Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i Titanic. Foto: 20th Century Fox.

Alla hjärtans dag: vi listar filmvärldens vackraste (och vidrigaste) kyssar!

Fredrik Edström
14 februari 2023 kl. 14:02

Här ska tungorna dansa!

Filmvärlden har så gott som alltid intresserat sig för romantik med allehanda kärlekshandlingar som hör till. Därför tänker jag, nu på alla hjärtans dag, bjuda på min högst personliga lista över filmkyssar, så väl vackra som direkt frånstötande!

Alla hjärtans dag är här igen till mångas stora glädje, men även en del avsky. Dagen är sannerligen uppdelad i två falanger där den ena sidan njuter av att skandera sin kärlek med choklad, tända ljus och gulligull. Den andra sidan avvisar firandet som ett kommersiellt jippo som kapitaliserar på människors ömhetsbehov och fyller krösus sorks feta plånbok ännu mer. Det finns en polarisering kring alla hjärtans dag, helt enkelt.

I dag tänker jag därför hålla två tankar i huvudet samtidigt i min hyllning till Sankt Valentin. Jag tänker lista filmvärldens vackraste och vidrigaste kyssar i ett desperat försök att hitta en gyllene medelväg mellan barrikaderna av krigare. Ibland kan en kompromiss vara den ljuvaste kärleksförklaringen av alla, eller hur?

Jag listar mina fem favoriter i kategorierna vackraste och vidrigaste och ska försöka, i de fall som det är möjligt, att inkludera kyssen i en videosnutt. Värt att poängtera är att detta är mina favoriter och är inte på något vis en objektiv lista.

Filmvärldens vackraste filmkyssar

Titanic (1997)

 

I samma stund du la ögonen på den här textens rubrik så förstod du också att Titanic hade en given plats på listan. Undertecknad såg just om filmen på bio och kyssen är fortfarande smäktande vacker. Ibland är s.k "low hanging fruit" den allra godaste!

Batman Returns (1992)

 

Ibland behöver begrepp som "vackrast" vidgas en aning. Kanske du inte tycker att hångel med sprakande elpistol är speciellt sött, men i filmens kontext är den ljuv! Selina Kyle får äntligen sin hämnd på det mest psykosexuella vis någonsin och någonstans vill jag tillstå att det är smäktande vackert!

Moonlight (2016)

 

Barry Jenkins finstämda drama är att sätta smäktande känslor under lupp. Stundtals är skådespeleriet så genuint och naturligt att det känns som att jag tjuvkikar på någons privata hemvideo. En given plats på listan. 

Garden State (2004)

 

Den romantiska komedin som slog ner som en bomb hos alla Scrubs-fanatiker och lyckades tända romantikern i pubertala snubbar. Kyssen är, trots den usla CGI-tagningen innan, myspys efter klassiskt Hollywood-recept.

Lady och Lufsen (1955)

 

Ännu en gång en alldeles solklar plats på listan. Kanske är jag indoktrinerad från att ha sett klippet varje jul i drygt 30 år? Jadu, vem vet, men på listan hör Lady och Lufsen hemma!

Filmvärldens vidrigaste filmkyssar

Shining kyss
Foto: Warner Bros.

The Shining (1980)

 

Turturduvorna på bilden ovan ser väl ut att ha det mysigt? Vänta bara några sekunder då den fagra mön förvandlas till ett mögligt lik.

Evil Dead (2013)

 

Göm ungarna innan du "njuter" av kyssen i Evil Deads otroliga remake. Kyssen är att likna vid en åderlåtning och får de mest härdade gore-magar att vrida nervöst på sig.

Last of us kyss
Foto: HBO Max

The Last of Us (2023-)

 

Jag vet, The Last of Us är en serie och att undertecknads tv-kunskap är ytterst begränsad är allmän kunskap för dig som följt Filmtopp under en längre period. Men, tajmingen är för perfekt och jag kunde bara inte skriva en lista över vidrigaste kyssar utan att inkludera denna sporfyllda tungvrickare. Genomäcklig.

Manhunter
Foto: Sony

Manhunter (1986)

 

Michael Manns Manhunter är en riktigt märklig och snuskig upplevelse, inte minst tack vare Tom Noonans Francis Dollarhyde. Under en utdragen tortyrscen avslutar han vidrigheterna genom att "kyssa" sitt offer med ett par riktigt snuskiga löständer. 

Neon Demon
Foto: Scanbox Entertainment

The Neon Demon (2016)

 

Även den här bilden kanske ser lite småmysig ut till en början, men i filmens kontext blir den något helt annat. Damen underst är nämligen död. Varsågod, den bjuder jag på.

Detta var min lista över filmvärldens vackraste och vidrigaste kyssar! Håller du med mig? Vilka kyssar har jag missat?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL