7 svenska filmer för dig som längtar efter sommaren

7 svenska filmer att välkomna sommaren med

Fredrik Larsson
29 maj 2024 kl. 20:00

Stilla din sommarlängtan med dessa svenska sommarfilmer

Sommaren är här! Välkomna den bästa av alla årstider med dessa sju underbara svenska sommarfilmer.

Vad är väl mer underbart än den svenska sommaren? Varje sommar reser tusentals människor från hela världen över till Sverige för att få uppleva den. Något vi svenskar är bra på är att ta vara på vår svenska sommar – och dessutom att gestalta den på film.

Här är några av våra mest somriga svenska filmer:

7 svenska sommarfilmer

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Foto: SF.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005)

Handling: Det är en sommar i början av 60-talet. Fjortonårige Erik (Anton Lundqvist) tillbringar sommarlovet med sin klasskamrat Edmund (Jesper Adefelt) vid sommarstället Genesaret. Eriks storebror Henry (Jonas Karlsson) är där för att skriva på en roman och “se efter” pojkarna. 

Där finns också den vackra Ewa (Helena af Sandeberg) som är lärarinna på pojkarnas skola. Hon är ihop med en kille som är allt annat än trevlig. Medan sommaren fortskrider och verkar bli en höjdarsommar närmar sig ofrånkomligt det fruktansvärda…

“Livet ska vara som för en fjäril en sommardag”, ett både vackert och pretentiöst citat från filmen. Men så är karaktären som säger det pretentiös också, på ett humoristiskt sätt. 

Den här filmen, som är en adaption av Håkan Nessers bok med samma namn, bjuder på en härlig sommarkänsla men samtidigt spänning och mycket humor. Dessutom får man njuta av fantastisk musik skriven av kompositören Stefan Nilsson. Det här är filmen som får dig att genast vilja sätta dig på en cykel och ge dig ut på grusvägar.

Här kan du streama: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Den bästa sommaren: 7 svenska filmer för dig som längtar efter sommaren
Foto: Sonet Film.

Den bästa sommaren (2000)

Handling: Under sommaren 1958 i den lilla byn Molkom ska den strikta begravningsentreprenören Yngve Johansson (Kjell Bergqvist) ta hand om två sommarbarn. Det tar inte lång tid innan konflikter mellan de två sommarbarnen Mårten (Anastasios Soulis) och Annika (Rebecca Scheja) och Yngve uppstår. Med tiden börjar de fatta tycke för varandra och detta blir sommaren som förändrar deras liv.

En riktig klassiker av regissören Ulf Malmros. Med mycket humor, värme och lite sorg får vi uppleva hur rätt ensamma människor kan finna varandra, hur olika de än är. Allt detta i en svensk sommarskrud.

Passa på nu att se den här filmen, för man vet aldrig när det blir roligt nästa gång.

Här kan du streama: Den bästa sommaren

Att angöra en brygga
Foto: SF.

Att angöra en brygga (1965)

Handling: En riktig sommarfest ska äga rum ute på en ö i Stockholms skärgård. Det vankas kräftor och dryck därtill. Dock kan inte festen börja förrän båten med gästerna som har drycken har kommit in till land, och det visar sig vara svårt det där med att angöra en brygga.

I denna klassiska sommarfilm från 1965, av Hans Alfredsson och Tage Danielsson, bjuds det på mycket humor i den svenska skärgården. Dessutom med många bekanta ansikten såsom Lars Ekborg, Birgitta Andersson, Gösta Ekman, Monica Zetterlund m.fl.

Här kan du streama: Att angöra en brygga

Sunes sommar: 7 svenska filmer för dig som längtar efter sommaren
Foto: SF.

Sunes sommar (1993)

Handling: Familjen Andersson har bestämt sig för att åka på semester i Grekland, men semestern är dyr och en incident på resebyrån gör att de inte har råd att åka. Istället får det bli en vanlig fridfull husvagnssemester. Eller kanske inte alls så fridfull ska det snart visa sig.

Att ingen kan göra en bättre Rudolf Andersson än Peter Haber, det är något som nog hela Sverige är enigt om. Den här fantastiska filmen som visar upp det allra bästa och värsta med svensk semester ligger varmt hos mångas hjärtan. 

När ni slår er ner i soffan där hemma, så glöm för guds skull inte kaffet och wienerbrödet.

Här kan du streama: Sunes sommar

Alla vi barn i Bullerbyn
Foto: SF.

Alla vi barn i Bullerbyn (1986)

Handling: Det är i Småland 1928 och Bullerbybarnen har sommarlov. Detta innebär alltifrån kräftfiske och midsommarfirande till nattliga äventyr på spaning efter Näcken.

Ingen har lyckats fånga den speciella känslan av svensk sommar ute på landet på samma vis som Astrid Lindgren. I den här filmen av Lasse Hallström får vi precis så mycket dos av svensk sommar att det räcker och blir över.

Här kan du streama: Alla vi barn i Bullerbyn

Känn ingen sorg (2013): 7 svenska filmer för dig som längtar efter sommaren
Foto: SF.

Känn ingen sorg (2013)

Handling: Pål (Adam Lundgren) drömmer om att hålla på med musik, men varje gång han försöker så händer det något som förstör allt. Hans farfar Rolle (Tomas Von Brömssen) vill att han skaffar sig ett redigt jobb, men under den här sommaren sker saker som förändrar allt för Pål.

Den här filmen, skriven av Cilla Jackert, baserad på Håkan Hellströms sångtexter är en riktig sommarfilm fast med något högre puls och mitt i Göteborg. 

Här kan du streama: Känn ingen sorg

Himlen är oskyldigt blå
Foto: Nordisk Film.

Himlen är oskyldigt blå (2010)

Handling: Martin (Bill Skarsgård) har det tufft hemma med en alkoholiserad far. När han erbjuds möjligheten att komma bort över sommaren för att arbeta på en exklusiv seglarrestaurang så tar han den. Han blir snabbt omhändertagen av restaurangchefen Gösta (Peter Dalle) och kommer honom riktigt nära. Men det ska visa sig att Gösta håller på med en del olagliga verksamheter vid sidan om.

Den här filmen av Hannes Holm är fritt baserad på verkliga händelser. Det hela utspelar sig i det vackra Stockholms skärgård år 1975. En film av hög klass full av sommar, ungdomlig kärlek och längtan efter frihet.

Här kan du streama: Himlen är oskyldigt blå

Andra nämnvärda svenska sommarfilmer:

Vilken svensk sommarfilm är din favorit?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL