8 Italienska filmer om kärlek för att lysa upp februari

8 Italienska filmer om kärlek för att lysa upp februari

Edward Langert Wikström
Uppdaterad 03 december 2021 kl. 12:12 | Publicerad 24 januari 2021 kl. 16:01

Solen, vinet, värmen, människorna.

Filmtopp listar 8 italienska filmer som påminner oss om det soliga landet vid medelhavet.

Film är den ultimata terapin för den som vill fly verkligheten. Under rådande omständigheter behöver vi mer än någonsin få drömma oss bort till vackra platser och vilken plats är vackrare än Italien. Vad finns det att inte älska med det här landet? Solen, vinet, värmen, människorna - ljudet av vågor och känslan att hålla andan i klarblått saltvatten. Filmtopp listar här åtta italienska filmer om kärlek som tar oss från lägenhetens fyra väggar till Rom, Amalfikusten, Bari och Scicillien.

1. La Dolce Vita (1960)

När den stilige ungkarlen Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) inte arbetar som skvallerjournalist förströr han tiden med att festa tillsammans med Roms kändisar och intellektuella societet.

En kulturell ovisshet präglar efterkrigstidens italienska samhälle, som nu står utan Mussolini och kungahus, vilket delvis speglas i filmens sorglösa skönhet - vackra människor, ytlig lyx och glamourösa fester i den eviga staden som aldrig skildrats vackrare än i dessa svartvita scener.

La Dolce Vita
Marcello Mastroianni och Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi. Istället för att erbjuda förklaringar angående tillvaron präglas La Dolce Vita istället enbart av en melankolisk sensualitet. Foto: Riama Film.

2. Cinema Paradiso (1988)

Den numera vuxne stjärnregissören Salvatore Di Vita (som allt eftersom han blir äldre porträtteras av tre olika skådespelare) kallas fortfarande för Totò när han från sitt hem i Rom återberättar minnena från sin barndom.

Som pojke blir han vän med den gamle mannen Alfredo som äger biografen Cinema Paradiso i deras lilla hemby på Sicilien. Biografen men också vänskapen till Alfredo blir en källa av självförtroende och kultur för Totò, något som leder honom till en karriär som filmskapare. Mitt i denna rörande berättelse om vänskap, lycka och sorg är Cinema Paradiso i sig en hyllning till biografen som institution.

Cinema Paradiso
Philippe Noiret (t.v.) och Salvatore Cascio i Cinema Paradiso, som vann Italien Oscar för bästa utländska film 1989. Foto: Miramax

3. Pane, amore e… (1955)

Den hopplösa romantikern och karbabinjären Antonio återvänder till sin hemstad Sorrento för att överta rollen som chef för Kommunpolisen. Väl i hamnen introduceras han till sin nya hyresvärd, fiskhandlaren donna Sophia (Sophia Loren). Denna italienska femme fatale vill till varje pris själv överta lägenheten, utan större svårigheter får hon polischefen på fall - vilket förargar den fattige fiskhandlaren Nicola, som är galet förälskad i Sophia.

Pane, amore e... eller Scandal in Sorrento eller på svenska Kärlek, bröd och tusen kyssar är en kaosartad romantisk komedi såväl som en kulturskatt för alla Italienälskare.

Kärlek, bröd och kyssar
Sophia Loren och Antonio Cifariello i Pane, Amore e... Bilderna av Tyrrenska havet, den hetlevrade humorn och La Loren själv blir så nära en solsemester i Neapel vi nu kan komma under den rådande pandemin. Foto: Titanus.




4. C'eravamo tanto amati - Vi som älskade varandra så mycket (1974)

Ettore Scolas oförglömliga mästerverk som skildrar Italiens politiska och sociala utveckling genom tre decennier utifrån tre livsöden. Vännerna Antonio, Gianni och Nicola är partisaner som strider med motståndsrörelsen mot Nazityskland. När freden är vunnen går vännerna skilda vägar, trots deras olikartade livsöden sammanflätas de gamla vännerna genom att de alla är förälskade i samma kvinna - donna Luciana (Stefania Sandrelli).

Vi som älskade varandra så mycket
Vännerna Nicola (Stefano Satta Flores), Gianni (Vittorio Gassman) och Antonio (Nino Manfredi) i Vi som älskade varandra så mycket. Filmen vann Césarpriset för bästa utländska film 1977 och innehåller en egenartad cameo med Marcello Mastroianni. Foto: Studio S.

