Serietidningarna att läsa inför "Batman v Superman"

Serietidningarna att läsa inför "Batman v Superman"

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 mars 2016
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 mars 2016

En efterlängtad dust mellan två superhjältar.

Det finns få filmer som jag haft så stor förväntan inför som Batman v Superman. En film jag har sett fram emot sedan jag var i åttaårsåldern och såg på den tecknade Batman-serien. Redan då drömde jag om att se Superman och Batman tillsammans på den vita duken.

Batman_v_superman
Batman v Superman Foto: Warner Bros.

Åren gick och vi hoppar fram cirka 14 år till sommaren 2013. Jättekonventet San Diego Comic­Con är i full gång och då släpps bomben som många serietidningsfans väntat länge på; Batman och Superman kommer att mötas för första gången på den vita duken i en film­ regisserad av Zack Snyder (Man of Steel). Jag stod där med hakan i golvet och kunde inte tro att det var sant. Sedan dess har jag följt filmens utveckling steg för steg och nu är det äntligen bara ett fåtal dagar kvar till premiären.

För att hedra detta historiska ögonblick kommer jag att ge lite tips på serietidningar som ni kan läsa i förberedelse för Batman v Superman. 

The Dark Knight Returns (1986)

darkknight
Foto: DC Comics

Handling: Boken utspelar sig i ett “mörkt”, sent 80-­tal och Gotham har plågats av våldsamma gäng tillräckligt länge för­ att få Batman att komma ur sin “exil” och börja bekämpa brott igen.

Därför bör du läsa den:​ D​etta är enligt mig och många serietidningskännare den bästa serietidningen som har gjorts. The Dark Knight Returns är en form av “re­imagining” av Batman ­som äldre, våldsammare och muskulösare. Batman v Superman har många influenser från detta epos, bland annat är den mekaniska dräkten som Batman använder i strid mot Superman direkt tagen från denna serietidning. Det finns även en animerad film som baseras på serietidningen.

Justice League of America: Tower of Babel (2000)

justiceleague
Foto: DC Comics

Handling: B​atman har en back­up plan på hur han ska kunna besegra Justice League om teamet skulle gå över till den onda sidan. Dessa planer blir stulna av en tredje part och som sedan används mot hela teamet (Flash, Superman, Wonder Woman, Green Lantern, Martian Manhunter) och skapar glidningar bland superhjältegänget.

Därför bör du läsa den: B​en Afflecks porträttering av Batman i Batman v Superman ser ut att basera sin cynism och paranoia från denna serietidning. I en trailer frågan Batman Alfred vad som händer om Superman går över till den onda sidan.

Justice League: Origin (2011)

justiceleagueorigin
Foto: DC Comics

Handling: D​etta är en “reboot” av DC:s serietidningar och handlar om hur superhjälte­teamet Justice League bildas för att möta ett kosmiskt hot i form av superskurken Darkseid som tänker ta över jorden.

Därför bör du läsa den: Warner Bros och DC:s kommande filmer baseras mycket på denna “reboot” av serierna eftersom man inkluderar karaktärer som Cyborg, Aquaman, The Flash, Wonder Woman, Green Lantern, Superman och Batman. Nästa år släpps även den första Justice League-­filmen med dessa karaktärer.

Batman: Hush (2003)

batmanhush
Foto: DC Comics

Handling: B​atman jagas av en före detta barndomsvän som vet om hans hemliga identitet. Flera “cameos” av kända Batman­skurkar dyker upp, bland andra Killer Croc, The Joker, Poison Ivy (som får Superman att slåss mot Batman) och Catwoman (som även har en romantisk relation med Bruce Wayne).

Därför bör du läsa den: B​ra skriven story, fantastisk art­design och det är tydligt hur mycket Zack Snyder har tagit sin inspiration härifrån när det kommer till Batman­dräkten. Även i denna historia slåss Batman mot Superman och man får en inblick i Batmans resonemang i varför ingen skulle vinna i en fight mellan de två.

Markus Mattila