Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Är detta årets julvärd 2017 – Filmtopp spekulerar

Är detta årets julvärd 2017 – Filmtopp spekulerar

Sebastian Håkansson | Lista
29 november 2017
Sebastian Håkansson | Lista
29 november 2017

Vem får tända årets ljus?

Rollen som julvärd i SVT är ett prestigefyllt uppdrag och kan ses som en hedersbetygelse. Sedan jul-ikonen Arne Wise tackade för sig har vi år för år fått en ny julvärd i rutan. Förra året var det Sanne Nielsen som tände ljuset och hon avslöjades redan den 8:e november, men i år lyser julvärden än så länge med sin frånvaro. SVT har förklarat att den person som fått årets uppdrag har ett späckat schema:

Vem blir det?
Foto: Sveriges Radio

Det handlar helt enkelt om att den aktuella personen varit för upptagen med att hinna med en pressträff inför uppdraget, skriver Expressen.

I måndags (27/11) kom beskedet att offentliggörandet kommer att ske måndagen den 4 december. För att höja temperaturen ett par snäpp till har vi på Filmtopp skapat en lista med vilka kandidater det kan stå emellan. Observera att denna lista är gjord enbart på våra fria spekulationer.

5. Kungen

Nu skjuter vi friskt från höften, men vem om inte Kungen har ett späckat schema? Under 67 år firade kungafamiljen jul tillsammans med prinsessan Christina och hennes familj. Men för två år sedan bröt de traditionen eftersom de båda familjerna hade börjat växa – och firar nu på skilda håll. Sedan dess har kungafamiljen vuxit sig ännu större med fler barnbarn och med fler svärföräldrar. Kan livspusslet helt enkelt bli för svårt att lägga vilket möjliggör att Kungen stället flyr till TV-rutan?

Förutom att Kungafamiljen brukar figurera i diverse julspecialer kring juletid på SVT, greppar vi ett halmstrån från julbocken att Kungen blir julvärd utifrån citatet:

– När du vet vem det är kommer du förstå, säger Åsa Paues, kommunikationsansvarig på SVT.

Sannolikhetsfaktor: 

4. Leif GW Persson

Enligt ett spelbolag är oddsen lägst på att årets julvärd 2017  blir Leif GW Persson. Vad som ställer till det är att Polisprofessor  redan uttalat sig i frågan i Aftonbladet. Där berättar han att han fått frågan förr och alltid tackat nej. I år har han inte ens fått frågan.

– Jag firar alltid jul med min familj, så är det, säger Leif GW Persson till tidningen.

Sannolikhetsfaktor:  Betygssymbol för 3 av 5

3. Arne Weise

Under hela trettio år, till och med julen 2002, var Arne Weise julvärd i SVT på julafton (han var inte julvärd 1979, 1988, 1989 och 1990). I samband med att han skulle fylla 65 år, 1995, aviserade han att han hade för avsikt att sluta, men beskedet möttes av mycket stora protester som ledde till att han fortsatte ytterligare sju år.

Arne är utan tvekan en rätt person för jobbat och kan onekligen leva på gamla meriter om han skulle bli tillfrågad. Varför Arne, kanske något oväntat platsar på vår lista beror helt enkelt på att han kan vara plan B för SVT. Det kan vara som så att årets julvärd kan ha hoppat av och det är därför vi inte fått något besked ännu. Vilka kandidater finns då kvar?

Sannolikhetsfaktor:  Betygssymbol för 3 av 5

2. Robert Gustafson

Han har beskrivits som Sveriges roligaste person och kan onekligen gå hem i rutan med precis vad som helst. Just nu är Gustafson dessutom dubbelt aktuell. Å ena sidan är han aktuell med en ny P-rulle, som släppts på DVD, och i veckan blev det klart att han kommer medverka i nästa års melodifestival.

För ett litet tag sedan kunde vi se Robert i Helena Bergströms En jävla Jul och lite längre fram kommer han medverka i en film om Gröna Lund.

Sannolikhetsfaktor: 

1. Lotta Lundgren

En annan stark personlighet som har låga odds hos spelbolagen är Lotta Lundgren. Under flera år har Lotta tillsammans med Erik Hagman lätt den mycket populära serien Historieätarna hos SVT i vilken de även gjorde ett specialavsnitt på temat jul. De har även gjort julkalendern, 1000 år till julafton och kommer från den 7 december synas i den helt nya programserien "Bye bye Sverige" på SVT.

Att Lotta just nu har ett späckat schema kan Filmtopp befara. Hon och Erik är nämligen just nu ute på turné med sin julföreställning  "Alla kan äta julbord" som spelas i Göteborg, Stockholm och Malmö. I samband med showen försökte vi få till en intervju med Lotta, som tyvärr var omöjligt med ett "allt för späckat schema".. Vidare går sista föreställningen i Göteborg den 2 december för att sedan förflytta sig till Stockholm, i staden där pressträffen kommer (?) att äga rum den 4 december..

Vi ser alla tecken i skyn och tippar att årets julvärd 2017 kommer bli Lotta Lundgren!

Sannolikhetsfaktor:  

Måndagen den 4 december får vi se om vår profetia kommer slå in. Det är så årets julvärd 2017 kommer att presenteras.