5. La vita davanti a sé (2020)

Den föräldralösa pojken Momo från Senegal har inga större ambitioner för framtiden. Hans vardag består av att langa droger åt den karismatiske gangstern Rossi samt att snatta väskor från människor på turistgatorna längst Baris kust.

När han en dag blir påkommen med att stjäla från den äldre damen Madame Rosa brister det för hans förmyndare och Momo placeras på ett nytt hem - som drivs av ingen mindre än just Madame Rosa. Till en början är det en svår relation, Madame Rosa är en bestämd och hetlevrad kvinna men allt eftersom närmar de sig varandra och Momo får nya bekantskaper i sitt nya hem.

Sophia Loren och Abril Zamora i La vita davanti a sé. En lågmäld men rörande film om vänskaper mellan generationer och religioner. Den smärtsamma hemligheten men också värmen som Donna Rosa bär på kunde inte gestaltats bättre av någon annan än fantastiska Sophia Loren, här i filmen 86 år gammal. Foto: Netflix.

6. La vita è bella - Livet är underbart (1997)

Den judiske servitören Guido har blivit förälskad i Dora, som är förlovad till den högt uppsatta fascisten och dumskallen Rodolfo. När Dora väljer Guido slår paret sig ner i ett vacker hus med trädgård, bildar familj och Guido öppnar en bokhandel i Arezzo, Toscana.

Livet är underbart men när Norditalien invaderas av Nazityskland 1944 krossas familjens lyckliga tillvaro. Landet tvingas nu böja sig för de nationalsocialistiska raslagarna och den judiska befolkningen förvisas, Guido med sonen Giosué sätts i koncentrationsläger. Trots misären och våldet tappar Guido inte sin känsla för humor, med fara för sitt liv låtsas Guido att det hela bara är en lek så att Giosué inte ska bli rädd.

La vita è bella
Roberto Benignis skådespel och regi skapar en virtuos film tyngd av sorg men frisk av humor och kärlek. La vita è bella är fortfarande den mest sedda icke-engelsktalande filmen på italienska någonsin. Inspirerad av Rubino Romeo Salmonìs bok. Foto: Miramax.

Bara kolla på Roberto Benignis tacktal på Oscarsgalan!

7. Il segno di Venere (1955)

Agnese (Sophia Loren) är en ung vacker kvinna som hela tiden uppvaktas av män, hon bor i Rom tillsammans med sin moster, morbror och sin kusin Cesira som har det motsatta problemet med män. Trots att familjen är konservativ med äldre värderingar om hemgift och kvinnans roll i köket så utforskar Agnese och Cesira den eviga staden i jakt på lycka.

I detta svartvita drama följer vi även den fattiga poeten Vittorio samt den dubiösa - alltid solglasögonprydda - skurken Alberto som säljer stulna bilar.

 Il segno di Venere
På bilden Sophia Loren. Det är uppfriskande med regissörer som ger djup även till sina kvinnliga karaktärer istället för att bara ge de ett namn. Agneses glödande självförtroende och jakt på äkta kärlek är vad som skiljer Il segno di Venere m. fl. från de så många tröttsamt problematiska franska filmer där en ung kvinna alltid faller i armarna på en äldre man. Foto: Titanus.

8. Malèna (2000)

10 Juni, 1940. Den 12 årige Renato upplever tre händelser som kommer förändra hans liv - han får en ny cykel, Italien går in i andra världskriget och han ser kvinnan Malèna gå nedför gatan vid kusten.

Malèna är kvinnan alla män i Castelcuto sneglar efter, donnan som alla stadens kvinnor avskyr. Då hennes make har gått ut i kriget mot England i Nordafrika så lever hon ensam. Hennes frihet att själv välja hur hon klär sig provocerar den lilla staden i en tid där kvinnor praktiskt taget enbart existerar genom män - som mamma eller fästmö. Ja, alla har en åsikt om Malèna, alla förutom Renato, som bara vill älska henne och skydda henne från stadens elakheter.

Monica Bellucci i Malèna. Alla i staden ser henne som ett objekt, förutom en liten pojke som blir vittne till allt illa som drabbar henne under kriget. Han gör sitt bästa för att skydda henne samtidigt som han tampas med pubertetens alla överraskningar. Foto: Medusa Distribuzion/Miramax.

MER LÄSNING: 10 lågbudgetfilmer ALLA filmälskare måste se!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL