9 extremt stressiga filmer – se dem på egen risk

9 extremt stressiga filmer – se på egen risk!

Emil Oscar Rasmussen
21 januari 2024 kl. 10:01
ANNONS
ANNONS

Varning! Filmer att undvika för nervvrak

Kräver du intensitet utöver det vanliga av dina filmer? Eller vill du undvika det till varje pris? Här hittar du 9 extremt stressiga filmer att antingen kasta dig över eller hålla dig undan ifrån.

Det finns stressiga filmer och så finns det stressiga filmer. Många spännande filmer skapar en känsla av stress med hjälp av obehag och en hägrande fara, men det är inte den typen av stressiga filmer som ligger till grund för den här listan.

Här är det istället de extremt intrycksintensiva filmerna vi sätter i strålkastarljuset. Det är filmer som inte ger dig andrum varken i eller mellan scener, som innehåller en svettig kamp mot klockan, som attackerar oss med visuella element, som pepprar oss med dialog eller skapar en känsla av frustration och maktlöshet i allt som händer.

Se dem på egen risk.

9 extremt stressiga filmer – intrycksintensiva att se (eller undvika)

9 extremt stressiga filmer – Mother! (2017)
Foto: UIP.

Mother! (2017)

Regi: Darren Aronofsky
Genre: Drama, Thriller, Skräck
Med: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer m.fl.

Med Mother! måste Darren Aronofsky slagit något slags rekord i stressframkallning för en film. Den andra halvan av den psykologiska rysare är ren och skär pulshöjande frenesi. Provokationerna avlöser varandra på löpande band samtidigt som handlingen skenar i väg fullständigt och lämnar såväl huvudkaraktär som publik helt maktlösa. Samtidigt är filmen fylld till bredden med metaforer om allt från klimatkrisen till skapelseberättelsen.

Så här, sex år efter filmens premiär, är min sambo fortfarande upprörd över att jag fick henne att se Mother! Det kan vara så att hennes blodtryck ännu inte återhämtat sig sedan den där filmkvällen...

Här kan du streama: Mother! (2017)

Requiem for a Dream (2000) – 9 extremt stressiga filmer
Foto: NonStop Entertainment.

Requiem for a Dream (2000)

Regi: Darren Aronofsky
Genre: Drama
Med: Jared Leto, Jennifer Connelly, Ellen Burstyn, Marlon Wayans m.fl.

Darren Arnofsky kan bevisligen det där med stress på film. Någon form av topp nådde han nog med ovan nämnda Mother! men redan med Requiem for a Dream (2000) plågade han effektfullt sin publik (även debutfilmen Pi från 1998 är rätt svettig). Hela filmen känns som en obekväm feberdröm om missbruk och grusade drömmar.

Med rätt sinnesstämning är det här en ofattbart effektfull film som omöjligt kan lämna dig oberörd.

Här kan du streama: Requiem for a Dream (2000)

Whiplash (2014)
Foto: UIP.

Whiplash (2014)

Regi: Damien Chazelle
Genre: Drama, Musik
Med: Miles Teller, J.K. Simmons, Paul Reiser, Melissa Benoist m.fl.

Damien Chazelles Whiplash (2014) är stressig på ett helt annan sätt än Aronofskys två filmer ovan. Här trummas stressen (bokstavlig talat) igång i form av prestationsångest, en kamp mot klockan och psykologiska spel mellan den trumspelande huvudkaraktären och hans lärare.

Här kan du streama: Whiplash (2014)

Uncut Gems (2019) – 9 extremt stressiga filmer
Foto: Netflix.

Uncut Gems (2019)

Regi: Benny Safdie, Josh Safdie
Genre: Drama, Thriller, Krim
Med: Adam Sandler, LaKeith Stanfield, Idina Menzel m.fl.

Succén Uncut Gems med Adam Sandler var en av de mest fascinerande filmerna från 2019. Trots att de flesta kan hålla med om att det här är en kvalitativ film, så faller den långt ifrån alla i smaken. Anledningen till det? Den är otroligt stressig. En extremintensiv dialog och ständigt stegrande insatser gör att man nästan måste pausa Safdie-brödernas film då och då för att ta några djupa andetag.

Här kan du streama: Uncut Gems (2019)

9 extremt stressiga filmer – Good Time (2017)
Foto: Noble Entertainment.

Good Time (2017)

Regi: Benny Safdie, Josh Safdie
Genre: Drama, Thriller, Krim
Med: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh m.fl.

Aronofsky fick två filmer på listan och det får även bröderna Safdie. De visade nämligen två år innan Uncut Gems att de kunde det där med nerv och stress i sina filmer. Good Time (2017). Ångesten är mer eller mindre närvarande från första bildruta i denna film om en man som desperat försöker hitta ett sätt att få ut sin bror ur fängelse efter ett misslyckat bankrån.

Här kan du streama: Good Time (2017)

Shiva Baby (2021)
Foto: NonStop Entertainment.

Shiva Baby (2021)

Regi: Emma Seligman
Genre: Drama, Komedi
Med: Rachel Sennott, Molly Gordon, Polly Draper m.fl.

Redo för någonting helt annat än tidigare listade filmer? Shiva Baby (2021) av Emma Seligman (just nu aktuell med "Bottoms" på Prime Video) är den enda komedifilmen på listan. Med det sagt är det nog mer flås än skratt i den här dialograppa filmen vars huvudkaraktärs beslutsfattning gör en gråhårig. Handlingen utspelar sig på en judisk begravning, där alla delar av en ung kvinnas komplicerade liv kolliderar med varandra.

Här kan du streama: Shiva Baby (2020)

Enter the Void – 9 extremt stressiga filmer
Foto: Njutafilms.

Enter the Void (2009)

Regi: Gaspar Noé
Genre: Drama, Fantasy
Med: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy m.fl.

Bröderna Safdie och Darren Aronofsky i alla ära, men frågan är om inte Gaspar Noé är mästaren av att skapa stressiga filmer. Enter the Void är åtminstone någonting utöver det vanliga. Handlingen i sig utspelar sig i en pressad miljö, med en amerikansk knarklangare i Tokyo som blir skjuten, vilket skickar hans själ på en rastlös vandring genom staden. Hur filmen utvecklar sig kan trigga stress, men det är tillsammans med bombardemanget av ljud och visuella intryck som det blir en sann utmaning.

Här kan du streama: Enter the Void (2009)

Climax (2018)
Foto: Njutafilms.

Climax (2018)

Regi: Gaspar Noé
Genre: Drama, Skräck
Med: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile m.fl.

Om vi nu ska kora Noé till någon form av stressmästare måste vi givetvis inkludera en andra film även av honom. Det finns helt klart några att välja på och Climax från 2018 är utan tvekan en som förtjänar att vara med i diskussionen. Filmen skildrar berättelsen av en grupp dansare som får i sig hallucinogena droger och fastnar i ett gemensamt mardrömsliknande tillstånd – och att se det känns precis så okontrollerad och ångestladdat som det låter.

Här kan du streama: Climax (2018)

Boiling Point (2021)
Foto: Njutafilms.

Boiling Point (2021)

Regi: Philip Barantini
Genre: Drama, Thriller
Med: Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice May Feetham m.fl.

Alla vet hur stressigt det kan vara att laga mat, och alla har åtminstone hört talas om hur intensivt det kan gå till i restaurangkök. Få filmer skildrar det lika framgångsrikt som Boiling Point (2021). Att sitta igenom den här filmen som utspelar sig på en restaurang i London under årets svettigaste kväll känns nästan som att själv jobba ett helt arbetspass. Filmen gav till och med liv åt en serie med samma namn som många anser är för stressig.

Här kan du streama: Boiling Point (2021)

The Bear
Foto: Disney+

BONUSTIPS: The Bear (2022)

Skapare: Christopher Storer
Genre: Drama, Komedi
Med: Jeremy Allen White, Ayo Edebiri, Ebon Moss-Bachrach, Lionel Boyce m.fl.

Faller Boiling Point dig i smaken måste du givetvis ge en av 2000-talets bästa serier, The Bear, en chans. Återigen får vi följa med in i en stressig restaurangmiljö – men även familjemiljö – och det är kort och gott trollbindande (och pulshöjande) att följa.

Här kan du streama: The Bear (säsong 1 och 2)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL