Återblick: röka och kröka i svensk TV

Återblick: röka och kröka i svensk TV

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 11 juni 2017 kl. 18:06

Det var annorlunda förr...

Filmtopp tittar tillbaka på rökning och krökning i svensk TV och hur de olika arrangörerna gick tillväga för att skapa sina stämningar.

Nej, den här texten är inte beställd av IOGT-NTO. Någon lobbyverksamhet mot alkoholkonsumtion i svensk TV känns inte nödvändig. Visst dricks det i rutan ibland, men då oftast i ändamålsenliga sammanhang. Det kan handla om programserier som Den stora ölresan (SVT), uppsluppna matlagningsformat på TV4 som Pluras kök, eller för all del, dryckestips i morgonsoffor – den förstnämnda har för säkerhets skull en inledningstext som varnar för att medverkande personer är berusade och uttrycker sig positivt om alkohol. Undantaget en och annan dokusåpa, ger svensk TV ett rekorderligt intryck.

Det brukar skämtas om 1980-talets moralpanik, men det stämmer bara delvis att det var mer tillknäppt förr. Kanske som en motreaktion, blev det under senare delen av 1980-talet och början av 1990-talet populärt med pratprogram som ägde rum i krogmiljö, eller återskapad sådan. Det goda samtalet skulle vara avslappnat och föras över bira och/eller cigg.

Nedanstående urval är långt ifrån heltäckande; gubbfesten fordrar vidare studier.

Nattsudd (1985-1991, SVT)

Surrkusarna Björn Wallde och Svante Grundberg når sin peak 1988, när någon generös själ ger dem tillåtelse att spela in skivan Dra på stan. I singeln Natt-rapp koketterar duon med sin ohälsosamma livsstil. En YouTube-användare hävdar att han utan framgång pitchade låten som förslag till Fredrik Strages “De 100 största rockögonblicken på YouTube”-lista 2007.

Svepet (1988-1990, SVT)

Intervjuprogram, som på lokal. För autentisk krogkänsla lät man vanligt folk mingla i bakgrunden. I klippet – uppmärksammat i 100 höjdare med Filip och Fredrik – ser vi hur Jan Guillou lämnar studion efter att ha blivit irriterad på John Chrispinssons frågor om vapen och machokultur. Stellan Skarsgård håller ansträngd men god min.

Diskutabelt (1989-1990, TV3)

Med amerikanska The Morton Downey Jr. Show som förebild, slog Robert Aschberg igenom i debattprogrammet Diskutabelt. Förutom en bufflig stil och förkärlek till heta debattämnen, förstärktes slugger-auran av ett nonchalant och konstant rökande. I ett klassiskt avsnitt medverkar Anders Borg och blir av en äldre, dansk herre kallad “revolutionär, på ett farligt sätt”.

Kafé Korrekt (1990-1991, SVT)

Efterföljare till Studio Korrekt på P3, som sändes under Kalla krigets sista andetag. Upplägget var DDR-kitschig satir, där gästerna ställdes mot väggen under Stasi-liknande förhör. Få kan se så självklart vardagsdekadenta ut som Stig Larsson, ett av “offren” som utsattes för Mikael Maksymenko och Göran Linderoth.

Måndagsklubben (1996-2000, Kanal 5)

Moderatorn Caroline Giertz (senare ersatt av Anna Wennerholm) flankerades av polarna Claes Malmberg och Lennie Norman, som hade fritt utrymme att prata om det de hade på hjärtat för stunden. Praktiskt nog satt trion och inbjudna gäster vid ett större barbord. I detta avsnitt får kvinnan veta sin plats redan från start. Härskarteknik 1A.

Vilket program i svensk tv – där det sups och röks – minns du bäst?

Anders Nilsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL