7 pusseldeckare för dig som gillar Murder Mystery 2

7 pusseldeckare för dig som gillar Murder Mystery 2

01 april 2023 kl. 16:00

Filmerna att se för fler mysterier och deckare

Adam Sandler och Jennifer Aniston är tillbaka som det äkta paret Spitz i "Murder Mystery 2" och i samband med detta tänkte vi bjuda på tips för dig som inte får nog av pusseldeckare. Så läs vidare för sju stycken filmer att fortsätta jakten på mysterier med.

Knives out filmposter
Foto: Nordisk Film

Knives out (2019)

Regi: Rian Johnson
Med: Daniel Craig, Christopher Plummer, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis m.fl. 

När patriarken för en välbärgad familj hittas mördad efter firandet av sin 85-årsdag på familjens gods kallas detektiven Benoit Blanc (Daniel Craig) in för att lösa mordet. Alla i familjen och personalen visar sig ha både motiv och ett och annat att dölja. Men vem är det egentligen som anställt Blanc att lösa mysteriet och varför? 

Knives Out är den perfekta filmen för fans av deckare med inslag av komedi, för här bjuds det på två timmars spännande underhållning med utmärkt skådespel. Gillar man denna kan man i sin tur även ta sig an uppföljaren Glass Onion: A Knives Out Mystery från 2022 där detektiv Blanc är tillbaka för ett nytt mysterium. 

Foto: TriStar Pictures

Manhattan Murder Mystery (1993) 

Regi: Woody Allen
Med: Diane Keaton, Woody Allen, Jerry Adler m.fl. 

New York-borna Larry (Woody Allen) och Carol (Diane Keaton) träffar en dag på ett gammalt par som bor i samma korridor som dem och någon dag senare är frun död. Carol misstänker att den bortgångna fruns man Paul (Jerry Adler) har någonting att göra med mordet då han verkar alltför glad, alltför fort. Hon ger sig själv i uppgift att utreda vad som kan ha hänt med frun, till sin mans förtret. 

I samma anda som Murder Mystery 2 får man här följa ett par som sätter sig i diverse krångliga situationer i jakt på en lösning på mysteriet de hamnat i, med inslag av humor i sann Woody Allen-anda. 

Mordet på orientexpressen filmposter
Foto: 20th Century Studios

Mordet på Orientexpressen (2017)

Regi: Kenneth Branagh
Med: Kenneth Branagh, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Tom Bateman m.fl. 

Den klassiska boken med samma namn av Agatha Christie görs här om i ny tappning av regissören Kenneth Branagh som själv spelar detektiven Hercule Poirot. Ett mord sker på Orientexpressen samtidigt som Poirot råkar befinna sig ombord och detta inleder hans jakt på mördaren. 

Med en stjärnspäckad ensemble och förträffligt skådespel väcker Branagh liv i denna klassiker som är en av världens mest kända pusseldeckare. 

Rosa Pantern filmposter
Foto: Twentieth Century Fox

Rosa Pantern (2006)

Regi: Shawn Levy
Med: Steve Martin, Kevin Kline, Jean Reno m.fl. 

En berömd fransk fotbollstränare blir mördad precis innan VM-semifinalen mellan Frankrike och China ska äga rum. I samband med mordet blir tränarens ring, diamanten den rosa pantern, stulen från hans hand. Poliskommissarien Jacques Clouseau (Steve Martin) blir satt på att lösa mordet, trots att han är känd för att vara den mest inkompetenta polisen i hela Frankrike.  

Är man ett fan av roliga mordmysterium är Steve Martins roll som detektiven Clouseau ett perfekt val eftersom hans komiska tajming kommer helt till sin rätt. 

Mordet är fritt filmposter
Foto: United International Pictures AB

Clue - Mordet är fritt (1985)

Regi: Jonathan Lynn
Med: Eileen Brennan, Tim Curry, Madeline Kahn m.fl. 

Filmen är baserad på sällskapsspelet Cluedo och handlar om sju personer som till synes verkar okända för varandra. De har alla på något sätt varit involverade i en serie mord och blivit utpressade. Deras utpressare bjuder in dem till ett hus, men när han i sin tur blir mördad och det är upp till de sju "gästerna" att lösa mysteriet. Denna klassiker är den perfekta pusseldeckaren som innehåller mordmysterium, lögner, hemligheter och en massa galenskap. 

Sherlock Holmes filmposter
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Sherlock Holmes (2009)

Regi: Guy Ritchie
Med: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong m.fl.

Här syns Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes i en av sina mest bejublade roller. Den klassiske detektiven har precis fått stopp på seriemördaren, Lord Blackwood (Mark Strong). När han dock återvänder från de döda och fortsätter sina mord, tvingas Holmes och hans följeslagare Dr. Watson (Jude Law) ut på jakt efter Blackwood återigen och hamnar mitt i ett mysterium kantat av det ockulta. 

En fängslande story som bärs upp av utmärkt skådespel gör Sherlock Holmes till en film passande för deckarälskaren där man dras med in i Holmes tankar om hur mysteriet ska kunna lösas. Gillar man denna kan man i sin tur även ta sig an uppföljaren Sherlock Holmes: A Game of Shadows från 2011 och ryktet säger att det eventuellt arbetas på en tredje film. 

The Nice Guys filmposter
Foto: Noble Entertainment AB

The Nice Guys (2016)

Regi: Shane Black 
Med: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice m.fl. 

Filmen utspelar sig under 1970-talet i Los Angeles och kretsar kring en misslyckad privatdetektiv, Holland March (Ryan Gosling) som behöver samarbeta med torpeden Jackson Healy (Russell Crowe) för att försöka hitta en försvunnen kvinna. De finner sig mitt i en konspiration i samband med ett dödsfall av en porrstjärna och de två måste försöka lösa båda fallen och ta sig an konspirationen. 

Tycker man om deckare med inslag av komedi och action är denna det perfekta valet som dessutom bjuder på underhållande skådespel från både Gosling och Crowe

För mer läsning, passa även på att spana in vår lista där vi rankar alla John Wick-filmerna från sämst till bäst!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL