Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
5 Moderna Coming of age-filmer

5 Moderna Coming of age-filmer

Carl Hempel | Lista
14 augusti 2016
Carl Hempel | Lista
14 augusti 2016

Är coming of age-genren den mysigaste som finns?

Trots att Coming of age historien har haft sin golden age inom filmvärlden så släpps det fortfarande en och annan guldklimp per år. I denna lista tänkte jag ta fram 5 av mina favoriter som har gjorts inom genren efter 2010.

Me and Earl and the dying girl
Foto: Fox Searchlight Pictures

Coming of age-genren, det vill säga filmer som utforskar ett barns övergång till att bli vuxen, har varit populär ända sen 50-talet då James Dean gjorde Rebel Whitout a Cause. Därefter har ett flertal filmer inom genren blivit riktiga kultklassiker. Som störst var nog Coming of age-filmerna på 80-talet då John Hughs blev en ikonisk regissör efter att ha att ha släppt filmer som Sixteen Candles, Breakfast Club, Weird Science och Ferris Bueller's Day Off.

The Kings of Summer (2013)

Foto: CBS Films
Foto: CBS Films

Regi: Jordan Vogt-Roberts

Med: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias, Nick Offerman, Alison Brie m.fl.

Två bästisar och en outsider bestämmer sig för att spendera sommarlovet ute i skogen. Denna roliga film kan beskrivas som ”naturporr” där mycket fina naturbilder och slow mo scener i kombination med ett bra soundtrack sätter en mysig känsla för filmen. De unga skådespelarna är duktiga och roliga. Nick Offerman skiner som huvudrollens bittra pappa. Plus i kanten för att filmen inleder med Thin Lizzys Cowboy song.

LÄS OCKSÅ: 5 sköna komedier du förmodligen inte har sett

betyg_3_5

The Spectacular Now (2013)

Foto: A24
Foto: A24

Regi: James Ponsodolt

Med: Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Kyle Candler och Jennifer Jason Leigh m.fl.

Den hårt festande Highschool-eleven Sutter faller en dag för för den blyga toppstudenten Aimee. Låter det förutsägbart? Trots att detta låter som något vi sett hundra gånger förut lyckas de skickliga huvudrollerna göra sina karaktärer tredimensionella. Ett av de första bevisen på att Teller är en fantastisk dramatisk skådespelare.

betyg 4

Boyhood (2014)

Foto: IFC Films
Foto: IFC Films

Regi: Richard Linklatter

Med: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, m.fl

I Boyhood får vi följa huvudkaraktären Mason från barnsben till det att han börjar College. Unikt för filmen är att den spelats in under tolv år vilket gör att karaktärerna åldras på riktigt genom filmen. Vi får se Mason gå igenom allt möjligt som en pojke kan tänka sig gå igenom under sin uppväxt. Filmen blev enormt kritikerrosad och lyckades få sex nomineringar och en vinst under 2014 års Oscarsgala.

betyg 4

Dope (2015)

Foto: Open Road Films
Foto: Open Road Films

Regi: Rick Famuyiwa

Med: Shamiek Moore, Tony Revolori, Kiersy Clemmons, Asap Rocky m.fl.

Denna originella film följer toppbetygsstudenten Malcolm, som trots en uppväxt i Los Angeles tuffaste område har lyckats hålla sig bort från droger och våld. Det hela ändras snabbt när han råkar ta fel ryggsäck på en fest. Dope är en väldigt rolig och actionfylld film. Dock sticker filmen ut inom genren genom att gå djupare in på ämnen om ursprung och tillhörighet. De unga skådespelarna i filmen har en ljus framtid inom Hollywood.

betyg 4

Me and Earl and the Dying Girl (2015)

Foto: Fox Searchlight Pictures
Foto: Fox Searchlight Pictures

Regi: Alfonso Gomez-Rejon

Med: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Nick Offerman, Molly Shannon, Jon Bernthal m.fl.

I denna film får vi följa cineasten Greg och hans ”kollega” Earl som skapar en oväntad vänskap med den cancersjuka tjejen Rachel. Filmen har en perfekt blandning av roliga och hjärtskärande scener samtidigt som den hyllar allt som har med film och filmskapande att göra. De tre unga skådespelarna Mann, Cyler och Cooke har en fin kemi med varandra. En av förra årets helt klart bästa filmer.

LÄS MER: Me and Earl and the Dying Girl (recension)

betyg 4

NÄSTA ARTIKEL