Nu på bio

Det senaste på biofronten!

8 tips med George Clooney

8 tips med George Clooney

Filmtopp
Matilda Lindblom | Lista
06 maj 2021
Filmtopp
Matilda Lindblom | Lista
06 maj 2021

Vi firar Clooneys 60-årsdag med åtta film- och tv-tips.

Självaste George Clooney fyller 60 år! Det firar vi givetvis med att presentera en lista med tips på åtta av stjärnskådespelarens mest kända och bästa filmer och serier.

I den här listan kommer tips från både hyllade och mindre hyllade projekt som George Clooney har medverkat i under sin långa karriär – från en Oscarsvinnande film till hans mest kritiserade Batman-film.

I slutet av listan hittar du dessutom två projekt som Clooney själv har regisserat.

Cityakuten (1994-2009)

Cityakuten
Foto: NBC

I rollerna: Noah Wyle, Laura Innes m.fl.

Långköraren "Cityakuten", eller "ER" som är dess engelska titel, blev en av 1990-talets största tv-succéer och gjorde George Clooney till världsstjärna i rollen som läkaren Doug Ross. 

Serien är en klassisk dramaserie som utspelar sig på akutmottagningen County Generals i Chicago. Ingen dag är den andra lik och vi får följa vårdpersonalen genom känslosamma patientmöten, kaotiska jobbpass, andra tuffa dilemman och spirande romanser för karaktärerna. 

Gravity (2013)

Gravity
Foto: Twentieth Century Fox

I rollerna: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris m.fl.

Denna hyllade rymdfilm fick hela sju Oscars statyetter, däribland fick Alfonso Cuaron priset för bästa regissör. Den handlar om astronauterna Ryan Stone (Sandra Bullock) och Matt Kowalski (Clooney) som på en rymdpatrull och fastnar i rymden, utan några andra än varandra. Deras kontakt med jorden har förlorats och de måste kämpa för att överleva ute i rymden. Paniken är snart ett faktum för Ryan, som var på sitt första uppdrag, och Clooneys karaktär som var på sitt sista innan pensionen. 

Ocean's Eleven (2001)

Ocean's Eleven
Foto: Warner Bros.

I rollerna: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon

"Ocean's Eleven" anses vara en av Clooneys större filmer, och den fick även uppföljarna Ocean's Twelve och Ocean's Thirteen. Han spelar gentlemannatjuven Danny Ocean som just har släppts ut ur fängelset, men samlar direkt ihop de tio bästa tjuvarna i branschen för att genomföra en kupp mot tre kasinon i Las Vegas – alla på samma gång.

O Brother, Where Are Thou? (2000)

O Brother Where Art Thou
Foto: Egmont Entertainment

I rollerna: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson m.fl. 

I den här filmen spelar Clooney Everett McGill, en av tre fångar som rymt från ett fängelse i 1930-talets Mississippi, och som sedan ger sig ut på en jakt efter ett gömt rånbyte. Netflix beskriver att filmen har samma anda som Homeros Odysséen, då de tre brottslingarna resa på många sätt speglar den episka berättelsen. Everett har dock andra planer än att bara få tag i pengarna som väntar dem – han vill även stoppa sin ex fru från att gifta om sig. 

Spy Kids (2001)

Spy Kids 3-D
George Clooney i Spy Kids 3-D. Foto: Svensk Filmindustri

I rollerna: Alexa Penavega, Antonio Banderas m.fl.

Clooney spelar inte någon av de största rollerna i den här filmen, men eftersom Spy Kids filmerna ändå var väldigt framgångsrika är den här också värd att nämna på listan. Hans karaktär Devlin blev president så småningom, skriver SpyKids wiki.

Filmens handling kretsar kring barnen Jonny och Carmen som är barn till världens skickligaste spioner trots sin unga ålder. Därav filmens namn: Spy kids. 

Batman & Robin (1997)

Batman and Robin
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Chris O'Donnell m.fl.

George Clooneys Batman-film är värd att belysa av anledningen att den betraktas som en av de värsta filmerna någonsin. Enligt Screenrant är det en av Clooneys mest ifrågasatta roller, och han var till och med själv rädd att filmen skulle döda hela Batman-franchisen. 

Det största kännetecknet från den filmen är inte Batman och Robins mål att stoppa Mr Freeze och Poison Ivy från att förstöra Gotham City, utan “the Batnipples” som dräkten blev känd för. Clooney har själv gjort narr av sin gamla kostym i en ny reklamfilm för Omaze. 

The Monuments Men (2014)

The Monuments Men
Foto: Twentieth Century Fox

Regissör: George Clooney

I rollerna: George Clooney, Matt Damon m.fl. 

I den här krigsfilmen "The Monuments Men" har Clooney dubbelt jobb eftersom han både spelar huvudrollen Frank Stokes och regisserar filmen. 

Handlingen utspelar sig under andra världskriget där nazisterna stjäl en massa konst. Därför formas ett lag av konstnärer, historiker, arkitekter och andra experter för att ta tillbaka de stulna mästerverken. Uppdraget visar sig bli ännu mer brådskande och viktigt när laget hör om Hitlers “Nero Decree” vilket menas med att konstverken ska förstöras om hans rike faller. Kampen mot klockan gör att männen riskerar sina liv för att skydda mänsklighetens största mästerverk. 

Good Night, and Good Luck (2005) 

Good Night & Good Luck
Foto: Scanbox

Regissör: George Clooney

I rollerna: David Strathairn, Patricia Clarkson, George Clooney m.fl.

Baserad på en historisk händelse om journalisten Edward R. Murrow som vill ta ner senatorn Joseph McCarthy. Anledningen till att Murrow vill stoppa senatorn är att han har startat en kampanj för att utrota alla kommunister i USA. Murrow stöttas av sin gamla vän och producenten för CBS News där han jobbar, Fred Friendly spelad av Clooney som även regisserar filmen. CBS laget gör sitt allra bästa för att peka ut senatorns lögner. 

VIDARE LÄSNING: Clooney och Roberts spelar skilt par

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL