The Mandalorian (säsong 3)

Alla Star Wars-serier – existerande och kommande titlar

Filmtopp
Uppdaterad 02 mars 2023 kl. 12:03 | Publicerad 01 mars 2023 kl. 19:03

Din guide till galaxens alla Star Wars-serier

Star Wars-universumet växer och växer för varje år som går. De senaste åren har franchisen i första hand expanderat med nya serier – men det är knappast ett nytt fenomen. Star Wars-serier har producerats sedan 80-talet och genom åren har en stor mängd satsningar fått se dagens ljus.

Redan 1985, två år efter att George Lucas ursprungliga trilogi hade avrundats, sjösattes de första Star Wars-serierna. Det var de i dag relativt okända animerade tv-serierna Droids och Ewoks som var först ut. Efter dessa kortlivade experiment dröjde det enda till 00-talet innan det återigen var dags att ge nya produktioner en chans. 

Sedan dess har det bara pekat i en riktning och med Disneys uppköp av Lucasfilm och inträdet av Disney+ på streamingmarknaden har antalet Star Wars-serier ökat med ett lavinartat tempo.

Nedan listar vi samtliga tv-serier som producerats inom Star Wars-franchisen – och titlarna som väntar på oss runt hörnet. Listan är indelad i tre sektioner:

 1. Star Wars-serier
 2. Animerade Star Wars-serier
 3. Kommande Star Wars-serier

Alla Star Wars-serier

Alla Star Wars-serier – existerande och kommande titlar
Foto: Disney+

The Mandalorian (2019–)

The Mandalorian blev starten på en ny era för Star Wars-franchisen. Den Jon Favreau-ledda serien var den första av Disneys live-action-serier inom universumet och seriens tredje säsong har precis haft premiär (med fler planerade).

Serien utspelar sig några år efter Jedins återkomst (1983) och följer en Mandalorian som bildar en oväntad och omaka – men otroligt älskvärd – duo med varelsen de flesta lärt känna som "Baby Yoda".

Alla Star Wars-serier – existerande och kommande – The Book of Boba Fetttitlar
Foto: Disney+

The Book of Boba Fett (2021–2022)

I The Book of Boba Fett får vi, som titeln antyder, följa franchisefavoriten Boba Fett. Serien utspelar sig under samma era som The Mandalorian och följer prisjägaren Boba Fett när han tillsammans med Fennec Shand tar över Jabba the Hutts tidigare territorium och verksamhet.

Alla Star Wars-serier – existerande och kommande – Obi-Wan Kenobi titlar
Foto: Disney+

Obi-Wan Kenobi (2022)

Miniserien Obi-Wan Kenobi ger oss en inblick i vad som hände med Obi-Wan mellan händelserna i prequel-trilogin och originaltrilogin. Medan Obi-Wan vakar över en ung Luke Skywalker på håll, får han i uppdrag att rädda Leia, som har kidnappats. 

Ewan McGregor repriserade rollen som Obi-Wan Kenobi i serien.

Alla Star Wars-serier – existerande och kommande titlar – Andor
Foto: Disney+

Andor (2022–)

Andor blev den första Star Wars-serien sedan The Mandalorian som generellt sett uppskattades av både kritiker och tittare. Serien följer Cassian Andor (Diego Luna), fem år innan händelserna i Rogue One: A Star Wars Story (2016) och förtäljer hur Rebellalliansen etablerades samt hur Andor blev en del av den.

Serien har förnyats med en andra säsong.

Star Wars: Visions
"Star Wars: Visions". Foto: Disney+

Alla animerade Star Wars-serier

Droids (1985–1986)

Droids släpptes simultant med Ewoks 1985 och följer C-3PO och R2-D2 på deras äventyr. Serien sändes i 13 avsnitt (en säsong), plus ett specialavsnitt.

Ewoks (1985–1986)

Både Ewoks och Droids utspelar sig före originaltrilogin, men som namnet antyder hade Ewoks ett fokus på de lurviga små liven vi lärde känna i Jedins återkomst. Ewoks överlevde aningen längre än Droids och sändes i två säsonger på 13 avsnitt vardera.

The Clone Wars (2008–2020)

The Clone Wars såg dagens ljus efter att George Lucas startade upp Lucasfilm Animation för att producera den första datoranimerade serien från Lucasfilm. Serien sjösattes tillsammans med en långfilm med samma namn och den pågick i sju säsongen. Den sjunde och sista säsongen släpptes på Disney+ sex år efter den sjätte säsongen hade sänts.

The Clone Wars-serie utspelar sig huvudsakligen mellan Klonerna anfaller (2002) och Mörkrets hämnd (2005).

Rebels (2014–2018)

Den första CGI-animerade serien som Disney producerade efter sitt uppköp av Star Wars var Rebels. Serien utspelar sig åren som leder upp till originaltrilogins första film. Med andra ord under samma period som Andor och Rogue One.

Resistance (2018–2020)

Resistance blev den första animerade Star Wars-serien som hade en anime-inspirerad animationsstil. Handlingen kretsar kring en av motståndsrörelsens piloter och utspelar under tiden för händelserna i The Force Awakens (2015), The Last Jedi (2017) och under perioden som leder upp till The Rise of Skywalker (2019).

The Bad Batch/Uslingarna (2021–)

The Bad Batch, som Disney envisas med att kalla för Uslingarna på svenska, blev inte den första animerade serien att produceras för Disney+ (sista säsongen av The Clone Wars var före), men det blev den första som inte redan existerade med tidigare säsonger. Serien utspelar sig efter The Clone Wars-serien.

Visions (2021–)

Detta unika koncept är en antologiserie som utspelar sig i Star Wars-universumet. Avsnitten är serien är alla skapade i anime-stil med olika upphovsmän för respektive avsnitt.

En ny säsong kommer till Disney+ i maj 2023.

Tales of the Jedi (2022–)

Även Tales of the Jedi är en antologiserie, där tre av avsnitten i den första säsongen följer Ahsoka Tano och de andra tre följer Count Dooku och hans padawan Qui-Gon Jinn. Händelserna utspelar sig med andra ord före prequel-trilogin.

Animerade kortfilmsserier:

 • Clone Wars (2003–2005)
 • Blips (2017)
 • Forces of Destiny (2017–2018)
 • Galaxy of Adventures (2018–2020)
 • Roll Out (2019–2020)
 • Galaxy of Creatures (2021–2023)
 • Galactic Pals (2022)

Det existerar även flertalet LEGO Star Wars-serier.

Ahsoka
Rosario Dawson som Ahsoka. Foto: Disney+

Kommande Star Wars-serier

Young Jedi Adventures (animerad)

Young Jedi Adventures är en kommande animerad serie som riktar sig till den yngre publiken och följer en grupp ynglingar när de lär sig hantera kraften.

Premiär: 4 maj 2023

Ahsoka

Ahsoka, med Rosario Dawson i titelrollen, landar på Disney+ senare under 2023 och ska utspela under samma period som The Mandalorian.

Premiär: 2023

Skeleton Crew

Kommande Skeleton Crew förväntas hitta till Disney+ någon gång under 2023. Serien beskrivs som en coming-of-age-berättelse i Spielbergs anda och Jude Law har dessutom annonserats ha en roll i serien.

Premiär: 2023

The Acolyte

Än så länge vet vi inte alltför mycket om kommande The Acolyte, men serien ska ha ett fokus på kvinnliga karaktärer och förutspås bryta ny mark inom Star Wars universum både när det kommer till miljöer och när den utspelar sig. Det har sagts att serien ska utspela sig cirka 100 år före Det mörka hotet (1999).

Premiär: Ej annonserat

Lando

Kultkaraktären Lando Calrissian blir nästa karaktär från originaltrilogin som får sin egen serie. Det har avslöjats begränsat med information även om denna serie, men det ska ha förhandlats med Donald Glover om att spela rollen som Lando, vilket han även gjorde i Solo: A Star Wars Story (2018), vilket skulle kunna innebära att serien utspelar sig under samma tidsepok.

Premiär: Ej annonserat

Rangers of the New Republic

Det finns begränsat med information även om Rangers of the New Republic, men serien ska följa samma tidslinje som The Mandalorian och kretsa kring X-Wing-piloter.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL