Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
9 roliga fakta om "Fargo (2014-)"

9 roliga fakta om "Fargo (2014-)"

Axel Diedrichs | Lista
12 oktober 2015
Axel Diedrichs | Lista
12 oktober 2015

Vi blickar tillbaka på den första säsongen av Fargo med spännande fakta!

Fargo, serien alltså, har tagit världen med storm så som bröderna Cohens film med samma namn en gång gjorde. Är du lika förtjust i Noah Haleys spin-off på filmen som Filmtopp är?

Foto: Fargo säsong 1, FX
Foto: Fargo säsong 1, FX

9. Billy Bob Thornton kom själv på hur hans karaktärs frisyr skulle se ut och när han visade det för seriens manusförfattare och skapare Noah Hawley, insåg Hawley att de båda tänkte lika.

8. Faktum är att den här serien inte är den första spin-offen av filmen Fargo (1996)... 2003 gjordes det ett pilotavsnitt med Edie Falco (The Sopranos) i huvudrollen. Avsnittet övertygade dock inte studion som valde att lägga ned projektet.

7. Raststället Lou's Diner är döpt efter gravida polisen Margos (Frances McDormand) chef i filmen.

fargo
Foto: Fargo säsong 1, FX

6. Hawley är seriens enda omnämnda manusförfattaren men brukar samla ett flertal författare för att diskutera struktur och idéer.

5. I det första avsnittet möts Lester och Lorne upp på ett kafé där de säljer drinken White Russian för 4,95 dollar. Det är en vink till bröderna Coens (regissörer till filmen Fargo) film The Big Lebowski där huvudrollen "The Dude" genomgående dricker just White Russians. Polisombud Knudsen är även han en referens till The Big Lebowski, mannen som anlitas för att förfölja "The Dude" anlitas av familjen Knudsen.

4. Varje avsnitts titel refererar till en spirituell lärdom eller filosofisk paradox.

3. Gåtan om räven, kaninen och vitkålen som FBI-agenterna Pepper och Budge ställer till Lester (Martin Freeman) är en referens till den brittiska upplagan av serien The Office, där just Freeman är med, och ställs inför exakt samma gåta. Lester löser gåtan på samma sätt som Freemans karaktär gör i The Office.

Fargo-poster
Foto: Fargo Poster, FX

2.  Medan säsong 1 utspelar sig i Minnesota kommer Säsong 2 att äga rum i South Dakota. Hawley har sagt att den kommande säsongens främsta inspirationer är filmerna Miller's Crossing och The Man Who Wasn't There men även flera bröderna Coenfilmer.

1. I andra avsnittet av säsong 1 lämnar polisombud Solverson (Patrick Wilson) ett apotek där en parkeringsplats tillhör ägaren Mike Zoss. Rekvisitan är ytterligare en referens till bröderna Coen som också använder sig av Mike Zoss apotek som blir rånat i deras film No Country For Old Men.

NÄSTA ARTIKEL