Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sex and the city 2

9 saker vi kan lära om relationer från Sex and the City

Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Lista
25 november 2019
Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Lista
25 november 2019

9 relationstips från Sex and the City.

Vad behöver vi göra för att hålla gnistan vid liv? Hur ska vår relation förbli lycklig och bli långvarig? Att vara kär är inte alltid en kärlekssaga och att vara i ett förhållande är tyvärr inte alltid en dans på rosor.

Sex and the City
Foto: HBO Nordic.

Oroa dig inte! - För Filmtopps Sex and the City-feber finns ingen medicin! Och med lite hjälp av Miranda, Samantha, Carrie och Charlotte har vi samlat tio heta relationstips till dig i jakt på riktig kärlek, direkt från Manhattan.

OBS! Varning för spoilers!

1. Var ärliga med vad du vill

Ja, Carrie träffar Mr. Big i första avsnittet som sändes 6:e juni 1998 och är tillsammans med honom i det sista avsnittet som sändes 22:e februari 2004, men relationen var långt ifrån enkel och är inte någon okomplicerad kärlekssaga. Vägen dit var lång och kantad av drama, motgång, tårar och tuffa beslut.

Foto: HBO.

Mr. Big är en omstridd karaktär, han är passionerad, oförutsägbar, sexig och lik Carrie på många sätt. Samtidigt kan han vara oberäknelig. Han har problem att binda sig, har svårt att öppna upp sig och på grund av detta tappar han Carrie flera gånger.

Det är viktigt låta saker och tinga ta tid, låta relationen växa naturligt och att över tid skapa ett band. Det är däremot också viktigt att vara uppriktiga om hur ni känner för varandra och att ta relationen på allvar.

Om ert förhållandet har liknande problem som Carrie och Mr. Big så behöver du och din partner prata med varandra och vara ärliga om huruvida ni kan se varandra tillsammans i framtiden eller inte. Svaret kan ont men det gör lika ont att undra. Var aldrig elak, lek aldrig med någons känslor och håll inte någon på avstånd utan att klargöra vad du verkligen känner.

Foto: HBO.

2. Sluta aldrig dejta - Håll gnistan vid liv!

Detta är den gyllene regeln för ett långvarigt förhållande. Styrka genom kärlek, gnista genom passion; sluta aldrig dejta!

Att vara i en relation har många fördelar, men det är lätt att bli alltför bekväm och för att hålla gnistan vid liv är det viktigt att båda anstränger sig.

Foto: HBO.

Försök att i alla fall ha en eller två dagar i veckan då ni bestämt er för att göra någonting speciellt tillsammans, prioriterad kvalitetstid för varandra.

Det behöver inte vara något särskilt; gå ut och ta en drink på fredagen, spela sällskapsspel, laga mat tillsammans med en god flaska vin, kolla på film med varandra och mys utan mobiltelefoner.

Eller varför inte slå på stort? Gå på opera tillsammans, se baletten, gå på konsert tillsammans eller lev på snabbnudlar i två månader och res till Paris i första klass.

3. Var ärlig med din partner om din ekonomi

Vi minns alla avsnittet ”The Castle System” i seriens andra säsong när Mirandas pojkvän Steve har ont om pengar och där tjejerna börjar prata om vikten av en killes ekonomi. Steve vägrar ta emot Mirandas pengar när han behöver köpa kostym till en finmiddag, Steve har inte nog med pengar men är för stolt för att ta emot Mirandas hjälp och tjafs uppstår.

 

Foto: HBO.

Ekonomiska bekymmer kan tynga ner en relation rejält, särskilt när ni är unga och vägen in till vuxenlivet verkar omöjligt. Det är lätt att snegla på killen som kan alltid kan köpa den dyraste klockan och det är lätt att vara för stolt som Steve, men en hälsosam relation byggs på kärlek och inte på hur stor din plånbok är.

Givetvis är det bra att arbeta, tjäna pengar så att ni kan unna er, resa och göra roliga saker tillsammans. En god ekonomi är bra för en relation, men du ska aldrig känna dig hotad av någon och inte heller av din partner bara för att hon eller han tjänar mer än dig. Var bara ärlig och gör ditt bästa, så gör kärleken resten.

4. Var aldrig otrogen

Det finns inget mer hjärtskärande att se än avsnittet ”Don’t Ask Don’t Tell” i slutet av tredje säsongen precis vid Charlottes bröllop, när Carrie berättar för Aidan att hon varit otrogen mot honom med Mr. Big.

Foto: HBO.

Carrie kan inte hålla tillbaka tårarna inför Aidan, ångern och sorgen inför att ha sårat honom så hårt är förkrossande för henne och blir dödsstöten för relationen med Aidan.

Om du har en ”vandrande blick” eller om du av och till känner ett behov av att vara med någon annan än personen som du är tillsammans med, så behöver du nog stanna upp och reflektera över om du verkligen borde vara i en relation, innan du sårar någon.

För inget förtroende betyder inget förhållande. Det finns ingenting viktigare i en relation än att kunna lita på sin partner och du ska inte tolerera att bli bedragen eller nedvärderad, du är värd någon med ögon för bara dig.

Foto: HBO

5. Ta hand om varandra

I livets svåraste stunder så är det ovärderligt att ha en partner och klippa vid sin sida.

Vi glömmer aldrig Charlottes sorg när hon får ett missfall i den sjätte säsongen, men inte heller glömmer vi den obevekliga kärleken och stödet från Harry i den så hopplösa stunden.

När din partner går igenom en tung period och helt enkelt är för ömtålig för att orkar stå på egna ben, så behöver hon eller han dig mer än någonsin. Finn styrkan i kärleken ni känner för varandra och ge mer av allt; Mer pussar och mer kramar, mer omtanke, mer värme, mer omsorg och mer fina ord. Trösta, var klippan och stå upp för personen som du älskar.

Foto: HBO.

6. Ge varandra egentid

Steve och Miranda är egentligen ett väldigt omaka par. Båda mycket starka, färggranna karaktärer. Båda med sitt eget jobb, egna ambitioner, egen karriärer, egen ekonomi och egna vänner att umgås med, och båda med ett temperament!

Trots att de länge har svårt att ens bo med varandra (eftersom de till en början går varandra på nerverna med sina egna rutiner) så skapar de trots allt en lycklig familj tillsammans.

Om ni lever i ett samboförhållande så är det är viktigt att ge din partner egentid. Det är inte nödvändigtvis tid borta från dig som det handlar om, det vore fel att säga, utan det är snarare bara tid dedikerad för sig själv. Just egentid.

Egentid för att spela Modern Warfare 2, egentid för att kolla på det där inredningsprogrammet, för att arbeta, få läsa sin bok, för att dona med hemmet, för att umgås med sina vänner eller bara för att slappna av.

7. Undvik bråk om onödiga småsaker

Alla par bråkar, och det är naturligt. Tyvärr så är det alltför enkelt att hamna i tjafs med sin partner om helt löjliga och onödiga saker.

Foto: HBO.

Helt i onödan mobiliseras hela din försvarsmekanism, helt i onödan blir tjafs till bråk och ni blir elaka mot varandra över meningslösa bagateller. Därför; andas, lugna ner dig och tänk till. Säg ingenting som du kommer ångra, var den större personen, se hela bilden och inte bara situationen.

Foto: HBO.

8. Våga säga de magiska orden…

Vi förstå, det är lätt att tappa hoppet på kärleken.

 

Att våga öppna sitt hjärta för någon är såklart belagt med stora risker, ingen vill bli sårad eller besviken. Det är därför helt förståeligt att det är läskigt såväl som känsligt att se in i någons ögon och säga de magiska orden, men när du vet vad ditt hjärta vill och när stunden känns rätt så ska du inte tveka på att våga satsa och säga jag älskar dig.

9. Var romantisk, ett förhållande behöver romantik

Behövs verkligen romantik för att ett förhållande ska fungera? Frågar du Charlotte York, så är svaret "ja"!

Det är de små sakerna som räknas, allt från det där lilla men så viktiga ”jag älskar dig”-sms:et på morgonen till middagen på den där spanska restaurangen där ni träffades för första gången.

Öva danssteg tillsammans från en film ni sett, klä upp er och gå ut för att dricka Champagne på en onsdag. Spela sanning och kånka som om ni vore 13 år gamla, skriv ner 10 saker ni tycker om med varandra, ha fashion shows med catwalk hemma, baka chokladbollar och ät av smeten fastän man inte får. Skriv kärleksbrev till varandra, gör frukost på sängen, berätta för henne hur vacker hon är och behandla henne som en prinsessa och honom som en prins. Överraska varandra med presenter, stora som små.

När allt kommer omkring så är du kär, när annars vara romantisk än nu?

Foto: HBO.

Tips! Vilken Sex and the City-kille passar dig? Gör Filmtopps Quiz här!

NÄSTA ARTIKEL