9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på

Sofie Landgren
21 april 2024 kl. 18:00

Kända ansikten men vad heter de?

Det finns en rad kända skådespelare vi alla känner igen men har svårt att sätta namnet på. Här har Filmtopp gjort en lista på exakt det temat, skådespelare vars ansikten vi känner igen men behöver lite hjälp på traven när det kommer till att plocka fram deras namn.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Foto: 20th Century Fox.

Jon Polito

Nog är den här karln allt bekant? Tänkte väl det. Jon Polito är lite av en birollskung som medverkat i en rad klassiker, där Highlander, Barton Fink, Miller's Crossing, The Big Lebowski och American Gangster tillhör hans mest kända verk.

Förutom sina stora filmer gjorde Jon Polito gästspel i flera berömda serier, inte minst komedipärlorna Scrubs och Seinfeld. I den sistnämnda dök han upp i avsnittet The Reverse Peephole för att spela Jerrys och Kramers hetlevrade hyresvärd Sylvio som stör sig på Jerrys kändisskap och vars hustru har en affär med Newman. Jon Polito gick bort 2016, 65 år gammal.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Christopher McDonald. Foto: Rocky Mountain Pictures.

Christopher McDonald

Vi fortsätter listan i stadig takt med Christopher McDonald som för många mest troligt är känd för sin roll i Adam Sandlers film Happy Gilmore från 1996, där han spelade rollen som Shooter McGavin.

Men, Christopher har också medverkat i fler högt rankade filmer från 90-talet, bland annat i klassikern Thelma & Louise från 1991, och Grumpy Old Men från 1993. Han har även varit aktiv inom en mängd olika TV-serier, inklusive Boardwalk Empire från 2010, Harry's Law från 2011, och på senare tid i serien Hacks från 2021, en roll som han dessutom nominerades till en Emmy Award för.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Greg Kinnear. Foto: STARZ.

Greg Kinnear

Greg Kinnear har ett imponerande CV med ett stort antal betydande biroller under hela karriär. Han var särskilt aktiv under 90-talet och medverkade i filmer som You've Got Mail från 1998 och As Good as it Gets från 1997, en roll som till och med gav honom en Oscarsnominering för bästa manliga biroll.

Han har också synts flitigt i TV-rutan. Bland annat i den populära serien i Friends, House of Cards, Modern Family och nu senast i serien Shining Vale med Courteney Cox i ena huvudrollen.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Judy Greer. Foto: Universal Studios.

Judy Greer

Med ett distinkt ansikte och en unik röst verkar Judy Greer ha fötts till att vara en sann karaktärsskådespelerska. Liksom andra skådespelare som ockuperar just denna "nisch" i Hollywood, har hon haft en mängd roller sedan hon dök upp i slutet av 90-talet och början av 00-talet, inklusive filmer som Jawbreaker från 1999 och What Women Want från 2000 Vi har även fått se se henne i succéserier som The Big Bang Teori och Två och en halv män.

Judy Greer fick snabbt stämpeln till att ofta spela rollen som "bästa vän" i diverse romantiska komedier, som i bland annat The Wedding Planner från 2001, 13 snart 30 från 2004 och 27 Dresses från 2008.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Gary Cole. Foto: Sony Pictures Motion Picture Group.

Gary Cole

Gary Cole är en skådespelare som de flesta garanterat har både sett och hört ett flertal gånger under åren. Vissa är bekanta med honom från hans framträdande som den irriterande chefen Lumbergh i komedifilmen Office Space från 1991, eller som Jack "Nighthawk" Killian i kultserien En röst i natten som rullade mellan 1988-1991 och som gjorde honom extra poppis bland sin generations kvinnor, vilket en av Filmtopps mer kunniga läsare vid namn Britt-Marie intygar.

Från senare år känner andra utan tvekan igen Coles röst från hans tid som huvudkaraktären i Adult Swim-serien Harvey Birdman från 2010, eller som den hårda opinionsmätaren Kent Davison i HBO-serien Veep. I dag är Gary Cole mest aktuell som Alden Parker, en av huvudrollerna i kriminalserien NCIS.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Margo Martindale. Foto: Netflix.

Margo Martindale

Hon dök först upp i miniserien Lonesome Dove på 80-talet, och hon har efter det spelat biroller ett flertal stora filmer under decennierna, bland annat i filmen The Hours och The Laramie Project från 2002.

Martindale har också medverkat i flera animerade projekt, inklusive DuckTales från 1987 och, naturligtvis, i självaste BoJack Horseman från 2014. 2022 spelade hon den läskiga och knäppa grannen till familjen Brannock i Netflix-serien The Watcher.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
William Fichtner. Foto: Crackle.

William Fichtner

Under hela sin karriär har William Fichter visat sig vara en skådespelare med anmärkningsvärd mångsidighet, som dyker upp i allt från sitcoms till stora storfilmer.

Han började sin karriär i såpoperornas värld, men det dröjde inte länge innan han utökade sin repertoar och lyckades fånga roller i några av de största filmerna under 90- och 00-talet, inklusive Armageddon från 1998 och The Dark Knight från 2008. Han spelade även en betydande roll i den omåttligt populära serien Prison Break från 2005, komediserien Mom från 2013, såväl som i Teenage Mutant Ninja Turtles från 2014, där han spelade den skurkaktige Eric Sacks.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Andy Serkis. Foto: Netflix.

Andy Serkis

Kanske listan stora vattendelare – Andy Serkins, som kanske mest är känd för sin roll som Gollum i Peter Jacksons Sagan om ringen-trilogi.

Hans röst har sedan dess dykt upp i ett antal mo-cap-roller, inklusive i rollen som Caesar i Apornas planet: (R)evolution från 2011, samt som Supreme Leader Snoke i Star Wars: The Last Jedi från 2017. Nyligen har han återigen blivit känd för sitt framträdande i serier som Andor och filmer som Netflix Luther: The Fallen Sun och Disneys Black Panther.

9 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på
Chris Messina i Air. Foto: UIP

Chris Messina

Trots att han har medverkat i titlar som Six Feet under (2001-2005), Vicky Christina Barcelona (2008), Argo (2012), Sharp Objects (2018) och bioaktuella Air (2023) har namnet Chris Messina inte riktigt lyckats etsa sig fast i allas minnen – men förmodligen har hans karaktäristiska ansikte och skådespelartalang lyckats göra ett avtryck. En grym skådis, vars namn du förhoppningsvis har behövt kolla upp för sista gången.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL