Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Amy Adams 9 bästa rollprestationer – Vilka har du sett?

Amy Adams 9 bästa rollprestationer – Vilka har du sett?

Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 november 2022

En av vår tids största skådespelerskor

Amy Adams debuterade för över 20 år sedan och har i detta nu redan hunnit spela in över 50 filmer innan hon ens fyllt 50. Här är hennes bästa roller.

Just nu är Amy Adams aktuell med uppföljaren Avförtrollad Disney+ där hon upprepar sin roll som prinsessan Giselle, 15 år efter den första filmen. Under karriären har hon erhållit sex Oscarsnomineringar, men ännu inte fått lov att gå upp på den guldprydda scenen och greppa tag i den åtråvärda statyetten. Men det är bara en tidsfråga.

Adams publika genombrott kom med Catch Me if You Can (2002) där hon regisserades av Steven Spielberg och fick spela mot Tom Hanks och Leonardo DiCaprio. Från att spela godhjärtad flickvän i tidigare nämnd film, via framgångsrik språkforskare (Arrival) till att spela en missbrukande mamma i Hillbilly Elegy (2020) har Adams visat på sin bredd som skådespelerska.

Just nu kan vi njuta av hennes senaste film Avförtrollad på Disney+, men vi kan också upptäcka och återse gamla godingar i Adams gedigna filmografi. Här nedan kommer nio tips på sevärda filmer med några av Amy Adams främsta rollprestationer. Har du sett alla?

Amy Adams nio bästa rollprestationer

Förtrollad
Amy Adams som sagoprinsessa. Foto: Disney

Förtrollad (2007)

Den vackra och fagra prinsessan Giselle (Amy Adams) skickas från den magiska fantasivärlden och stegar upp ur ett brunnslock mitt på Manhattan, New York. Inte nog med att hon får möta en ny turbulent värld där hon har svårt att passa in, hon måste även försöka hitta tillbaka till sitt hem, som dessutom är animerat. Det blir ett hejdundrande äventyr med mycket humor, förvecklingar och kärlek.

Finns på: Disney+, Blockbuster, SF Anytime, Viaplay, Rakuten TV, iTunes.

Doubt
Philip Seymour Hoffman och Amy Adams. Foto: Disney

Tvivel (2008)

I en hårt disciplinerad katolsk skola i Bronx försöker skolans präst (Philip Seymour Hoffman) att mjuka upp reglerna till rektorns (Meryl Streep) stora förtret. Mellan dem båda står den vänliga och godtrogna Syster James (Amy Adams), som börjar misstänka att prästen utför sexuella inviter mot skolans nya, och enda, svarta elev. Filmens riktning går sedan mot att försöka få bort prästen från skolan och skipa rättvisa, men som filmens titel lyder, är han verkligen skyldig eller finns det några tvivel om misstankarna?

Finns på: HBO, Blockbuster, iTunes, SF Anytime.

Julie and Julia
Foto: Sony Pictures

Julie & Julia (2009)

Nora Ephron (När Harry mötte Sally) svarade för både regi och manus när Meryl Streep och Amy Adams möttes för andra gången på filmduken. En livskrisande Julie Powell (Amy Adams) bestämmer sig för att utföra ett enormt stort matlagningsprojekt. Hon ska laga 524 maträtter och alla ska göras efter kändiskocken Julia Childs (Meryl Streep) recept. Genom Julies blogg uppmärksammas hennes projekt och hon får en nära kontakt med sina följare. Publiken får ta del av Julias uppgång som kock efter andra världskriget parallellt med Julies matbloggande.

Finns på: Netflix, Viaplay, Amazon Prime Video, Blockbuster, iTunes, SF Anytime, Rakuten TV.

The Master med Amy Adams
Foto: Noble Entertainment

The Master (2012)

Amy Adams spelar Peggy Dodd, fru till Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) som tar den supande och livskrisande Freddie Quell (Joaquin Phoenix) under sitt beskydd. Detta är ett högkvalitativt drama av mästerregissören Paul Thomas Anderson, som sällan gör publiken besviken. Handlingen kretsar kring rörelsen ”The cause” där Dodd är ledaren som sprider sina läror och har förhoppningen om att få folk, som Quell, på en bättre väg i livet. En extra rolig detalj är att Lena Endre är med på ett hörn tillsammans med andra stora namn såsom Laura Dern, Jesse Plemons och Rami Malek.

Finns på: Cineasterna, Amazon Prime Video, TriArtPlay, Blockbuster, iTunes, SF Anytime.

Ensemblen i American Hustle
Foto: Noble Entertainment

American Hustle (2013)

Irving Rosenfeld (Christian Bale) och Sydney Prosser (Amy Adams), lever ett extravagant liv när de plötsligt blir påkomna av FBI-agenten Richard DiMaso (Bradley Cooper). De väljer sedan att samarbeta med FBI för att undkomma fängelse. Plötsligt har deras vardag förvandlats till en enda cirkus där det är viktigt att fundera på vem man kan lita på? Och vem man ska akta sig för?

Filmen är ett lite drygt 2 timmar långt drama med påkostade kostymer och scenografier. De tio Oscarsnomineringarna säger en del om dess framgång, inte minst Amy Adams skickliga skådespeleri som gav henne en Golden Globe.

Finns på: Viaplay, Cineasterna, Amazon Prime Video, Blockbuster, Rakuten TV, iTunes, SF Anytime.

Her
Foto: Sony Pictures

Her (2013)

En egendomlig film om vårt nya moderna och teknologiska samhälle där Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) utvecklar en nära relation till ett operativsystem där rösten Samantha (Scarlett Johansson) pratar med honom dag efter dag. Twomblys liv fortgår slentrianmässigt och efter upprepade misslyckade dejter börjar han fundera på om han verkligen är gjord för en relation med en annan människa.

Adams spelar hans granne som ger uttryck för osäkerhet och tvivel. Det som man som publik tar med sig från filmen är hur pass tidsenlig historien är och att den antagligen är mer aktuell i dag, 2022, än vad den var när den hade premiär. Genom elektroniken blir vi mer inåtvända och inte lika öppna för mänskliga relationer, något som filmen understryker gång på gång.

Finns på: Netflix, Amazon Prime Video, Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, iTunes.

Big Eyes
Foto: Scanbox Entertainment.

Big Eyes (2014)

I regi av Tim Burton tar sig Amy Adams an rollen som den begåvade konstnären Margaret Keane. Filmen har verklighetsbakgrund, vilket alltid är ett plus och ger ett större engagemang till filmens berättande. Margaret åker, tillsammans med sin dotter, till San Fransisco för att ta nästa steg i karriären. Relativt fort träffar hon den genomkarismatiske konstnären Walter Keane (Christoph Waltz) som hon inleder en relation med och ett, tu, tre klämtar bröllopsklockorna. Margarets karriär pekar uppåt, desto trögare går det för Walter och han börjar utveckla en svartsjuka över Margarets framgångar.

Finns på: Cineasterna, Blockbuster, iTunes, SF Anytime.

Arrival
Foto: Sony Pictures

Arrival (2016)

Denis Villeneuve – antagligen en av världens mest kända regissörer i detta nu, efter succéer såsom Blade Runner 2049 (2017) och förra årets stora blockbuster Dune (2021) – ligger även bakom denna film. Efter att utomjordiska skepp landat på olika platser på jorden blir det språkforskaren Louise Banks uppgift att försöka ta reda på deras avsikt och viktigast av allt; försöka kommunicera med dem.

Med ett fantastiskt vackert foto och välgjorda utomjordingar blir filmen oerhört spännande och ligger i framkant när det kommer till filmer som tar grepp om det oförklarliga från yttre rymden. För dig som ogillar att se utomjordingar på film kan vara lugn, i denna film får vi träffa utomjordingar som ligger ett par stora steg ifrån Ridley Scotts Alien (1979), i alla fall när det kommer till läskighet.

Finns på: C More, Viaplay, HBO Max, Rakuten TV, iTunes, Blockbuster, SF Anytime.

Vice
Foto: SF Studios

Vice (2018)

En av världens mest kända vicepresidenter, Dick Cheney, står i rampljuset i denna film, regisserad av Adam McKay. En oigenkännlig Christian Bale spelar Cheney och Adams hans fru, Lynne Cheney. Filmen tar avstamp under 1960-talet då det, framtida, äkta paret möts. Resan fram till rollen som vicepresident är som bekant kantad av problem. Han har svårt att klara studierna på Yales universitet och svårt att hålla sig borta från spriten. När han väl blir vicepresident har han fullt upp med att hantera USA:s starkt kontroversiella invasion av Irak. Vid sidan av politiken står frun och får ständigt honom till att bli en bättre version av sig själv.

Finns på: Viaplay, Rakuten TV, Blockbuster, SF Anytime, iTunes.

Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL