9 roliga fakta om "The Martian"

9 roliga fakta om "The Martian"

Axel Diedrichs | Lista
05 oktober 2015
Axel Diedrichs | Lista
05 oktober 2015

Visste du det här om "The Martian"?

I fredags hade Ridley Scotts senaste äventyrsfilm The Martian premiär. Filmen handlar om austronauten Mark Watney som under ett uppdrag på planeten Mars lämnas kvar att dö efter att en storm drabbar hans besättning.

martin1
Foto: Twentieth Century Fox AB

"The Martian" är hyllad för hur den behandlar astronomi men har uppmärksammats extra efter att NASA nyligen gick ut med att man har upptäckt att vatten existerar på planeten, något som dessutom visas i filmen.

"The Martian" är etta på topplistan i USA och detta uppmärksammar vi med 9 roliga fakta om filmen:

martin2
Foto: Twentieth Century Fox AB

9. Delar av filmen spelades in i Wadi Rum, en plats i Jordanien som har röd ökensand. Filmen Red Planet (2000) spelades in på samma plats.

8. Andy Weir, författaren till boken The Martian, publicerade boken först i bloggform på skoj men intresset för berättelsen växte och han blev ombedd att göra en nedladdningsbar version. Weir gjorde vad som önskades och priset för att ladda ned boken var 0,99 dollar.

7. Scenerna där skådespelaren Matt Damon (Mark Watney) är ensam spelades in under en fem veckors lång period. Därefter var Damon "färdig" och träffade inte sina skådespelarkollegor förrän det var dags att göra reklam för filmen perioden innan premiären.

martin3
Foto: Twentieth Century Fox AB

6. Ridley Scott och manusförfattaren Drew Goddard var bestämda med att göra filmen så pass vetenskapligt korrekt de kunde och förde därför nära samtal med NASA. Detta innebar också att de fick skriva om manus under filminspelningen.

5. Det här är andra gången Damon spelar en ensamt strandsatt austronaut, första gången var i Interstellar (2014).

4. Karaktärsnamet "Mark" är den engelska översättningen av det latinska namnet "Marcus" som betyder "Mars".

3. För att få porträttera NASA i en film måste rymdorganisationen själva godkänna det och se se till att eventuella filmskapare går in med en seriös inställning. Filmskapare måste också visa upp en sida av NASA som stämmer överens med den verkliga.

2. Först var Drew Goddard tänkt att också regissera filmen men tackade nej för att istället regissera den kommande filmen Sinister Six. Scott var så pass dragen till projektet att han skjöt upp skapandet av Prometheus 2.

1. Uppdraget som visas i filmen bygger på ett NASA planerar att göra i framtiden.