7 sevärda filmer om vin – de bästa vinfilmerna

7 sevärda filmer om vin – de bästa vinfilmerna

Johan Samuelsson Krantz
10 februari 2024 kl. 18:02
ANNONS
ANNONS

En sommeliers guide till vinfilmerna du inte får missa

Filmtopps tvättäkta sommelier Johan Samuelsson Krantz tar oss med på en vin- och välsmakande filmresa med en lista över de bästa vinfilmerna – och vilken flaska som bäst ackompanjerar dem. Och han är inte rädd för att ta ut svängarna och undvika de uppenbara valen i sina dryckestips till filmerna.

Tillhör du kategorin som inte kan få nog av vin är följande lista på filmer och dokumentärer som dekanterad och luftat för dig. Filmtopp ska härmed försöka reda ut vilka filmer som värdigast och mest utförligt rör denna av gudar och kungar föredragna dryck. I listan medföljer även för ert nöjes skull ett vinförslag till varje film så att ni på så vis ytterligare kan leva er in i vinets sagolika värld.

Utforska vinets förtrollande värld genom dessa sevärda filmer, sammanställda i en lista som kombinerar både drama och dokumentärer i en välsmakande resa.

7 sevärda filmer för vinälskare

Foto: Twentieth Century Fox.

Sideways (2004)

Genre: Komedi, Drama
Regi: Alexander Payne
Med: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh m.fl.

Sideways, den kanske mest uppenbara filmen att ha med på listan. Detta utgör som oftast de mest självklara valet när folk ska nämna en film som handlar om vin. Detta är förståeligt, för filmen är verkligen kanon och behandlar så många teman. Handlingen följer Miles Raymond, en deprimerad lärare, och hans vän Jack Cole, en skådespelare på nedgång, på en veckolång resa till vingårdar i Santa Barbara County för att fira Jacks kommande bröllop. Under resan upplever de romantik, vänskap och konfrontationer med sina personliga demoner.

Filmen startade en nedåtgående trend för produktion av merlot-druvan då denna skämtsamt förringades i filmen, och i motsatt riktning en uppgång för pinot noir.

Vintips: Till Sideways korkar vi upp en flaska Virginie de Valandraud från det anrika Saint-Émilion i Bourdeaux. Räds inte ni som tycker att priset är barockt, smaken kommer också att vara barock.

Här kan du streama: Sideways (2004)

Ett bra år (2006)
Foto: Twentieth Century Fox.

Ett bra år (2006)

Genre: Romantik, Komedi, Drama
Regi: Ridley Scott
Med: Russell Crowe, Albert Finney, Marion Cotillard, Tom Hollander m.fl.

Ridley Scott som i vanliga fall rör sig i helt andra domäner, såsom dem för historisk och episk action, science fiction m.m. bjuder här på något helt annat. En klassisk må-bra film där du bara kan luta dig tillbaka med ett glas och känna dig – härlig bara. Handlingen kretsar kring Max Skinner (Russell Crowe), en framgångsrik Londonbaserad investerare, vars liv förändras när han ärvt ett vingård i Provence. Max återvänder till Frankrike, där han upptäcker kärlek och livets enkla njutningar, och han måste fatta ett svårt beslut om vingården. En fantastisk historia om både enkelhet, kärlek och förlåtelse i en ljuvlig mix.

Vintips: Till denna film rekommenderas en sydafrikansk Mullineux – ett vin som lika mulligt och mysigt som filmen.

Här kan du streama: Ett bra år (2006)

Bottle Shock (2008)
Foto: PAN Vision.

Gyllene druvor från Montelena/Bottle Shock (2008) 

Genre: Komedi, Drama
Regi: Randall Miller
Med: Alan Rickman, Chris Pine, Bill Pullman, Rachael Taylor m.fl.

Denna film behandlar en händelse på 70-talet som var unik i vinvärlden. Det fanns länge en världsvidd föreställning kring att Frankrike tillverkade världens i särklass bästa viner. Detta var en oemotsagd sanning där alla bockade och bugade för den franska överhögheten. Bottle Shock är ett drama som utforskar den historiska händelsen när kaliforniska viner utmanade de franska vid en prestigefylld vinprovning 1976 – och vann.

Vintips: Ni som har spenderarbrallorna på er kan unna er en av de flaskorna som tog hem tävlingen, nämligen Chateau Montelena.

Här kan du streama: Gyllene druvor från Montelena/Bottle Shock (2008)*

Somm (2013)
Foto: Forgotten Man Films.

Somm (2012)

Genre: Dokumentär
Regi: Jason Wise
Med: Ian Cauble, Brian McClintic m.fl.

Denna dokumentären handlar om den mest prestigefulla utbildningen i vinvärlden som finns, nämligen Master of Wine. Det är en utbildning som är extremt krävande att ens bli antagen till och ännu svårare att genomföra. Somm är en amerikansk dokumentär från 2012 som följer fyra kandidater i deras strävan att klara det extremt svåra Master of Wine-examen, med en av de lägsta passeringsgraderna i världen.

Vintips: Till denna dokumentär krävs något okomplicerat för att balansera upp, varför inte en tysk riesling med lite tryck i syran, Ruppertsberger Hofstück.

Här kan du streama: Somm (2012)

Red Obsession (2013)
Foto: Nonstop Entertainment.

Red Obsession (2013) 

Genre: Dokumentär
Regi: David Roach, Warwick Ross
Med: Sara Eisen, Debra Meiburg, Russell Crowe

Kina har i dag en betydande roll i vinindustrin både som en växande marknad för konsumtion och som producent. Dessutom har kinesiska investeringar i vingårdar runt om i världen bidragit till att förändra landskapet för global vinproduktion och handel. Red Obsession är en dokumentärfilm som utforskar vinets värld genom intervjuer med vinproducenter och branschfolk världen över. Berättad av Russell Crowe, undersöker filmen vinets kulturella och ekonomiska betydelse, med fokus på Kinas ökande inflytande på vinmarknaden. Otroligt intressant dokumentär för er som både är vinintresserade men även ni som gillar att följa med på vad som sker i den globala handelns utveckling. Folkbildande och nyttig helt enkelt.

Vintips: Till denna bör ni sippa på ett glas med Chateau Musar, och då har ni två upplevelser att se fram emot.

Här kan du streama: Red Obsession (2013)

Uncorked
Foto: Netflix.

Uncorked (2020)

Genre: Drama, Komedi
Regi: Prentice Penny
Med: Mamoudou Athie, Courtney B. Vance, Niecy Nash, Matt McGorry m.fl.

Tillbaka in i dramatiseringens ljuva famn. Ämnet Master of Wine blir ännu en gång aktuellt. Filmen följer Elijah, som arbetar på en vinbutik och sin familjs barbecue-restaurang i Memphis. Trots förväntningar från sin far att ta över restaurangen följer Elijah sin passion för vin och drömmer om att erövra världens förnämsta titel inom vinindustrin. Filmen handlar om att man ska finna sig egen väg och lycka i livet. Den är trevlig och tankeväckande.

Vintips: Till denna film så rekommenderas det lika trevliga och tankeväckande – men kanske framför allt prisvärda – vinet Copertino Riserva.

Här kan du streama: Uncorked (2020)

You Will Be My Son (2011)
Foto: Epithète Films.

You Will Be My Son (2011)

Genre: Drama, Thriller, Tragedi
Regi: Gilles Legrand
Med: Niels Arestrup, Lorànt Deutsch, Patrick Chesnais, Anne Marivin m.fl.

Nu till en genre många trodde var daterat, nämligen tragedi. Tragedifilmer syftar ofta till att utforska mänskliga känslor, moraliska dilemman och existentiella frågor vilket precis är vad denna film avser. Den följer vinproducenten Paul de Marseuls besvikelse över sin sons brist på talang och hans val att istället satsa på sin städerskas begåvade son. Många tänker: deprimerande. Tankeväckande, säger jag.

Vintips: Vi får anledning att kompensera filmen missmodiga känsla med en glad och trygg Amarone – allt väl till sist.

Här kan du streama: You Will Be My Son (2011)*

Finns ej att streama i dagsläget, men bokmärk sidan för att regelbundet kunna se om filmen dyker upp på streamingmarknaden.

Ta nu och korka upp något av filmtopps tips eller något valfritt och luta er tillbaka och låt er underhållas och folkbildas.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL