8 tips på tv-serier i SVT:s öppet arkiv – dessa måste du se!

8 tips på tv-serier i SVT:s öppet arkiv – dessa måste du se!

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:02 | Publicerad 12 juni 2017 kl. 19:00

Filmtopp lyfter fram sina tips på öppet arkiv.

SVT:s tv-arkiv Öppet Arkiv används alltmer frekvent. Därför ger vi idag 8 tips på tv-serier här idag! Många vill återuppleva sina svenska favoritserier från gångna tider. I tjänsten finns alla möjliga program som sänts i svensk TV, alltifrån gamla Allsång på Skansen-avsnitt till julkalendrar.

I den här listan tipsar jag om 8 produktioner som jag anser vara ytterst sevärda. Som vi alla vet är Öppet arkiv helt gratis och här hittar du tips på gratis film 

Nedan hittar du allt ifrån gastkramande kriminalserier till nostalgiska ungdomsdramer, alla tillgängliga i Öppet Arkiv.

Graven (2004)

Regi: Mikael Marcimain

Stjärnregissören Mikael Marcimain (Lasermannen, Upp till kamp) regisserar stora delar av den svenska skådespelareliten i den infernaliskt spännande mini-serien Graven.

När en massgrav med rester av fem kroppar hittas på en ö någonstans i Sverige, kopplas en polisgrupp in. Under ledning av Cege Ljung (Kjell Bergqvist) försöker de finna klarhet i det obskyra fallet som tycks ha kopplingar långt bortom vad någon av dem ens vågat ana.

Nyanserade rolltolkningar och bra dynamik mellan karaktärerna, där var och en av poliserna inte alltid har så lätt att komma överens, ger Graven en tidlös status som en av de bästa svenska polisserierna.

Ebba och Didrik (1990)

tips öppet arkiv
Foto: SVT

Manus: Christina Herrström

En riktigt ungdomsklassiker och ett ordentligt tips på en bra tv-serie!

Kärlek i alla dess former utforskas i barnserien Ebba och Didrik. För Ebba, nio år, handlar det om ett val – att vara lojal till sin trogne kompis Philip, eller utforska den nya relationen till Mårten, en rik och spännande kille som hon träffar av en slump.

Ebbas tolvårige bror Didrik, får det inte heller lätt när han förälskar sig i tjugotreåriga Ylva, som kommit till samhället över sommaren. Att syskonen dessutom har föräldrar vars äktenskap sjunger på sista versen, sätter ytterligare emotionell press på de två.

En fin och ömsint berättad historia som jag bär med mig från barndomen.

Eva och Adam (1999-2000)

tips öppet arkiv
Foto: SVT

Skapad av: Måns Gahrton och Johan Unenge

Svensk nostalgi i absolut världsklass? Ja, så skulle jag beskriva Eva och Adam. Utöver kärleksparets alla äventyr tror jag att de flesta minns det klatschiga ledmotivet, den något överdrivet inspirerande gitarrläraren, Jonte och såklart Evas odräglige bror, Tobbe. Serien håller inte alls samma klass som exempelvis Ebba och Didrik, men är ändå klart kul om man känner för att väcka lite barndomsminnen till liv.

Tusenbröder (2002-2005) 

Skapare: Lars Lundström och Erik Leijonborg

Än idag kommer jag ihåg historien om Hoffas (Ola Rapace) resa. Hur han, tillsammans med sina två barndomsvänner, kommer in på den kriminella vägen och sedan gör allt för att söka upprättelse, hos samhället och sin familj. Det är en ytterst välspelad berättelse som sträcker sig över tre laddade säsonger. Dock finns bara säsong 1 och 2 tillgängliga i Öppet Arkiv, men ni hittar med lätthet säsong 3 på nätet för en billig peng. Här har vi tidigare skrivet om tips på att hitta gratis film.

Filmtopp lyfter fram sina tips hos öppet arkiv

Sunes jul (1991) 

Skapare: Stephan Apelgren, Anders Jacobsson och Sören Olsson

Om jag var tvungen att välja en julkalender att se varje år så skulle valet definitivt falla på Sunes jul. En varmhjärtad och stundtals hysteriskt rolig familjekrönika. Peter Haber gör en ikonisk insats som pappa Rudolf. Haber lyckas gestalta sina karaktärsdrag – Rudolf är bland annat snål, virrig, temperamentsfull och en viktigpetter – med varm humor. Bara hans insats är värd att se om.

Kvarteret Skatan (2003-2004) 

Regissör: Mikael Syrén

Hejdlöst roligt blir det i Kvarteret Skatan - den smarta tv-serien bestående av korta sketcher i vilka vi får följa ett galleri av säregna karaktärer. Det drivs med sociala konventioner – väldigt kul blir det under en middagssketch när en vegetarian kommer på besök – och som tittare utsätts man ständigt för den ena pinsamma situationen efter den andra. De två första säsongerna finns tillgängliga i Öppet Arkiv.

Albert & Herbert (1974-1979) 

Regissör: Bo Hermansson

Albert & Herbert, mer göteborgskt blir det inte. I den gamla serien från 70-talet får vi följa skrothandlarsonen Herbert Karlsson (Tomas von Brömssen) och hans fader Albert Karlsson (Sten-Åke Cederhök) på deras galna upptåg.

Albert är som ett förvuxet barn som inte tycks klara sig utan sin son. Herbert, en vuxen karl, tvingas därför dras med sin far. Stundtals blir det riktigt roligt, som i ett avsnitt när de får kriminellt besök och inte har något av värde för tjuvarna att ta. Säsong 2 och 3 finns att se i Öppet Arkiv.

Lorry (1989-1995) 

Regi: Kjell Sundvall

Lorry-dvd:n har en given plats hemma i filmhyllan. Likt Kvarteret Skatan består serien av korta sketcher där Lorry-gänget, bestående av Johan Ulvesson, Claes Månsson, Ulla Skog, Peter Dalle och Lena Endre, interagerar med varandra. Selma Lagerlöf-sketchen minns jag som om det vore igår. Alla fyra säsonger finns i Öppet Arkiv.

Pappa polis (2002) 

Manus: Laura Trenter (roman) och Soni Jörgensen

I Öppet Arkiv finns de tre filmatiseringarna av Laura Trenters kända ungdomsromaner: Det brinner, Hjälp! Rånare och Pappa polis. Av alla tre minns jag Pappa polis tydligast, en ganska mörk historia om oväntad vänskap och om att våga göra det rätta.

Unge Julian bestämmer sig för att hämnas när hans pappa, som är polis, blir skjuten och svårt skadad. Julian vet vilka som ligger bakom, ett motorcykelgäng. Men hämnden går inte riktigt som planerat då han blir vän med Jim (Ola Rapace), som visar sig vara delaktig i gängets kriminalitet. Dramatiken tätnar när det visar sig att Jim vet vem som skjutit Julians pappa.

Detta var 8 tips på tv-serier som du kan se på öppet arkiv hos SVT.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL