8 riktigt bra bromance-filmer – Filmtopp tipsar!

8 riktigt bra bromance-filmer – Filmtopp tipsar!

Sofie Landgren
07 februari 2024 kl. 14:02
ANNONS
ANNONS

Från gamla goda klassiker till nyheter

Att det skapats en hel del filmer om vänskap genom åren råder det inget tvivel om. Här har vi på Filmtopp samlat ihop bästa tipsen med specifikt manlig vänskap som den röda tråden. Här är våra 8 favoriter inom "bromance"-genren!

8 sevärda bromance-filmer du inte får missa – Filmtopp tipsar

Dum & dummare (1994)
Jim Carrey och Jeff Daniels. Foto: SF Studios.

Dum & dummare (1994)

Givetvis måste vi starta listan med en kultfilm som aldrig slår fel. Visst minns vi alla filmen Dum & Dummare om jordens två största idioter som lever tillsammans och allt går åt skogen? Om du mot förmodan inte har sett filmen så är det definitivt hög tid att du gör det!

Harry och Lloyd har en sammanlagd IQ som understiger deras skonummer. När de får sparken från sina jobb lyckas Lloyd övertala Harry att de ska åka till Aspen för att returnera en resväska full med pengar de har hittat till dess rätta ägare – Mary. Efter en kaotisk resa anländer de till Aspen. Men ska de lyckas hitta Mary?

Här kan du streama: Dum & dummare (1994)

Step Brothers (2008)
John C. Reilly och Will Ferrell. Foto: Sony Pictures.

Step Brothers (2008)

Näst på tur har vi den otroligt barnsliga filmen Step Brothers som är så dum att man inte kan hålla sig för skratt!

Brennan och Dale är två medelålders dagdrivare som tvingas bo tillsammans när deras föräldrar gifter sig. När de motsträviga styvbrödernas omogna beteende kring tv-tider och småsaker till slut börjar slita på deras föräldrars äktenskap, måste den odrägliga duon tänka ut en helgalen plan för att återförena paret.

Här kan du streama: Step Brothers (2008)

Baksmällan (2009)
Zach Galifianakis, Bradley Cooper och Ed Helms. Foto: Sandrew Metronome.

Baksmällan (2009)

Vi får absolut inte glömma filmen som tog svensexan till en helt ny, absurd nivå.

Två dagar innan sitt bröllop åker Doug och hans tre polare till Las Vegas för att festa loss på en oförglömlig svensexa. Men när de tre marskalkarna vaknar upp med sprängande huvudvärk morgonen efter så är gårdagskvällen en enda stor minneslucka. Deras lyxiga hotellsvit är fullständigt vandaliserad och brudgummen är försvunnen. Utan en aning om vad som hänt och med väldigt lite tid på sig så måste trion följa sina dimmiga spår bakåt i tiden. De får gå igenom alla sina dåliga beslut för att komma på var det gick snett och förhoppningsvis hinna få Doug tillbaka till Los Angeles i tid till bröllopet.

Här kan du streama: Baksmällan

Due Date (2010)
Robert Downey Jr. och Zach Galifianakis. Foto: Sandrew Metronome.

Due Date (2010)

Robert Downey Jr. och Zach Galifianakis spelar huvudrollerna i filmen om en obekväm roadtrip som tvingar dem till att lämna sina komfortzoner.

Peter Highman, som väntar barn om fem dagar, försöker förtvivlat hinna med ett plan hem för att vara med på sitt första barns födelse. Hans planer blir dessvärre helt omkullkastade när han låter sig övertalas att göra resan med bil tillsammans med den aspirerande skådespelaren Ethan Tremblat. Resan över hela kontinenten visar sig bli en resa som förstör inte bara ett antal bilar och ett antal vänskaper utan också Peters nerver.

Här kan du streama: Due Date (2010)

8 riktigt bra "bromance"-filmer – Filmtopp tipsar!
Foto: Noble Entertainment.

50/50 (2011)

Vi bryter av de mer uppskruvade och renodlade komedierna mot en som faktiskt vågar vara lite sentimental och utforska manliga vänskapsrelationer "på riktigt" mellan skratten. Här med bromance-genrens mästare Seth Rogen (bonustips: The Pineapple Express, SupersugenThis is the EndThe Night BeforeThe Interview m.fl.) och Joseph Gordon-Levitt i huvudrollerna.

50/50 är baserad på en sann historia om en 27-åring som diagnostiseras med cancer och hur han tar sig an mardrömsbeskedet – många gånger med sin bästa vän vid sin sida.

Här kan du streama: 50/50 (2011)

The Other Guys (2010)
Will Ferrell och Mark Wahlberg. Foto: Sony Pictures.

The Other Guys (2010)

Will Ferrell och Mark Wahlberg spelar huvudrollerna i denna otroligt underhållande actionkomedin från 2010 som handlar om två poliser i New York, Allen Gamble och Terry Hoitz.

Gamble är mer intresserad av pappersarbete än att vara ute på gatan, och Hoitz har som straff fått Gamble som partner efter att hans ivriga avtryckarfinger orsakat en pinsam incident. De har dock en sak gemensamt: de idoliserar båda två stadens främsta poliser, Danson och Manzetti. Men när en möjlighet dyker upp för Gamble och Hoitz att själva bli hjältar, går inte saker riktigt som de hade tänkt sig...

Här kan du streama: The Other Guys (2010)

21 Jump Street (2012)
Channing Tatum och Jonah Hill. Foto: Sony Pictures.

21 Jump Street (2012)

Vi fortsätter på spåret "bromance" inom poliskåren med 21 Jump Street, med dunderduon Channing Tatum och Jonah Hill i huvudrollerna.

Två poliser blir omplacerade och får ett nytt uppdrag som ”under cover-poliser” på en gymnasieskola. De tvingas byta sina polisbrickor och vapen mot ryggsäckar och läxböcker – allt för att infiltrera ett gäng ungdomar och för att lösa den illegala droghandel som inträffat.

Här kan du streama: 21 Jump Street (2012)

MISSA INTE: Nu kan du streama en av årets pärlor – ”smart och vidrig” film
Jacob Elordi. Foto: Prime Video

Saltburn (2023)

Sist men inte minst har vi det allra senaste tillskottet inom vår genre "bromance", nämligen den otroligt omtalade thrillerkomedin Saltburn. Filmen har delat upp världen i två läger där den ena sidan tycker att filmen är kanon och den andra tycker att den är oklart skruvad.

Det här är bidraget är för alla som inte vill ha någon gullig typ av bromance, utan en mer gränslös sådan med diffusa motiv.

Oscarsvinnaren och filmmakaren Emerald Fennell ger oss en vackert ondskefull berättelse om privilegier och lust. Studenten Oliver Quick (Barry Keoghan) kämpar för att finna sin plats vid Oxford University och dras in i den charmige aristokraten Felix Cattons (Jacob Elordi) värld när han blir inbjuden till Saltburn, familjens stora hus, och en – minst sagt – oförglömlig sommar.

Här kan du streama: Saltburn (2023)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL