från humor. I Tim Burtons Batman är Bruce Wayne den mystiska karaktären och det är Jokerns ursprung som utforskas ut i varenda vriden fiber. Jack Nicholson är för övrigt fantastiskt underhållande som Jokern. Han går från att vara hysteriskt komisk till att blixtsnabbt vända och leverera en ondskefullhet värdig Batmans evige nemesis.

Batman Returns (1992)

Foto: Warner Bros Pictures

Regi: Tim Burton

Manus: Daniel Waters och Sam Hamm

Med: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken m.fl.

Genre: Action, Äventyr,

Handling: När en korrupt affärsman (Christopher Walken) och den groteske Pingvinen (Danny DeVito) går samman för att ta kontroll äver Gotham City är det bara Batman som kan stoppa dem. Samtidigt har den mystiske Catwoman sin egen agenda under det hela.

Motivering: Med några märkliga inslag – som ja, pingviner med raketkastare – avviker filmen ibland från det faktum att Batman Returns är en underbar djupdykning av Gotham och dess färgstarka invånare. Danny Devito och Michelle Pfeiffer är perfekta skurkar och Danny Elfmans musik fullkomligt lysande (han musiksatte filmen som om den vore en opera). Filmen dryper av underbar gotisk stämning och intressanta porträtt. Det är en mörkare och definitivt barnförbjuden Batman.

Justice Leauge: Crisis on Two Earths (2010)

Foto: Warner Bros Home Video

Regi: Lauren Montgomery och Sam Liu

Manus: Dwayne McDuffie

Med: William Baldwin, Mark Harmon, Josh Keaton, Gina Torres, Chris Noth mfl.

Genre: Action, Animerat

Handling: Att skydda sin egen jord är en svår uppgift nog för Justice League. Att behöva oroa sig för ödet av en annan är otänkbart. Lex Luthor, från en alternativ dimension (där hjältar är skurkar och tvärtom), söker hjälp i kampen mot The Syndicate  – en ond parallell av Justice Leauges medlemmar. Superman och resten av Justice League beger sig till denna alternativa dimension och gör sitt yttersta för att rädda den, och alla andra världar.

Motivering: Att utforska alternativa dimensioner är alltid kul. Med en heroisk Lex Luthor och President Slade Wilson (Deathstroke) har denna alternativa värld många intressanta infallsvinklar. Där Justice League är heroiska och rättvisa, är syndikatet dominerande och hänsynslösa, vilket ger spännande intrig och dialog mellan de två grupperna.

 Superman: The Movie (1978)

Foto: Warner Bros

Regi: Richard Donner

Manus: Mario Puzo (story) och David Newman, Leslie Newman och Robert Benton (filmmanus)

Med: Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman, Margot Kidder, m.fl.

Genre: Äventyr

Handling: Strax innan förstörelsen av planeten Krypton, skickar forskaren Jor-El sitt spädbarn Kal-El till jorden. Där han växer upp och blir sin adopterade världs förste, och främste superhjälte, Superman

Motivering: "You will believe a man can fly," lovade man, när filmen kom ut 1978. Och Richard Donner levererar (fortfarande) en känsla av under, med Superman: The Movie. Christopher Reeves är (fortfarande) den bästa tolkaren av Superman, trots upprepade försök att överträffa honom. Storyn kanske inte är lika intensiv som dagens publik är van vid, men filmen fångar verkligen essensen av de ursprungliga serierna.

The Killing Joke (2016)

Joker
Bild: DC Comics

Film: Batman: The Killing Joke (2016)

Regi: Sam Liu

Manus: Brian Azzarello, Brian Bolland

Med: Kevin Conroy, Mark Hamill, Tara Strong, Ray Wise m.fl.

Genre: Action, Animerat

Handling: Filmen utforskar Batmans relation och tillika konflikt med Jokern, men även hans relation till sin medhjälpare Batgirl. I själva verket heter hon Barbara Gordon, och är poliskommissarien Jim Gordons dotter. På nätterna hänger hon efter Batman på biljakter och i jakten på kriminella. Vilket Bruce Wayne aka Batman är måttligt road över, då Batgirl gärna gör som hon själv vill utan att fråga honom. Trots deras ansträngda förhållande återfinns det ändå en gnutta av vad man skulle kunna kalla kärlek.

Motivering: Batman: The Killing Joke är en dyster skildring av Batman-världen, och Mark Hamills skrämmande Joker är minnesvärd mycket tack vare det välskrivna manuset (var extra uppmärksamma på hans sista skämt). Detta är riktigt, riktigt bra.

 V för Vendetta (2005)

Foto: Warner Bros Pictures

Regi: James McTeigue

Manus: Alan More (original berättelse) Andy Wachowski och larry Wachowski

Med: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea och John Hurt.

Genre: Dystopi, Politisk thriller

Handling: I ett totalitärt England, ockuperat av en fascistiskt regering finner vi en maskerad vigilante känd som V (Hugo Weaving), som använder terroristiska taktiker för att bekämpa de förtryckare i den värld han nu lever. V räddar en ung kvinna som heter Evey (Natalie Portman) från den hemliga polisen och finner en allierad i sin kamp mot Englands förtryckare.

Motivering: V för Vendetta är visserligen inte för alla, den berör kontroversiella teman. Men filmen är även visuellt slående. Washowski-bröderna levererar ett kvicktänkt och tankeväckande manus. Där Hugo Weaving i synnerhet ger en engagerad rollprestation som gör det lätt att identifiera sig med denna maskerade anti-hjälte.

Wonder Woman (2017)

Gal Gadot som Wonder Woman
Foto: Warner. Bros

Film: Wonder Woman (2017)

Regi: Patty Jenkins

Manus: Allan Heinberg, Zack Snyder, Jason Fuchs

Med: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Connie Nielson och David Thewlis mfl.

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

Handling: Innan hon var Wonder Woman (Gal Gadot) var hon Diana, prinsessa hos de kvinnliga amazonkrigarna på ön Themyscira. Uppväxt i ett skyddat paradis möter hon den amerikanska stridspiloten Steve Trevor (Chris Pine) som berättar för henne om den massiva konflikten som rasar i världen utanför. Övertygad om att hon kan stoppa hotet, lämnar Diana sitt hem för första gången. I strid tillsammans med andra män i kriget för att avsluta alla krig, upptäcker hon till slut sina fulla krafter och sitt sanna öde.

Motivering: Det bästa med Wonder Woman är hanteringen av den ganska enkla och raka handlingen. Trots att filmens grundkoncept är bekant ligger fokus inte bara på ett påkostat klimax i slutet, utan mer på resan dit. Karaktärerna ges tid att utvecklas och man blir successivt mer involverad och berörd av deras resa. Det finns stunder av allvar men också stunder av humor, som till skillnad från många andra filmer i samma genre inte består av framtvingade one-liners eller blek slapstick.

Tonen sitter som handen i handsken, men svärdet i handen har Wonder Woman! Vi möts av flera kreativa och effektiva actionscener under resans gång.

Betyg: 4,5

Batman: Under the Red Hood (2010)

Foto: Warner Bros Animation

Regi: Brandon Vietti

Manus: Judd Winick

Med: Bruce Greenwood, Jensen Ackles, John DiMaggio, Neil Patrick Harris mfl.

Genre: Action, Animerat

Handling: Ett mysterium i Gotham City, Batman kämpar mot den mystiske Red Hood. En del hämnare, en del kriminell kingpin, Red Hood rensar Gotham på skurkar lika effektivt som Batman, förutom att han följer hans etiska kod. Att döda är ett alternativ. Gamla sår öppnas och begravda onda minnen grävs upp och förs fram i ljuset. Och vad har Jokern med det hela att göra?

Motivering: En både mörkare och personligare berättelse som behandlar komplexa teman. Fantastiska röstskådespelarinsatser och ett välskrivet manus är receptet på framgång. Under the Red Hood presenterar förutom en klockren story, en intressant karaktärsutmaning för Batman. Red Hood har ingenting emot att döda brottslingar, där det för Batman är vitalt att inte döda. Hans metoder och ideologi utmanas, hårt. Det här är Batman när det är som bäst.

Betyg: 5

The Dark Knight (2008)

Foto: Warner Bros Pictures

Regi: Christopher Nolan

Manus: Chistopher Nolan, Jonathan Nolan och David S. Goyer

Med: Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Gary Oldman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal m.fl.

Genre: Action, Thriller

Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) har kommit in i sin roll som Batman. Samarbetet med James Gordon (Gary Oldman) underlättar för polisens kamp mot organiserad brottlighet. När en ny spelare kommer in i matchen krävs mer än någonsin förut av Batman för att vinna. Jokern (Heath Ledger) sätter inte bara hans fysiska förmågor på prov, utan även hans psykologiska uthållighet. Ingenting är säkert och allting kan vara en fälla eller ett trick när Jokern är i farten.

Motivering: Heath Ledger är fenomenal som Batmans ärkefiende Jokern. Räcker det som motivering nog? För det är Jokerns film, denna andra installation i Nolans Batman-trilogi. Om inte annat erbjuder filmen förstklassig actionsekvens efter förstklassig actionsekvens. Varje ruta är presenterad till perfektion. Storslagen, djärv och en serietidningsfilm, samtidigt som den fortfarande är välgjord, spännande och engagerande.

Håller du med vår lista på de bästa DC-filmerna? Eller saknas någon av dina favoriter bland all superhjältefilm?

Tips: Vi har sammanställt de bästa filmerna under åren 2015-2017.

NÄSTA ARTIKEL