Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
7 sevärda flygplansfilmer

7 sevärda flygplansfilmer

Filip Kruse | Lista
23 juli 2016
Filip Kruse | Lista
23 juli 2016

Här är sju sevärda flygplansfilmer:

Flygplan är intressanta miljöer i filmer. För den flygrädde kan det vara en ren pina att ta sig igenom dem, medan det för flygentusiaster kan bli en super-upplevelse. Själv är jag någonstans mittemellan - lite skraj men samtidigt fascinerad över undret som är flygning. I den här listan finns det filmer som man gärna kan se dagen innan en resa, men också de som absolut bör undvikas om du är det minsta flygrädd.

7. Snakes on a Plane (2006)

Samuel L. Jackson i Snakes on a Plane
Foto: Svensk Filmindustri

Handling: Som titeln föreslår är det ormar som befinner sig på ett flygplan i syfte att döda ett vittne i en maffiarättegång och då får FBI-agenten Neville Flynn (Samuel L. Jackson) ta sig an det hela.

TIPS: Mental Floss listar fakta om Snakes on a Plane

Motivering: En film som är så dålig att den blir bra?! Definitivt ingen konstnärlig ambition här, men filmen är ändå sevärd på grund av hur absurd den faktiskt är. En B-rulle som du kan njuta av.

betyg_3

6. Flight (2012)

flight-2012-denzel-washington-kelly-reilly
Foto: United International Pictures

Handling: En pilot (Denzel Washington) lyckas landa ett plan som fått tekniska problem och räddar många liv, men en utredning visar något oroande.

Motivering: Regissören Robert Zemeckis (Forrest Gump, Cast Away) är en otrolig berättare, och även om detta inte är hans bästa verk, går det inte att neka att Flight är en spännande och välgjord film.

betyg_3

5. Die Hard 2 (1990)

diehard2
Foto: Fox Film

Handling: John McClane (Bruce Willis) försöker rädda dagen när hela flygplatsen Dulles International i Washington blir tagen gisslan. Samtliga plan som skulle ha landat tvingas vara kvar i luften medan bränslet börjar ta slut.

Motivering: Det är svårt att överträffa den första Die Hard-filmen och uppföljaren lyckas mycket riktigt inte heller. Men uppföljaren är inte alls dålig, snarare bättre än förväntat. William Sadler gör en grym rollprestation som skurken "Col. Stuart".

betyg_3

4. The Aviator (2004)

aviator
Foto: Columbia TriStar Films

Handling: En biografi om filmregissören och flygrevolutionären Howard Hughes som utspelar sig under sent 1920-tal till mitten av 1940-talet.

Motivering: Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio har gjort en del filmer tillsammans. Det blir sällan dåligt. DiCaprio är helt otrolig i huvudrollen och borde kanske vunnit sin första Oscar redan 2004.

betyg_3_5

3. Airplane (1980)

airplane
Foto: Cinema International

Handling: En flygrädd man måste försöka landa ett plan efter att piloten blivit sjuk.

Motivering: Känd som en av de roligaste filmer som finns, och det är svårt att argumentera emot. Leslie Nielsen briljerar och man skrattar sig igenom hela speltiden.

betyg 4

2. Up in the Air (2009)

upintheair
Foto: United International Pictures

Handling: "Ryan Bingham" (George Clooney) jobbar med att avskeda folk över hela landet. Han njuter av att leva ur sin resväska, men det ändras snart efter att han får en ny kollega.

Motivering: Kanske inte en regelrätt flyplansfilm, men huvudkaraktärerna spenderar väldigt mycket tid på flygplan. En smart och rolig liten film som väcker tankar.

betyg 4

1. United 93 (2006)

united 93
Foto: United International Pictures

Handling: Filmen återger händelserna på planet United 93 under terroristattackerna den 11 september 2001.

Motivering: Otroligt svår att se på eftersom den är gjord som om det vore en dokumentär, inga kända skådespelare är med. Även fast man vet hur det hela kommer att sluta så är man fortfarande engagerad fram till slutet. Ingen politik spelar in här, bara fantastiskt filmskapande.

betyg_4_5

Dessa var vår lista på flygplansfilmer. Är det någon film du vill lägga till?

NÄSTA ARTIKEL