Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Daniel Craig som James Bond i No Time To Die

7 Häftiga James Bond-bilar vi minns

Manfred Gradin | Lista
29 september 2021
Manfred Gradin | Lista
29 september 2021

Vi ser tillbaka på några av 007s coolaste bilar

Genom åren har James Bond använt många olika bilar. Mest känt är nog hans lojalitet till Aston Martin, men han har också rullat i några andra fordon som är värda att minnas. Här ser vi tillbaka på (00)7 av Bonds snyggaste, häftigaste och mest unika bilar genom tiderna.

Sunbeam Alpine

Självklart måste listan börja med samma bil som Bond själv började med, Sunbeam Alpine Series II. Det här var modellen som användes i filmen Dr. NoSean Connery debuterar i agentrollen som kom att leda till 24 andra filmer, och säkerligen ännu fler i framtiden. Biljakten är inte den flashigaste, jämfört med dagens standard, men är trots allt en klassiker.

Aston Martin DB5

Kanske den mest klassiska Bond-bilen som varit med i sex filmer, mer än någon annan bil. Med sin premiär i den tredje filmen Goldfinger och med sitt senaste framträdande i Skyfall med Daniel Craig i förarsätet. Denna bil har genom året haft allt från missiler till katapultstolar och är även med i den nya Bondfilmen No Time To Die.

Bajaj RE

Min personliga favorit, en så kallad tuk-tuk. Kanske inte lika glamorös som de andra men definitivt den lustigaste av alla bilar agent-007 använt sig av genom åren. Den används i filmen Octopussy när Bond flyr från Kamal Kahns kumpan efter att ha vunnit en backgammonmatch. Under scenen reser sig den trehjuliga bilen till och med på bakhjulen! Scenen innehåller också flertalet överdrivna skämt.

Lotus Esprit

I filmen Älskade spion får Roger Moore sätta sig i den kanske mest späckade 007-bilen hittills när han blir jagad av både bil och motorcykel med beväpnade skurkar. Och när Bond lyckats göra sig av med dem kommer en helikopter som börjar jaga honom uppe bland bergsvägarna. Då beslutar sig superagenten för att köra av en brygga ner i havet och skjuter därifrån ner helikoptern utan problem. Om du tror att han då får vara ifred med sin bondbrud (Barbara Bach), tänk igen. Snart kommer dykare som försöker ge sig på agenten. Dock tas de hand om utan större problem, bilen förvandlas till en sorts ubåt och kör sedan lugnt upp en badstrand.

Aston Martin DB10

Denna unika bil gjordes specifikt för filmen Spectre, bara tio exemplar skapades. Bond måste i filmen ha en bra undercover-bil, vad kan då vara bättre än en flashig sportbil? Okej, kanske är den här bilen inte den minst utstickande om man ser den på vägen, men snygg är den iallafall. 

Bentley Mark IV

Bentley Mark IV

Den här bilen är den äldsta på listan. Modellen skapades 1935 och var redan 28 år gammal när den var med i filmen From Russia With Love. Bara två bilmodeller har varit äldre när filmen producerats: Ford Fairlane som var 45 år när Pierce Brosnan fick äran att köra den i Die Another Day som släpptes 2002, och Aston Martin DB5 som var hela 49 år när den var med i filmen Skyfall 2012.

Aston Martin V12 Vanquish

I Die Another Day presenterar Q den här bilen såhär: Aston Martin kallar den The Vanquish, vi kallar den The Vanish. Den här bilen har den unika möjligheten att bli osynlig.

Detta ses av många som den mest överdrivna och löjliga funktioner som en Bondbil haft, jag tycker det är ganska tufft. Bilen är del av en sju minuter lång biljakt som är helt galen. Det hela börjar med att en snöskoter kraschar in i den osynliga bilen och i fortsättningen används raketer, maskinvapen, missiler och katapultstolar. Extra allt med andra ord!

MER LÄSNING:

Nu får vi se Aston Martin DB5 för en sjunde gång när No Time To Die släpps på landets biografer idag!

NÄSTA ARTIKEL