Oppenheimer har lämnat folk "helt förkrossade"

Åtta filmer för dig som inte får nog av Oppenheimer

Filmtopp
Uppdaterad 25 augusti 2023 kl. 13:55 | Publicerad 06 augusti 2023 kl. 14:00

Med vetenskapsmannen eller bomben i fokus!

"Oppenheimer" har blivit en ny succé för Christopher Nolan och världen över pratas det om vetenskapsmannen Robert J. Oppenheimer – atombombens fader. Därför passas vi på att lista åtta filmer med kopplingar till Oppenheimer och/eller hans bomb.

Här kommer en lista med åtta filmer för dig som gillade Christopher Nolans senaste storfilm Oppenheimer (så typ alla) med fokus på antingen vetenskapsmannen själv – eller hans atombomb i fokus.

Varje film har sin egen unika anknytning till Oppenheimers liv och vetenskapliga bidrag – eller rädslan som följde med atombomben. Klicka på titlarna för att se var de går att streama, enjoy!

Dr. Strangelove
Peter Sellers i "Dr. Strangelove". Foto: Columbia Pictures

Åtta filmer för dig som inte får nog av Oppenheimer

  1. Fail-Safe (1964) – En spännande dramafilm som följer en potentiell kärnvapenkrigskris mellan USA och Sovjetunionen och de desperata ansträngningarna för att förhindra ett fullskaligt kärnvapenangrepp. Regisserad av mästaren Sidney Lumet och med Henry Fonda i huvudrollen.

  2. On the Beach (1959) – En postapokalyptisk, rosad pärla, som visar mänsklighetens sista dagar efter ett kärnvapenkrig, med överlevande som lever under dödsdomen från radioaktiv förorening.

  3. Krigsspel (1966) – Ett kontroversiellt, brittiskt dokudrama, som undersöker effekterna av ett kärnvapenkrig på en stad och dess invånare. Belönades med en Oscar!

  4. Rött hav (1995) – En klassisk militärthriller med Denzel Wshington och Gene Hackman – och i regi av Tony Scott – som utforskar kärnvapenkommandon och de moraliska dilemman som uppstår under ett hot om kärnvapenkrig.

  5. Dr. Strangelove (1964)Stanley Kubricks mästerliga, satiriska komedi skildrar en fiktiv konfrontation mellan supermakterna under kalla kriget. Filmen belyser de faror som är förknippade med kärnvapen och de absurda aspekterna av kärnvapenkapplöpningen. En tvättäkta klassiker!

  6. WarGames (1983) – En spännande sci-fi thriller om en tonåring som oavsiktligt aktiverar en kärnvapenhotande dator och måste försöka förhindra kärnvapenkrig. Med Matthew Broderick på rollistan. Filmen nominerades till tre Oscars.

  7. Good Night, and Good Luck (2005) – Denna film, regisserad av George Clooney, handlar om journalisten Edward R. Murrows kamp mot den antikommunistiska häxjakten under 1950-talet, vilket indirekt berör hur det politiska klimatet påverkade Oppenheimer efter andra världskriget. Spännande komplettering till Nolans film som visar en annan del av den politiska superparanoia som präglade USA.

  8. Einstein and Eddington (2008) – Även om den inte är direkt relaterad till Oppenheimer, undersöker denna film Albert Einsteins arbete och hans relation med brittiska astronomen Arthur Eddington under första världskriget. Den ger inblickar i vetenskapens framsteg och dess inverkan på världshistorien. Sett till att Oppenheimer utvecklade Einsteins teorier och hade den briljante mannen som någon sorts mentor, anser vi att den förtjänar en plats på vår lista.

Vi hoppas att du med dessa filmtips hittar någon film som du aldrig sett tidigare.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL